Terroristernas kontroll av östra Ghouta omöjliggör fred


Denna artikel har skrivits av en av landets främsta Syrienexperter, Patrik Paulov på tidningen Proletären. Proletären

Artikeln.
Rapporteringen om Östra Ghouta i Damaskus den här veckan påminner om rapporteringen från östra Aleppo hösten 2016. Partiska röster återges utan källkritisk granskning. Ingen talar om vilka ”rebellerna” i östra Ghouta är eller om deras shariastat och raketer mot civila. Här följer sju punkter om östra Ghouta som är nödvändiga att känna till.

Kriget i Syrien har pågått i sju år. Vid varje flygbombning, varje markstrid och varje raketattack skördas nya offer och byggnader och infrastruktur förstörs. Syrien och dess folk är i desperat behov av ett slut på det blodiga kriget och av en massiv satsning på återuppbyggnad.

Dialogkongressen i ryska Sotji 30 januari i år var ett hoppfullt steg på vägen mot fred. Den visade att den syriska regeringen liksom delar av politiska och väpnade oppositionen ser samtal och parlamentariska val som lösningen för framtiden.
Jair al IshamJaish al-Islam
Men det finns allvarliga hinder på vägen. Ett av hindren är östra Ghouta.

För att förstå varför den syriska regeringen sätter in sin armé för att återta östra Ghouta är följande punkter viktiga.

1. De östra och norra förstäderna i Stordamaskus intogs av väpnade grupper under 2012 och 2013. Det skedde i en tid när de så kallade rebellerna fick massivt stöd utifrån, och när Gulfstater och västländer tillsammans handplockade de syrier som skulle leda landet efter Bashar al-Assads fall.

Fallet kom aldrig. Det som hänt under senare år är att ”oppositionen” förlorat de flesta av sina områden. Östra Ghouta är ett undantag.

PRECIS SOM AL-QAIDA OCH ANDRA EXTREMISTER ANVÄNDE ÖSTRA ALEPPO SOM BAS FÖR ATT BESKJUTA REGERINGSOMRÅDEN ANVÄNDS ÖSTRA GHOUTA SOM BAS FÖR ATTACKER MOT REGERINGS-KONTROLLERADE DELAR AV DAMASKUS.

2. Den mäktigaste väpnade gruppen i östra Ghouta heter Jaish al-Islam. Dess mål är att störta Assadregeringen och Syriens sekulära statsmakt och bygga en islamistisk stat med sharialagstiftning som grund. Jaish al-Islam skapades 2013 av ett femtiotal sunnitiska extremistgrupper på initiativ av och med pengar från Saudiarabien. Gruppens grundare, Zahran Alloush, uppmärksammades samma år när hans hatiska utfall mot shiamuslimer och alawiter filmades och spreds på internet.
AllouschZahran Alloush
Jaish al-Islams främsta konkurrenten om makten i östra Ghouta heter Faylaq al-Rahman. Det är också en sunniextrem grupp, grundad med stöd av Qatar, och med band till både väststödda rebeller och al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra.

3. Det som förenar ovanstående och andra mindre grupper i östra Ghouta är att de inte på något sätt kan beskrivas som demokratikämpande och människorättsivrande moderata rebeller. I slutet av 2015 uppmärksammade även västmedier att Jaish al-Islam placerade kvinnor tillhörande den alawitiska minoriteten i burar på lastbilar som skjutsades runt i området som mänskliga sköldar. Många invånare i området har vittnat om tortyr och våld.
Syrien 180220 ghouta

Syrien 180221 ghouta_kvinnor_0
Jaish al-Islam skjutsar runt kvinnor tillhörande den alawitiska minoriteten i burar på lastbilar.
4. Precis som al-Qaida och andra extremister använde östra Aleppo som bas för att beskjuta regeringskontrollerade områden används östra Ghouta som bas för attacker mot regeringskontrollerade delar av Damaskus. Det handlar inte om enstaka offer utan om många hundra döda bara under de senaste två åren.

Offren för denna terror är människor som råkat befinna sig på en bussplats, i en skola eller på ett torg när en raket slagit ner eller bilbomber utlösts.

5. De väpnade grupperna i östra Ghouta vill inte ha fred, de vill fullfölja sin shariarevolution. Inför dialogen i Sotji uppmanade Jaish al-Islam alla ”revolutionärer” att bojkotta samtalen. De som valde att delta utmålades som revolutionens fiender. Detta var för övrigt också Saudiarabiens linje.

6. När västliga medier och politiska företrädare nu talar om ett blodbad bygger det på vittnesmål från människor som verkar och talar fritt i ett område kontrollerat av al-Qaidaliknande extremister. Det påminner mycket om hur det var i östra Aleppo innan befrielsen i december 2016.

Efter det har en rad lögner och överdrifter avslöjats i vittnesmålen från De vita hjälmarna och andra källor som västmedier okritiskt publicerade. Sjukhus och skolor som Syrien och Ryssland anklagades för att jämna med marken finns kvar. I andra fall har det framkommit att rebellerna besköt västra Aleppo från sjukshustak och lagrade vapen i skolor. Med tiden lär också sanningen om östra Ghouta komma fram.

