Tankesmedja, vad är det?

OBS! Detta inlägg är från Bilderblogg, http://bilderblogg.se. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
På sidan 16 i SvD idag står det att Iran tros ha skaffat kärnvapen. De som påstår detta är en ”tankesmedja” som står den amerikanska underrättelsetjänsten nära. Va? Jag trodde att underrättelsetjänster var tämligen hemliga organisationer, så hur kan en privat organisation stå nära en sådan? Dessutom vet jag inte riktigt vad en tankesmedja är. Det mest troliga är väl att det är en sorts lobbyorganisation. Men varför skriver inte tidningarna det då?

040917 Jinge

  4 comments for “Tankesmedja, vad är det?

 1. Sören Dahlström
  31 juli, 2005 at 16:21

  Hej!
  jag googlade ”Vad är en taneksmedja?” och fick upp din sida som 2a alt.
  Har Du fått något svar?
  Skriv gärna till mig då!S
  MVH
  SD

 2. Jinge
  31 juli, 2005 at 18:17

  Nja, inte mer än vad som står ova. En lobbyorganisation eller med ett rakamre språk, reklambyrå.

 3. Göran Hagert
  21 augusti, 2005 at 12:52

  Lustigt … sitter och ritar på en PM där jag ville hitta något svenskt för ”think tank” eller ett uttryck för att göra en ”workshop” till något det ursprungligen var menat att vara: verkstad … fast av det mentala slaget. Så, ”tankesmedja” låg nära … och jag hamnade här! Kul. :-)

  Mina associationer vill hellre ta vägen till ”kognitiva brytpunkter eller skärningar” där fullständigt nya tankar kan genereras. Långsökt? Antagligen.

  De svenska begreppen ”verkstad” respektive ”hantverk” gör mig än mer konfunderad. Vad blir det av de orden när vi lämnar ”industrisamhället och ramlar in i ”kunskapssamhället” (vad nu det är?)?

 4. Jinge
  21 augusti, 2005 at 13:02

  Det jag försökte skriva förra gången var reklambyrå. Nu blev det svårförståeligt..

  REKLAMBYRÅ är det, inget annat!

Comments are closed.