Dagens Nyheter skriver idag ”USA överväger en militär intervention mot Syrien för att stoppa Syrien från att använda kemiska och biologiska vapen, uppger nyhetsbyrån AP. På måndagen offentliggjordes en amerikansk underrättelserapport som visar att den syriska regimen misstänks ställa i ordning kemiska och biologiska vapen.” SVD: ”Tyskland följer i USA:s spår och varnar också Syrien för att använda kemiska vapen i den pågående konflikten säger den tyske utrikesministern Guido Westerwelle inför Natotoppmötet i Bryssel i dag, där Westerwelle och hans kollegor ska diskutera Turkiets förfrågan om att placera Patriotrobotar längs landets gräns mot Syrien. Turkiet har bett om hjälp med att stärka försvaret utefter gränsen mot grannlandet. Kritiker ser det som ett steg mot en utländsk militär insats i Syrien.” Liknande uttalande kommer från NATO:s generalsekreterare, enligt bland andra Reuters, CNN Al Jazeera (Qatar) och Haaretz (Israel).
Syrien dementerar planer på att använda kemiska vapen: ”Enligt AP uppger Assad-regimen att man inte har några planer på att använda kemiska vapen mot sitt eget folk. Samtidigt dementerar regimen att man över huvud taget innehar den typen av vapen.” En UD-tjänsteman i Syrien sade i statlig tv att regimen ”aldrig, under några omständigheter” skulle ”använda kemiska vapen mot sin egen befolkning – om sådana vapen vore tillgängliga”.
Denna anklagelse mot Syrien sprids över världen idag liksom för några månader sedan.
På denna blogg skrev jag 26 juli att DN 23/7 uppgivit att Syrien har kemiska vapen enligt en syrisk general som deserterat, vilket aldrig bekräftades. President Obama och Israel fyllde snart på. DN ”Barack Obama varnar Syriens president Bashar al-Assad för att använda sina kemiska vapen”
Enligt Syriens informationsminister Omran al-Zoubi har utländska medier och diplomatiska sidor feltolkat uttalande om kemiska vapen. Han sa i en radioutsändning att det pågår en internationell kampanj som leds av USA-israelisk diplomati med av varningar för kemiska vapen som Syrien antas besitta. Syrien har i mer än två decennier krävt nedrustning massförstörelsevapen i regionen, vilket inkluderar israeliska kärnvapen.
Han förklarade att uttalandet att Syrien inte kommer att använda kemiska vapen mot sitt folk, inte innebär att Syrien har sådana vapen. (http://208.43.232.81/eng/21/2012/07/24/432999.htm, syriska nyhetsbyrån SANA, som ibland stängts ned utifrån, t.ex. nu när detta skrivs).
Som framgår av bland annat olika inlägg om Syrien på denna blogg finns många belägg och indikationer för att den dominerande massmediarapporteringen om Syrien ibland inte är korrekt och inte är allsidig. Uttalanden av den syriska regimen nämns inte eller får ofta en undanskymd plats. I konflikttider och vid krig är ”sanningen” ofta den första förloraren. Man kan rentav kanske tala om en slags psykologisk krigsföring (psy-op heter det visst).
Uppgifterna om att regimen genomfört olika massakrer har ibland snart visat sig osäkra, felaktiga, eller så har man funnit belägg för att det är sannolikt att de utförts av delar av den väpnande oppositionen. Här finns spekulationer som utgår från att regimen inte är rationell.Jag sitter inte inne med sanningen, lika litet som utrikesminister Bildt.
Att regimen skulle planera att använda ev. kemiska vapen håller jag för mycket osannolikt. Man skulle bara förlora på det. Och dessa vapen är ju utomordentlig illa lämpade att använda på en landsbygd eller i stadsbebyggelse med blandad befolkning. Man har all anledning att kritiskt fundera över om och hur uppgifter som dessa från Syrien återges av dominerade massmedia.
Det är möjligt, ja troligt att dessa beskyllningar mot Syrien markerar en inledning till ökad propropagandaoffensiv inför en tydligare militär intervention av USA-imperialisterna, de strängt fundamentalistiska Saudiarabien och Qatar och deras allierade.
Russia Today rapporter att Rysslands vice utrikesminister Michail Bogdanov uppger att ”stora leveranser av vapen till den syriska oppositionen fortsätter trots ett vapenembargo mot det krigshärjade landet. Dessa leveranser omfattar avancerade vapen som Stinger-missiler. Militariseringen av konflikten utlöser stor oro i Moskva. Det försvårar ”insatser som bör syfta till förlikning, och arbete med alla oppositionsgrupper” för en omedelbar och omfattande vapenvila.”
