The Ark och – Nakenchock


Idag har Dagens Nyheter tagit till sig det nyspråk som kvällspressen tidigare haft ensamrätt på, de skriver nämligen Årets Första ”Nakenchock” i sin rubrik.


Det är dags
för Europamästerskapen i melodier igen och jag är himla tacksam över att jag inte har någon teve. Jag ger mig nämligen attan på att jag annars skulle sitta och glo på spektaklet, och det är inte helt uteslutet att jag även skulle rösta.

DN berättar: ”I pressrummet diskuteras inte vilka två bidrag som kommer att gå till final, utan vilket som kommer att göra sällskap med The Arks boogierökare ”The worrying kind””.

Det verkar med andra ord redan klart och ska man tolka några tecken i skyn så verkar det inte orimligt att The Ark inte bara vinner den svenska delfinalen och finalen utan hela Europa-
mästerskapet i musik. Egentligen är det utomordentligt fånigt att tävla i musik, allt talar emot saken. Men nu har tävlingen ett stort underhållningsvärde och även om det är fånigt så ska jag försöka lyssna på The Ark.

Den största lustigheten med tävlingen är annars att Israel tillåts att vara med. Varenda gång jag letar efter landet på kartan så ligger det längst i öster av Medelhavet, och mycket man kalla det läget men knappast europeiskt. Å andra sidan har jag inte lust att bli etnocentrisk så varför inte fullfölja globaliseringen till nästa år, och starta VM i musik i stället? Åtminstone kan vi ju börja med att släppa in Israels grannländer i tävlingen, eller hur?

Och om dessutom The Ark vinner så är vi ju ändå i Mellanöstern på sätt och vis, för oavsett


En av de bägge arkar som sagorna berättar om..

om namnet anspelar på förbundsarken eller Noaks Ark så har det ju med bibeln att göra, och som bekant är merparten av den såpan uppfunnen i Mellanöstern.


Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]The Ark, EM-shlagern, Melodifestival, Eurovisionen, Nakenchock, TV[/tags]

Nyligen.se


21 svar till “The Ark och – Nakenchock”

 1. Och Israels grannländer har inga problem med att vara med i en tävling tillsammans med Israel?

 2. Frågan är nog felformulerad. Fråga i stället vad Isreal skulle säga om att delta tillsammans med Syrien, Egyptem, Palestina och Libanon, typ…

 3. Libanon släpptes faktiskt in och drog sig sedan ur Eurovision 2005 i Kiev eftersom Libanons tv inte kunde sända Israels bidrag (de har lagar mot det) och tävlingsreglerna säger att alla deltagande länder måste visa hela tv-programmet (vilket väl kan verka vettigt med tanke på att man ska rösta på de andra ländernas bidrag, eller?). I annat fall hade vi fått höra Aline Lahoud framför sången Quand tout s’enfuit då. Vad jag vet hade Israel inte motsvarande problem med att Libanons deltagande.

 4. Men vaff..? Är du SÄKER på att de släpptes in? varför då? Det är som jag säger, vi borde starta ett VM i stället. Sedan kan varje värdsdel göra upp om vilka två bidrag de ska sända till finalen..

 5. Ja det tror jag nog Eric! Israel ockuperar faktiskt en del av Libanon fortfarande. Ska libaneserna bara tacka och ta emot?

 6. Alla länder som är medlemmar i Europeiska Radio- och TV-unionen får deltaga i Eurovisionsfestivalen, många väljer dock att låta bli. Israel är medlem, liksom alla länder runt medelhavet utom Syrien. Det är alltså inte en tävling exklusiv för europeiska länder.

  Här är en utmärkt Wikipediaartikel (med karta över medlemmarna i ERT-unionen), om den kan få tillåtelse:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/European_Broadcasting_Union

 7. Jinge, enligt FN ockuperar Israel inte Libanon alls. Det står faktiskt i en av de FN-resolutioner som du (med rätta) kräver att Israel ska följa.

