Tro inte att det blir lugnt i Israel & Palestina


Somliga är glada för att Israel lämnat Gaza och tror att det är en början till en stabilisering i Mellanöstern.


The King of Bulldozers..

Så är det inte. Personligen är jag övertygad om att intifadan fortsätter, låt vara i minskad takt kanske. Men lugnt blir det aldrig innan israelerna återgått till 1967 års gränser. Sedan måste muren bort, flyktingfrågan lösas tillsammans med en uppgörelse om Jerusalem.

Hade man från israeliskt håll velat visa lite god vilja hade man lämnat bosättningarna i Gaza till palestinierna. Det gjorde man nu inte utan rev dem i stället. De hävdade att detta var en del i uppgörelsen mellan palestinier och israeler. Det är givetvis lätt att komma till uppgörelser när bara den ena sidan förfogar över en till tänderna beväpnad armé..

Palestinierna fick klart för sig att israelernas bulldozers för ovanlighets skull ämnade knuffa ner hus byggda av ockupanter i stället för det vanliga, tusentals palestinska hem.

Men något val hade inte palestinierna.

Ariel Sharon ger med ena handen och tar med andra. Det som nu är närmast i dagordningen är att kraftigt bygga ut de israeliska bosättningarna på ockuperat område i Västbanken. Det har ju den fördelen, sett med ockupationsmaktens ögon, att det är lättare att koncentrera stridsvagnar och stridshelikoptrar till ett enda område. Och så snart en palestinsk medborgare tagit saken i egna händer så kommer det säkerligen en storinvasion av västbanken.


För stunden glada palestinier

Någon skrev på en blogg (Annica T?) att vi bör bojkotta israeliska varor. Det vore bra, men det måste genomföras. Vi kan var och en börja med att protestera hos våra livsmedelshandlare så fort de lägger ut israeliska varor i butiken.


8 svar till “Tro inte att det blir lugnt i Israel & Palestina”

 1. Någon borde göra en webbsida där man listar affärer som säljer israeliska varor. Så att man kan välja bort dessa affärer!

 2. Jag läste i DN att palestinierna själva ville att bosättarnas hus skulle rivas; dels för att det skulle bli en alltför känslig fråga vilka som skulle få ta över dessa i många fall påkostade radhus. Från palestinskt håll har man även för avsikt att bygga höjdhus på dessa platser, för att bereda plats för fler människor att bosätta sig.

 3. Ja det är vad israelerna hävdat ja.. En palestinier jag känner berättade att det aldrig varit frågan om att överlämna bosättningarna med stående hus. Det var inte förhandlingsbart.

 4. Såvitt jag förstått så förhandlades rivningen av huset fram mellan båda parter. Man kom fram till att allt skuller rivas utom växthus och israels militärhögkvarter på Gaza.

 5. forts.

  Så länge Likud är vid makten så kommer Israels östliga gräns (västbanken) inte ändras. Dock så har oppositionen mot bosättarna fått fart och det kan mycket väl bli en vänsterregering nästa val. Då kan det faktiskt hända något positivt där nere.

  Men, .. med Likud så kan vi bara förvänta oss fler lögner och större bosättningar på västbanken, .. bosättningar som redan ökat med 18 000 invånare de senaste året.

 6. Jag är glad att Israel lämnat Gaza av det stillsamma skälet att jag tycker att mindre ockupation är bättre än mer ockupation. Man måste få vara lite glad ibland också.

  Sen har du självfallet rätt i att det kommer att fortsätta.

 7. Yabosid! Nu är Netanjahu (så stavas det nog inte :) på väg mot Likuds ledning och blir nästa partiledare. Han är mer poppis än Sharon. Jag är orolig för det.

  Dico har rätt. Jo jag är oxo glad för deras skull men som sagt..

  ”Såvitt jag förstått så förhandlades rivningen av huset fram mellan båda parter.” Det var ett villkor att man skulle säga så enligt en palestinier jag känner. Jag tror på honom.