Bogdanov uppger att ”Det finns krafter bland oppositionen som vill ha en politisk lösning”. Ryssland har tillsammans med Kina använt sin vetorätt tre gånger för att blockera resolutioner i FN: s säkerhetsråds mot Assad-regimen. Ryssland har upprepade gånger betonat att det inte stöder någon av de politiska krafterna i den arabiska staten och det är upp till det syriska folket att besluta om sin framtid.
i Andra om: Syrien, Libyen, folkrättimperialism, desinformation, krig, USA, Politik, FN, massmedia infiltration Assad, utrikespolitik Ryssland yttrandefrihet opposition, debatter, demokrati,fred,
Anders Svenssons blogg 8/12 SP om Syrien 7/12Pepprat och Rödgrönt Kommunisternas blogg 13/12 DN 5/12 SvD 5/12 Worldcrunch Russia Today 3/12 DN 5/12 Röda Malmö 4/12
Replik i AB 3/12 Einarsprachenvaria Aftonbladet 30/11 Anders Svenssons blogg Ulf Gudmundsson ledare i SvD 1/12 Hogrelius tankar Erik Weimans blogg DN 1/12Bilderblogg M Omars blogg Åtta dagar. Stefan Lindgren Röda Malmö USA-bloggen Björnbrum SvT om al-Qaida-svenskar
Nyhetsbanken Sunday Express 19/11 New York Times 16/11
Folket i Bild Kulturfront Mohamed Omars tal på hans blogg Syriensolidaritets hemsida Stefan Lindgrens blogg New York Times 31/10 Washington Post 1/11 Bill Auken Countercurrents 2/10 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör
The Telegraph 7/11 Intervju med Assad Kritik från Rysslands utrikesminister Thierry Messan i Voltaire Network 29/10 Anarkia Sverigebloggen Röda Malmö 30/11 FIB-Kulturfront konferensreportage Proletären om Syrien Pepprat och Rödgrönt Russia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn
20 svar till “Syriens kemiska vapen – repris från i somras”
Jag antar att även detta inlägg inte ska tolkas som ett stöd för Assad diktaturen?
Nej, naturligtvis inte. Uppgifterna från USA – världshistoriens troligen främsta diktaturkramare etc. har låg grad av trovärdighet, liksom i juli, liksom ang kärnvapen i Irak. USA bedriver via ombud och olika direkta och indirekta allianser, bl.a med al-Qadia en interventionspolitik mot Syrien, helt i strid med FN-stadgan. Det är väl känt att USA har stora lager av kemiska stridsmedel, även efter rejäl minskning. Man har moderniserat sin kärnvapenarsenal och håller Israel bakom i ryggen i dess med rätta av världen så kritiserade utrikespolitik.
Jag har dock svårt att se hur detta skulle spela någon som helst roll i frågan hurvida omvärlden ska ingripa om diktatuten i Syrien skulle eskalera våldet och använda de kemiska vapnet de faktiskt har.
Jag förstår heller inte varför du tar Assad i försvar. Han är trots allt en diktator som även tidigare använt militärt våld urskiljninglöst på civila så som beväpnade motståndsmän. Hans trovärdighet i frågan måste anses vara helt obefintlig, detta oberoende andra aktörers trovärdighet.
Du har väl ingen aning om de har kemiska vapen? Däremot vet vi att världens i särklass mest aggressiva stat USA, har sådana vapen. Läs mtt blogginlägg från slutet av juli.
Jag tar inte Assad i försvar. Den syriska regeringen har rätt att försvara sig mot utländsk intervention som motverkar en demokratisk utveckling. Det är inte belagt att han använt militärt våld urskiljningslöst på civila. USA:s trovärdighet har visat sig vara mycket låg då det gäller utrikespolitik. De har klart sämre CV än Syrien därvidlag. Du anför som vanligt inga exempel.
Denna konflikten oavsett om man anser det är ett enkelt uppror eller ett regelrätt inbördeskrig så är det inte det första. Inte heller första gången regimen använder militärt våld för att hålla sig kvar vid makten. Jag skulle rekomendera att du läser på om vad som hände i Hama i Febuari 1982.
I slutändan så är Syriens moderna historia fylld av kupper och uppror, och klanen Assad tog inte makten och lyckats behålla den genom vara snälla och sympatiska.
Så jag skulle bestå att om det är något som är belaggt i denna konflikt är det Assads mycket blodiga historia och det militära våld han och hans far utsatt sin egen befolkning för.
I Hama skedde ett uppror 1982 av Muslimska Brödraskapet och fundamentalistiska islamister som stridit mot de sekulär baathisterna sedan början av 1940-talet. Det finns olika versioner av vad som skedde, och jag kan inte ta bestämd ställning till en del av informationen. Så mycket är nog klart att reaktionära Muslimska Brödraskapet spelade en avgörande roll. Innan upproret hade pågått en slags gerillaverksamhet med mord på alawiter, representanter för regeringen, intellektuella och barn, bl.a genom självmordskrigare. Muslimska Brödraskapet ska ha manat till jihad mot det sekulära Baathpartiet. På morgon 3/2 hade man dödat 70 medlemmar i Baathpartiet och förklarade staden befriad enligt en uppgift. Hårda strider pågick i 3 veckor med deltagande av bl.a 12 000 regeringssoldater. Antalet döda har uppskattats till 3 000-25 000 och en del människor flydde till andra länder. Säkert en förfärlig upplevelse med möjligen ”övervåld” från de stridande, om man nu kan definiera ut ”övervåld” i en sådan sstridssituation.Efter striderna, som förstörde en del av stadens gamla centrum uppförde regimen en del nya byggnader. En medlem i Syriensolidaritet som reste runt i Syrien våren 2011 såg dock att en del av centrum ej var återuppbyggt.
