En av näringslivets favoritlögner är att cheferna behöver stora fallskärmar, optionsprogram och bonusar för att Sverige ska kunna konkurrera om cheferna på den internationella marknaden.
Idag berättar dessutom DN hur Anders Igels fallskärm ser ut: DN/fakta: ”Enligt årsredovisningen får han två årslöner (6,8 miljoner), eller sammanlagt 13,6 miljoner kronor som plåster på såren. Dessutom har han ett pensionsavtal som berättigar honom 70 procent av grundlönen (4,8 miljoner) om året mellan 60 och 65 år. Efter 65 år får han 50 procent av grundlönen, 3,4 miljoner kronor om året.” Jag berättade för några dagar sedan om Olle Rossanders nya bok, Det Kidnappade Kapitalet, läs den boken om hur direktörerna sniker åt sig skyhöga belopp av ren och skär girighet, en i många fall en rent kriminell girighet. |
DN:s faktaruta pekar på en girighet som är häpnadsväckande, och dessutom i ett statligt företag? Hans pension som ålderpensionär blir trehundra tusen i månaden… Källor: DN Olle Rossanders bok DN 2 DN 3 Andra bloggar om: Olle Rossander, Anders Igel, Telia, Börs-VD, Fallskärmar, Optioner, Bonusar, Näringslivet, Politik [tags]Olle Rossander, Anders Igel, Telia, Börs-VD, Fallskärmar, Optioner, Bonusar, Näringslivet, Politik[/tags] |
10 svar till “Telias VD, en av de lågavlönade?”
Satan vad irriterad jag blir. Vad ska han med alla de pengarna till. Jag har också arbetat tills jag blev sjuk & lever nu (försöker klara mig)på 6900 kr i månaden.. Förbannad är bara förnamnet på vad jag är..
Det är för djävligt!
Har svårt att tycka synd om honom när han får sparken. Mitt jobb försvann till Kina för ett år sedan och då fick jag inte en krona.
Men efter som det är ägarna som avgör vad de vill betala sin VD så har jag inget större problem om de är så korkade att de slänger pengar på sin VD, men när statliga bolag öser våra gemensamma pengar på en enskild så är det för mig mycket stötande. Glöm inte heller att det var en ”röd” regering när de flesta av dessa avtal skrevs i de statliga bolagen.
6900 Kr i månaden? Det ungefär som vi studenter lever. Vi har lite mindre. Inte särskilt roligt att leva på.
Jag har för mig att japanerna hade en tradition om att den bäst avlönade i ett företag skulle få maximalt 10 ggr så mycket som den sämst avlönade. Ganska trevlig tanke.
Många svenska VD:ar är internationellt sätt kraftigt överbetalda. Sverige har en tradition av att inte betala för högt utbildad arbetskraft, så som läkare och ingenjörer, men gärna betala mycket till företagsledningarna.
I slutänden krävs det att aktieägarna säger till för att sätta stop på cirkeln av ömsesidigt berikande mellan VD och styrelse i företag som Telia och Skandia. Men staten eller fonderna är inte en särskilt aktiv aktieägare i dessa fall… Regering och Opposition är lika usla i detta fall.
Jag som trodde att någon skulle säga: ”6900 Kr i månaden? Det är ju JÄTTEMYCKET! Jag har bara 4 och 2.”
Kan inte låta bli att tänka på vitsen ”Varför är det så dyrt att skiljas? Jo det är värt varenda öre”
Det kanske är värt vartenda öre att bli av med Igel. Åtminstonde slutar han med jävelskap på Telia
”’Sverige har en tradition av att inte betala för högt utbildad arbetskraft, så som läkare och ingenjörer, men gärna betala mycket till företagsledningarna. ”
– Ja, for de som leder de stora borsbolagen ar ofta lagutbildade javlar, eller…?
Det är inte många som försvarar girigheten som exempelvis Igels. Calle gör det dock gärna. Han
anklagar istället oss med moral baserad på rättvisa istället för ingen alls, för att vara avundsjuka, inte anstränga oss och att vi endera borde tiga eller vifta med några aktiepapper på aktiehönsens stämmor.
Calles syn på rättvisa kan summeras; Igel har ansträngt sig och förtjänar därför 300 000 kr/månaden i ålderspension. Vi förstår då alla vad Calle anser om Jeanette här ovan med sina 6 900 kr/månaden.
”Köp Telia-aktier och gå på bolagsstämman och säg vad ni tycker om VDns lön i bolaget. Annars har ni inget att säga till om.”
Det var många anställda som gjorde just det när Telia börsnoterades. Och varför skulle inga andra än aktieägare få rikta kritik mot ett företag, vad är det för ett sjukt företagarklimat där inga andra än aktieägare får yttra sig. Exkluderar du då även anställda, kunder och andra personer som berörs av ett företags verksamhet, som saknar akteägande i företaget? Är det inte att ta i lite i överkant det.
”Hur vore det att istället anstränga sig själv lite mer och få bättre betalt själv också?”
Menar du anstränga sig mer med lönekraven under anställningsintervjun, eller under själva löneförhandligen efter ett eller två år på samma arbetsplats? För inte spelar väl den dagliga ansträngningen in särskilt mycket på din lön i ganska många arbeten. Jaha, du kanske syftar på tillfälliga arbeten med provision som telemarketing kanske.
Ärligt sagt kunde jag inte tro mina egna ögon när jag läste att det finns så stor skillnad mellan en börs-VD lön och en vanlig arbetares lön