7. Från de miljontals människor i Syrien som i åratal utsatts för terrorn från ”rebellsidan” riktas upprördheten inte mot den syriska regeringen och armén utan mot västvärldens hyckleri och dubbelmoral. Vi avslutar med att citat från parlamentsledaten Fares Shehabi från Aleppo som på twitter uttrycker vad många syrier nu känner:

”Till de i väst som inte vill att vi ska befria östra Ghouta, vad skulle ni göra om tusentals jihadistiska terrorister intog ett stort område när London eller Paris?! Vi har väntat på att lösa detta fredligt i fem år nu!”

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,


8 svar till “Terroristernas kontroll av östra Ghouta omöjliggör fred”

  • Ha ha… Den filmen var ju dagen roligaste.
   Vem svarvar ytterhöljet på en granat i en gammal supportsvarv?
   Vem bygger granatkastare i smide?
   Vem slipar kanonrör med något som liknar risgrynsgröt?

   Nähä du… I den verkstan tillverkas inga vapen. Där tillverkas endast propaganda :-)

  • Samma standard i den verkstaden som i en svensk bysmedja för hundra år sedan. Möjligtvis kan de göra en del vapenreparationer men inte mera. Intressant att titta på de som jobbar. Just där är det ordentlig fart på killarna men inga skyddsglasögon trots gnistregn från slip- och kapmaskiner och inga hörselskydd trots öronbedövande buller. Ej heller några skyddande arbetshandskar. Skrämmande låg nivå. Även den hundra år tillbaka i tiden.

 1. Sverige och säkerhetsrådet – Vad skulle ni där att göra !
  Och vem är det som kom med det geniala förslaget om vapenvila i östra Ghouta just nu i detta läge ?
  – Jo, Sverige och Kuwait ! Det om något skulle skapa ett omfattande blodbad, vilket också Rysslands ambassadör Vassily Nebenzia påtalade.

 2. Att alla dessa så kallade ”mänskliga rättigheters” organisationer talar med kluven tunga avslöjas i denna utmärkt a genomgång. USA bombade sönder Raqqa – då yppades de inte ett ord från dessa ”rättighets kämpar”. Israel bombar Syrien gång på gång och då yppar inte heller alla dessa ”humanitära” organisationer. Men när det imperiets fiender som falskeligen anklagas för att ha ”bombat sjukhus”, ”massaker på civila”, sjunger unisont alla dessa falskmyntare till organisationer ”rädda X, Y Z”. Precis som i Aleppo så kommer Ghouta att rensas av alla dessa jihadister för israel som har förpestat östra Damaskus. Ju mer Syrien närmare råttrensningens final, desto mer kommer alla falskmyntare typer (inklusive ledande kladdar på Fejk Strama Media i Väst liksom i Sverige) att gråta krokodil tårar. Vi andra som inte faller för falskmyntarnas billiga bondfångeri glädje å Syriens vägnar och skallar på dessa ”jihadister för israel”. Viva Syrien!!!

  https://consortiumnews.com/2018/02/23/selective-outrage-undermines-human-rights-in-syria/

 3. https://www.rt.com/shows/rt-interview/419633-crooke-trump-syria-politics/

  Mycket sevärd intervju i länken med Alastair Crooke, vars tidigare artikel även publicerats på jinge. Crooke beskriver helhetssituationen i Syrien och förmår komma med detaljer som få känner till. USA har inga planer på fred utan ockuperar runt en tredjedel av Syriens landyta. I praktiken styrs USA:s utrikespolitik av en militärjunta. Crooke har bl. a. haft tjänsten som utrikespolitisk rådgivare för EU, men EU tycks inte vara intresserade av sakkunskap.

  Patrick Cockburn skrev tidigare i veckan om Ghouta att i ett läge då den syriska arméns kapacitet inte räckte till för att skydda hela landet tillkom terroristfickor som Ghouta som en nödutväg där området åtminstone nödtorftigt kunde isoleras. En geografiskt större motsvarighet är Idlib-provinsen.

  Hycklerskornas drottning Angela Merkel ropar att masslakt pågår i Ghouta. Detta efter att hennes regering sett till att tusentals ton östeuropeiskt krigsmateriel via tyska flygplatser transporterats till Syrien. Vore Dante vid liv skulle vi finna Merkel i Lucifers sällskap.

 4. Mitt eget tips är att först varna, sedan erbjuda jihadisterna och andra olagliga trupper livstid på mental institution på bekostnad av de länder som finansierat deras mentalt sjuka närvaro, samt att sedan eliminera resterande mentalt sjuka som strider där i strid med krigets lagar, för annars kommer det aldrig bli vare sig ordning i världen eller fred i Syrien. Att låta det olagliga eländet fortgå år efter år är grymt mot alla civila och förlänger enbart lidandet. Alla måste underkasta sig demokratin i Syrien. Punkt.