Statskupper förekom framför allt under ett par decennier efter det att Syrien blev fritt från kolonialmakterna.
Du är väldigt selektiv med informationen på ett sätt som förskönar Assad regimen, varför det?
Om det är denna typen av vinklad information som ni har i ert informationshäfte är det inte det minsta konstigt att ni misstas för att stödja Assad regimen.
Idag fick vi veta att en styrka från ISAF-styrkan, 20 amerikanska och 100 afghanska soldater stormat och vandaliserat en hälsoklinik. Detta under tre dagar, upprepar, tre dagar. ISAF bekräftar detta och menar att det var ”oavsiktligt”.
Nu undrar jag om det är samma metod du rekomenderar i fallet Syrien, in bara med trupp och etablering av befästningar? Oavsiktligt!?
Varför ställer du frågan till mig? Jag har inte förespråkat något militärt ingripande i inbördeskriget.
Man kan samtidigt vara emot ett externt militärt ingripande som ge stöd till störtandet av Assads tyrani. Världen är inte binärt svart-vit. En Rysslands stöd tyran kommer inte leda till ett fritt och demokratiskt Syrien, lika lite som USA stödda religösa fundamentalister.
NSUN> Du skriver om att man kan ge stöd till ”störtandet av Assads tyrani”. Har du någon tanke på hur det ska gå till? Kan du tänka dig att det skulle kunna gå till som i Libyen?
Jag skulle inte stödja någon Svensk militär medverkan i sådant uppdrag.
Där ser man! Då ställer du dig bakom kraven: Ta hem de svenska trupperna NU, Nato ut ur Sverige och Sverige ut ur Nato?
En militär intervention utan svensk medverkan är acceptabelt då?
Varför det? Vad är det som är så konstigt med att man på en och samma gång tycker att Assad är en diktator som borde tvingas att stiga ned från makten, och att allt militärt support till alla stridande parterna borde upphöra, inkl Rysslands support till Assad?
I slutändan tror jag att lösningen ligger hos de två sidornas huvudsponsorer, nämligen Ryssland och USA. Kan inte de komma överens om att inbördeskriget borde ta slut, hur det bör ta slut, så kommer konflikten bli lång dragen.
Det är bra att du inte förespråkar något militärt ingripande, men du gör så i alla fall. Försök att störta Assad pågår för fullt med ”oposition” som är beväpnad(Al-Qaida) och av de USA-lierade arabstaterna. Tyskar är på plats i Medelhavet med signalspaning för ”opositionens” räkning.
Du nämner inte alternativet VAL som lösning på regimfrågan. Varför?
Hur man än vänder och vrider sig så pågår det folkrättsligt sett ett inbördeskrig i Syrien. Jag förespråkar INTE någon extern militär inblandning i inbördeskriget. Om de stridande parterna kan nå fram till en förhandlings fred och regim frågan skulle kunna lösas med ett val skulle ingen vara nöjdare än jag.
Jag delar dock inte denna Syriensolidaritets skönmålning av Assad regimen.
I sin broschyr skönmålar inte Syriesolidaritet Assad-regimen enligt min mening. Vi tar ställning till fredsplaner, bl.a. FN:s. Detta kan innebära att Assad-regimen faller eller i bästa fall blir till bedömning i val med andra kandidater, även om det nu verkar mycket avlägset.
Du skall se att om inte detta får motståndet att mattas och får allierade politiker att sluta vackla i frågan, så kommer vi snart få satelitbilder som visar ”kärnvapentillverkning”. Receptet har passerat sitt bäst före datum…
Ja, tyvärr är det mycket möjligt att det blir så. Strategisk (lögnaktig) kommunkation är ett etablerat medel i USA:s krigsföring. Ämnet har behandlats av SR:s Konflikt.
Å varför är det så konstigt om Syrien har kemiska stridsmedel? Dom fleta länderna i regionen har haft eller har det. Lätta att tillverka. Däremot är det väl mycket tveksamt om dom kommer att användas. Regimen är nog fullt medveten om vad det skulle innebära. Saddam kom undan med det, men vid den tiden var mediatäckningen helt annorlunda. Allt är inte osant bara för att väst säger det…
[…] Läs mer: Romelsjö, Pepprat Rödgrönt, Röda Malmö, Arbetarmakt, Proletären, Kildén & Åsman, Läs även andra […]