Sverige ut ur Afghanistan!


I fredags dödade ISAF-styrkan, där även de svenska soldaterna ingår, tjugofem civilpersoner varav många kvinnor och barn.

Som bekant så bombade Natostyrkan ett bröllop för inte så länge sedan. Skälet var, enligt Nato, att bröllopsgästerna sköt i luften. Något som är tradition i landet. Som brukligt beklagade man det inträffade från Natos sida, något till intet förpliktigande. Även i detta inlägg kan jag komma med en anmärkning när det gäller mediernas rapportering, mer om det efter citatet.

DN: ”Den Nato-ledda internationella styrkan Isaf uppgav på lördagen att en grupp talibaner i fredags kväll sågs förbereda någon form av attack i sydöstra Afghanistan. Både markstyrkor och stridsflyg sattes in mot rebellerna, uppger Isaf-talesmän.

– Upp till 60 talibaner dödades, sade talesmannen Donald Korpi i staden Khost.”

De skriver den ”Nato-ledda”. Enligt mitt sätt att se saken så är det en medveten lögn. Styrkan står under USA:s befäl och det är en amerikansk general som är dess högste chef. Dessutom är det en man som begått handlingar som många kallar krigsförbrytelser. Men det passar uppenbarligen inte medierna att rapportera saken på ett korrekt sätt.

När det nu talas om 60 talibaner så kan det givetvis vara sant. Men det är också fullt möjligt att man har gett sig på ett nytt bröllop.

Som en parentes vill jag också påpeka att när representanter för högerregeringen i Sverige talar om ”den Euroatlantiska säkerhetszonen” så kan det vara värt att påminna sig om att den numera sträcker sig ända till Afghanistan, minst…

Källor: SvD & DN

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Afghanistan, Bröllop, Civila offer, Nato, Isaf, USA, Kriget mot Terrorismen, talibaner, Politik[/tags]


18 svar till “Sverige ut ur Afghanistan!”

 1. Han var tidigare chef för ”Enduring Force” i Afghanistan och dödade många oskyldiga i bla Kabul.

 2. Mest troligt är det till övervägande del civila människor som dödats. Västerländsk taktik är att bomba allt som rör sig och är i större grupper. De gör att gerillagrupperna och stamkrigare säkerligen för länge sedan har valt att röra sig i små grupper för att inte vara så iögoninfallade mål.
  Att den Euroatlantiska säkerhetszonen har utsträcks till Afghanistan är inte så problematiskt eftersom den tiden kommer med allra största säkerhet förskjutas mot Europa på grund av det militära engagemangets misslyckande. Men då är det försent att vidtaga civila och humanistiska åtgärder i stället för det som nu pågår.

 3. Det är värre än så. Befälhavaren för NATO är Bantz J. Craddock, fd. rådgivare åt Donald Rumsfeldt, fd. chef för Guantanamo, som försvarat tortyren där, så det är härliga typer som fd. neutrala, numer krigande Sveriges soldater är underställda.

 4. Ja, helt rätt, låt talibanerna ta över igen så kan de återinföra sharialagarna. Det viktigaste är ju ändå att USA inte får rätt, skitsamma om det kräver att några u-länder fördärvas av fundamentaliser och galningar. Varför ska vänstern bry sig om sånt? Död åt USA! Viva la revolucion! Yiihaa!

 5. Man skulle kunna också skriva:

  ”Ja, helt rätt, låt marknadsfundamentalisterna ta över igen så kan de återinföra den exploderande demokratin. Det viktigaste är ju ändå att talibanerna inte får rätt, skitsamma om det kräver att några u-länder fördärvas av marknadsfundamentalister och galningar. Varför ska högern bry sig om sånt? Död åt Irak! Yiihaa!”

  Det hade ändock inte varit särskilt fruktbart.

 6. Ja, jag tycker också att vi svenskar skall ge USA vårt fulla stöd i deras ärorika kamp att upprätta den outstanding, västliga demokratin i av FN sanktionerade suveräna stater.
  Och att USA använder samma demokratiförlösande metod som förut, dvs genom massförstörande angreppskrig.
  Leve det demokratiska EUSA!

 7. Så är det. Bara USA får skulden ursäktar det allt. Att terrorister gömmer sig bland civila spränger marknader och dödar oskyldiga är bara ”legitimt” motstånd. Har aldrig hört vad alternativet är från vänstern. Låta talibaner ta över? Kvinnoförtryck? Förbjuda flickor att gå i skolan? Så var det faktiskt innan och det är vad talibanrörelsen vill. Bara USA ut så är allt löst.

