Timbro förfalskar om bloggosfären


Nyligen har media konstaterat att bloggandet har börjat på allvar i Sverige.

De bloggar som lyftes fram då var: Erik Stattin, Johan Norberg , PJ, Gudmundson, Hans Kullin, JKL, Stockholm Spectator, Nicklas Lundblad, Dick Erixon, och Peter Lindberg.

Upprörda bloggare konstaterade missnöjt att denna lista till minst 50-60 procent består av högerbloggare och nyliberaler. Några kvinnliga bloggare hävdar att det inte är en representativ lista samt att det verkligen inte rör sig om de svenska bloggarnas tio-i-topp.

Nej det är riktigt. Den är vare sig representativ eller rättvis. Minns jag rätt kommer listan från Observer, och skälet till dess massiva spridning i Sverige är att reklambyrån Timbro har gjort vad de kan för att sprida den.

Och varför inte? Näringslivet finansierar Timbros verksamhet för att de ska kunna sprida de nyliberala åsikterna så gott de kan. Planterade nyheter (desinformation) är ingen direkt nymodighet. Redan på gamle Homeros tid så förekom det som bekant.

Kvinnor inom den s.k. bloggosfären tycks ha upprörts mest. För varför finns det inga kvinnor i listan över Timbros och näringslivets tio-i-topp? Jamen tjejer!? Bli nyliberaler så hamnar ni snabbt på listan, ni förlorar visserligen era läsare, men på listan kommer ni!

Men man kanske inte ska uppröras över det täcka könets synpunkter. Så här skriver en av tjejerna på en låtsaspersons hemsida:

”- Jag blev uppriktigt glad över att se att du är igång och skriver igen, Molgan! Annars hade ju den här typen av beteende som riktats mot dig visat sig lönsamt. Och DET hade varit mycket, mycket allvarligt – för många fler än för dig personligen.”

Beteendet som avses är att undertecknad berättat att personen var en låtsasperson, d.v.s. en ”Molgan”… :-P Lyckligtvis är de flesta kvinnliga bloggarna vettiga och sansade personer..

Att Timbro sprider desinformation är uppenbart. Nu sist har de genom en TT-journalist lyckats få in ett antal likalydande artiklar om bloggarna i den svenska landsortspressen.

Titta exempelvis på det evenemang som kallats bloggforum.

Vilka sponsrade ? http://www.bloggforum.se/

Det vore ett hälsotecken om den svenska bloggosfären nu börjar fundera över vem/vilka som krattar manegen, och varför..


Ett svar till “Timbro förfalskar om bloggosfären”

  1. Eftersom en läsare publicerade en lista på hur alla i panelen röstade i riksdagsvalet så tog jag bort samtliga kommentarer. Jag tror inte att det är förenligt med PUL att förteckna paritympatier även om över 90% pekar på (m) och (kd)…..