Sverige motsätter sig militär aktion av USA & Co mot Syrien

Enligt Omni motsätter sig Sverige att USA angriper Syrien militärt. Uppgiften kommer från telegram från AFP 11/4 kl 17.20. Jag finner inte uppgifter om detta vid sökning på regeringens hemsida kl 22, och inte heller vid sökningar i större svenska tidningar. Uppgifterna förefaller komma från en intervju med Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Jag återger meddelandet som har titeln ”Sverige motsätter sig militära åtgärder mot Syrien”. AFP

På morgonen idag 12/4 finner jag ett uttalande av utrikesminister Wallström där hon lägger skulden på kriget i Syrien på det angripna landet Syrien och dess allierade. Men hon säger också ”Den enda vägen framåt för en hållbar fred i Syrien är en FN-ledd politisk process för att nå en fredlig lösning. Våra ansträngningar för detta fortsätter trots det svåra läget. Det är vi skyldiga det syriska folket.” Uttalande av utrikesminister Wallström med anledning av situationen i Syrien

När ska Wallström kritisera USA & Co för dess väl belagda (New York Times, Reuters, BBC, Russia Today, Newsweek, Süddeutsche Zeitung, general Clark, general Flynn, f.d. vicepresident Biden m.fl.) stöd till terroristerna?

”Sverige, ett icke-permanent medlem av säkerhetsrådet, sade på onsdagen att landet motsätter sig militära anfall mot Syrien, och föreslår att sådana åtgärder skulle bryta mot internationell rätt.
Spänningarna har stigit inför en eventuell militär eskalering. President Donald Trump varnar Ryssland för att ”missiler kommer” som svar på en påstådd kemisk attack i Syrien.
”Det syriska folket vill ha och behöver fred och rättvisa, inte längre militära eskaleringar eller straffrihet”, sa Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till reportrar.

”Låt det också vara ett svar på planerade militära ingrepp. Vad som än händer måste överensstämma med internationell rätt.”

Säkerhetsrådet misslyckades på tisdagen med att enas om att inrätta en undersökning av användningen av kemiska vapen i Syrien, där Ryssland och Förenta staterna inte lyckades vinna stöd för sina rivaliserande förslag.
Skoog och WallströmSkoog och Wallström
Ambassadör Skoog sa att medan rådet inte lyckades enas om en väg framåt, skapade detta inte ett ”juridiskt vaccum” som skulle motivera luftangrepp från Förenta staterna, Frankrike och Storbritannien.
”Vad som än händer nu finns det internationell rätt och det måste övervakas”, sa den svenska ambassadören.
Varningen satte scenen för en ny konflikt i säkerhetsrådet om lagenligheten av militära åtgärder, som sannolikt kommer att utföras utan ett FN-mandat.
Sverige är medlem i EU liksom Storbritannien och Frankrike, men ingår inte i Nato.
Ryssland har upprepade gånger varnat för rådet att västlig militär handling i Syrien skulle vara olaglig och kan leda till en större konflikt.
Efter de tre misslyckade rösterna i rådet på tisdag bad den ryska ambassadören Vassily Nebenzia Förenta staterna att byta kurs.
”Jag skulle än en gång be USA att än en gång avstå från de planer som USA för närvarande utvecklar för Syrien”, sa han.

Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar

i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,

  13 comments for “Sverige motsätter sig militär aktion av USA & Co mot Syrien

 1. ervin
  12 april, 2018 at 08:46

  har kapitalet och eliten blivit galna , blodtörsten över ägandet av vår planet ökar lavinartat, en kärnvapenmakt driver en annan till randen av en världslig tragedi. sanktioner, spioner aktiekurser , allt detta är ett förspel till en unipulär värld styrd av kapitalet, sverige en mus bland dom dansande dinusaurio rex kan glömma att göra sin röst hörd när allvaret börjar, naturligtvis blir sverige en del av ( gud förbjude ) helvetet om det bryter ut, alla krig har börjat med ett enda skott ,nu är det missiler som tänder branden på vår planet, hur övertalar du en dinusarius rex att inte äta, glöm inte hur den karibiska krisen skulle kunna sluta,

 2. Ben-Hur
  12 april, 2018 at 09:28

  – Är det inte så att USA och alla terrororganisationer i Syrien alla redan med sin blotta existens bryter mot internationell rätt?
  – Vad är det som gör att andra nationer avstår från att påpeka USAs självpåtagna rätt att befinna sig på Syriskt territorium och dessutom upprätta baser där?
  – Varför skulle det inte vara i samklamng med internationell rätt om både Syriens trupper tillsammans med både Ryssland och Iran, som båda befinner sig där med Syriens medgivande, skulle anfalla och utradera USAs trupper i Syrien?
  – Hur skulle ”internationell rätt, och FN reagera om USA attackerar Syriska anläggningar med kryssningsmissiler och som naturlig reaktion, Syrien eller Ryssland slår tillbaka och utplånar det fartyg, vare sig Franskt, Brittiskt eller Amerikanskt, som avlossat kryssningsmissilerna?
  Vad är det som får merparten av väst att stödja USA i detta, enligt ”internationell rätt” regelvidriga krig mot Syrien där inte bara USA deltar utan dessutom ett antal terrororganisationer som inte har som mål att ”befria Syriens folk” utan bara att sprida islamismen?
  Många frågor man kan ställa sig och som väl aldrig får några svar. I varje fall inte av den Svenska regeringen som ofta deltar med liv och lust i krigshandlingar trots att vi är neutrala!