  Gränsstriden om Shebaa-gårdarna beror på att Israel (och FN)anser att de ligger i Syrien. De är alltså ockuperat område men inte av Libanon.

  Men det är klart att det finns andra problem mellan länderna, för den som vill är det säkert inte svårt att hitta material. Att därför inte sända ett israeliskt sångbidrag i TV tycker jag däremot är att ta i. Principer är bra men…Folk kan ju blunda???

 8. Sheeba farms. Låt oss sedan inte glömma den där lilla biten..Om jag bara kunde komma ihåg dess namn Natalie..låt mig tänka..tror det börjar med P eller liknande…. …. …. PALESTINA?!

 9. Det var inte vad Hizbollah ansåg i höstas?

  Jag kan hålla med om att det är fånigt att inte sända musik som ”fienden” spelar, alldeles oavsett vem fienden är. Men det mest märkliga är att länder i Mellanöstern är medlemmar i EBU.

  Man borde rimligen starta en egen ME-BU och att DET inte går att fixa är idiotiskt.

  Jag håller nog fast vid att man bör starta VM i shlager i stället och låta de olika regionerna skicka varsina två bidrag, typ..

 10. Tack Ryan. Jag så var det. Oavsett vad FN säger så är Syrien och Libanon överens om att Sheba Farms tillhör Libanon. Och deras ord väger rimligen mer än FN..

  Personligen bryr jag mig inte speciellt om EM-shlagern, men jag kommer nog att skriva att fel låt vann i morgon i alla fall. Det gör den alltid.

  The Arks låt sög rejält t.ex..

 11. Snälla Jinge, plötsligt är FN-resolutioner inte viktiga?? Libanon är inte självständigt gentemot Syrien. Gränsstriden beror på dåliga kartor och kolonialmakter som drog gränser litet som de behagade. Men vill man lösa det problemet bör man i så fall övertyga FN om den här överenskommelsen, eller???

  F ö har jag personligen inget emot att Israel skulle lämna dem till Libanon, varsågoda, vi klarar oss så bra utan dem. Men till Libanon, inte till Hizbollah. Och om inte till Libanon så till UNIFIL. Varför ge Hizbollah en (dålig) ursäkt?

  Att detta skulle bidra till en upptining mellan Israel och Libanon är jag däremot tveksam om. När Syrien säger stopp, så är det stopp. Fråga libaneserna.

 12. Snälla mig hit och snälla mig dit!? Har du inte hört att Agent-Magnus kallar mig en elak gammal gubbe? :-)

  Libanon är inte självständiga gentemot Syrien, men nu är det just Syrien som hävdar att Sheba-farmerna är libanesiska, Case closed?

  Sedan har du nog rätt i resten, men bloggposten handlar om Europamästerskapet i musik..

  Hade jag fel om ”Israels grannländer” (och en del tyder på det) så kan jag leva med det iaf. Mellanöstern bör ha en egen ME-BU..

 13. FN har uppmanat Syrien att skriftligt meddela dem att Sheebagårdarna är en del av Libanon, men Syrien vägrar göra det. Varför?

  Svar: Egentligen anser Syrien självklart att Sheebagårdarna är en del av Syrien, men i det här läget är det bekvämt att säga att det är libanesiskt, utan att behöva göra det officiellt.

  Ryan, är Palestina också en del av Libanon eller? Det var ju det som efterfrågades, nämligen.

 14. ”Men det mest märkliga är att länder i Mellanöstern är medlemmar i EBU.

  Man borde rimligen starta en egen ME-BU och att DET inte går att fixa är idiotiskt.”

  Nja, det har förstås med ekonomiska resurser och erfarenhet att göra, och dessa finns inte i Nordafrika/Mellanöstern. Jag tycker det är trevligt att stora europeiska organisationer kan låta länder i närområdet vara med i samarbeten.

 15. Jag har TV, men har inte sett någon schlagerfestival sedan mitten av 70-talet. Inte ett dugg svårt att låta bli faktiskt, så jag tror att även om du har svag karaktär, så skulle du klara av att avstå utan allvarlig abstinens :-)