 8. Lars, att du inte förstår att det just den militära politik som förs i Afghanistan är grogrund för talibanerna är för sorgligt.
  Jag kan garanter att om du var Afghan och västerländska flygmaskiner bombade din farbrors brorsons familj så 2/3 av familjen dog så skulle du bli en kompromisslös taliban, och hela din släkt ta samma ställning.
  Risken/chansen att det är civila människor som dödas kan vara så hög som 9 av 10 eftersom Afghanistan är ett land med huvuddelen av folk boende på landsbygden, samma landsbygd som talibanerna finns i.

 9. Sharialagarna förefaller vara en inhuman sedvänja.
  Det folk som nu står i focus, Pashtunerna, som är omkring 30 miljoner,
  är inte särskilt kända för att praktisera sharia (har kollat på Wikipedia)

  Är bombningar verkligen rätt medicin mot en kultur som vi ogillar?
  Blir inte lösningen mångdubbelt värre än det upplevda problemet?

 10. I sammanhanget är en väl en av Pashtunernas traditionern relevant. Den att hämnas oförätter som ett kollektiv. Med andra ord döda en så får du genast 20 stycken som vill hämnas.

  Sen är Pashtunerna delade mellan pakistan och afghanistan i en gräns som britterna satte upp vilket även innebär att pakistan är djupt inblandat i vad som händer i afghanistan.

  För den som läser engelska och vill veta mer hade jag rekommenderat länken nedan till asian times.
  http://atimes.com/atimes/South_Asia/IF23Df03.html

 11. Självklart är det pga USA som talibanerna inför Sharialagar, det förstår ni väl? Kopplingen är solklar. Eh… nu ska vi se… jo! För att motverka den hemska marknaden måste man förtrycka kvinnor och tillbe högre makter in absurdum. Hade marknaden inte funnits hade det inte behövts, då hade Afghanistan varit paradiset. Allt är USAs fel.

  Eller med andra ord: vänstern hatar USA så mycket att de hellre ser talibaner vid makten än något som har med just USA att göra. Allt annat är löjliga undanflykter, och det vore fint med lite ärlighet för en gångs skull. Skippa hyckleriet och säg som det är: min fiendes fiende är min vän, oavsett vem det är och vad han står för. Erkänn att ni drivs av hat och missunsanhet snarare än ”solidaritet” eller nåt annat skitsnack.

 12. Javisst, skulle man kunna ut vidare säga, us och sovjet beredde vägen för talibanerna och sharialagarna. Sovjet med sin inmarsch och us med sitt stöd till talibanerna.
  Francisco d’Anconia hela ditt inlägg är därför rent skitprat.

  När stormakter har försökt frälsa någon liten nation från ondska och okunnighet så har det med tiden alltid sluta med stormaktens sönderfall.
  Ett av skälen till att det går så är att när frälsarna befriar folket råkar de också döda oskyldiga gång på gång. Även att hus bombas och byar utplånas har ju sin betydelse.
  Utöver det så är inte längre soldater det villiga instrument för att tukta ett annat folk, riskerna står inte i proportion till advancen. Dessutom tar det på psyket att bli beskjuten och att skjuta människor, är det också oskyldiga som skadas och dödas blir den mental påfrestning värre.
  Det här är kunskap som många i us har och bär i dag och det är däför us har svårt att värva tillräckligt med soldater. Därför satsar us på flyganfall, i planen ser och hör de inte vad de gör.
  Just det att us har svårt att få fotfolk till sina militära operationer gör att de vill dra in andra i dem.

 13. Jag kunde inte låta bli och inte hänvisa till det här artikeln. En intervju med Latif Pedram, Afghask partiledare för ”The national congress party (Can)”

 14. Francisco d’Anconia:
  Vilken solidaritet är det du förespråkar? Att med attackflygplan bomba sönder den afghanska landsbygden. Skjuta obeväpnade civila.

  Sen du verkar inte veta att att hade det varit val nu hade en majoritet av amerikanarna röstat in någon annan i Vita Huset. Bush har lyckats med konststycket att vara mer impopulär än både Jimmy Carter och Rickard Nixon när båda stod som lägst. Vänstern i Sverige och de åsikter som uttryckts här motsvar alltså åsikterna hos större delen av amerikanska folket.

  Det är ju även viss ironi att liberalerna i Sverige fortfarande försvarar ett krig som de flesta amerikaner vill avsluta. Och är ivriga att Sverige ska delta i fler ’frihetskrig’ ute i världen där ’liberal marknads demokrati’ ska införas med gevärspipan. Tidigare var det ju vänstern som förespråkade väpnade revolutioner och störtande av regeringar för att sprida sin ideologi. Här har de flesta mognat som är till vänster i politiken. Tyvärr inte liberalerna i Sverige.