  • Klockrena frågor!
   12 april, 2018 at 10:57

   Ja var fan är kritiken? Nej tyst, ska svenska plan kanske också vara med o bomba? Man blir mörkrädd av stödet för folkrättsbrotten som snart kommer utbryta. Rösta bort dessa hycklare i nästa val säger jag bara…och svenska journalister ska man inte prata om, också där stöttar man olagliga hoten mot Syrien.

 3. 12 april, 2018 at 10:00

  Trista agendor verkar ligga bakom krigsivern. Tyvärr är det gott om ignoranta och godtrogna människor i västvärlden som Goebbels-taktiken fungerar utmärkt på.

  https://pbs.twimg.com/media/DafyrjRXcAAmfde.jpg Denna bild sammanfattar det ologiska bra. Might makes right är det som gäller, mot ryssar eller syrier behövs inga bevis. Saudi kan dock öppet begå folkmord i Jemen nemas problemas.
  Ruttet så det förslår, Tucker Carlson tar upp det på ett bra sätt. Behövs fler både till höger och vänster mot kriget. Själv ser jag mig dock varken som höger eller vänster.
  Tack för din blogg mot krigspropagandan.

  • Calle
   12 april, 2018 at 12:09

   Länken kom inte med, så länkar i eget svar.

 4. Jan Nybondas
  12 april, 2018 at 10:04

  https://steigan.no/2018/04/medienes-ansvar-for-krigen-i-syria-2/

  Den danske sociologen Lars Jörgensen har skrivit ett långt inlägg om Syrienkriget som Pål Steigan återpublicerar. För denna bloggs läsare är det inte direkt något nytt om Syrien. Däremot är det skäl att begrunda Jörgensens slutsats om journalisternas och akademikernas svek. Jörgensen anser att politikerna är så intellektuellt och moraliskt korrumperade att det tjänar ingenting till att argumentera mot dem. Journalister och akademiker däremot har haft möjlighet att fördjupa sig i situationen, men vad de har gjort är att skapa en total vanföreställning om utvecklingen i Syrien där det verkliga syriska folket helt suddas ut ur bilden.

  På dagens Aftonbladet kan en viss yrvakenhet skönjas. Tredje världskriget står för dörren och de befinner sig just i det lögnarnas läger som Jörgensen utpekar.

  PS: En av debattörena på CrossTalk med insiderinformation från Washington sade igår att det definitiva startskottet för krigsförberedelserna mot Syrien låg i händelserna 2003 i Irak. Syrien ådrog sig Washingtons vrede då de gjorde stora ansträngningar för att avstyra angreppet mot Irak.

  • 12 april, 2018 at 11:53

   Ja, det finns tecken till mer kritiskt förhållningssätt. Har 2 bloggartiklar klara med exempel från svenska tidningar.

 5. Eje Collinder
  12 april, 2018 at 10:31

  Tack, nu börjar några svenska representanter vakna. USA, Storbrittanien & Frankrike ämnar nu i helgen massmörda, slakta ut, så många syrier som möjligt – med stöd på ett löst påstående, utan påvisat indicium, att gift förekommit…kanske samma koskit som i ”Salisbury-nervgiftet”. Kanske detta leder till bångstyrigt motstånd från Ryssland, Iran & Kina, som effektivt slår ut arméerna från USA/NATO.

  Huga, politikerna i Väst är sannolikt vasaller åt de stenrika bankirerna i Deep State – inte kan de vara blodtörstiga dumskallar, som massmördar 100 tusentals samt förintar nationer efter egna planer, idéer. NYSS har de totalt misslyckats med skrattretande fiaskot ”nerv-förgiftning i Salisbury”, och därför hittar de nu på förgiftning i Syrien, som orsak till det efterlängtade kriget mot Ryssland, BRICS-länderna, m fl Ryss-vänner.

 6. 12 april, 2018 at 17:50

  Nyhetsbanken skriver idag

  ”President Donald Trump backade på torsdagen från onsdagens krigiska tweet om att Ryssland borde ”göra sig redo” för en amerikansk missilattack i Syrien.
  Nu heter det: ”Jag har aldrig sagt när en attack på Syrien skulle äga rum. Det kan bli snart eller inte så snart!”

  Hangarfartyget Harry Truman beräknas nå östra Medelhavet tidigast omkring 20 april.
  Samtidigt har Tyskland meddelat att det inte vill vara med i ett anfall på Syrien. Australiens statsminister Malcolm Turnbull säger att Ryssland måste använda sitt inflytande för att se till att en kemisk vapenangrepp i Syrien undersöks och fördöms.
  På onsdagen sade den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau att hans land inte kommer att ansluta sig till Förenta staterna när det gäller att göra några framtida flygningar på Syrien.

  Theresa May har stött på allvarliga problem då opinionsmätningar visar att bara 22 procent av britterna stöder ett anfall.
  Samtidigt blir själva upphovet till krigshotet – en eventuell gasattack i staden Douma alltmer dunkel. På stadens sjukhus har man inte fått in några skadade och samtidigt sprider terrorister uppgifter om att lik ska smugglas ut för att undersökas av ”opartiska” läkare. (http://www.nyhetsbanken.se/2018/04/grus-i-krigsmaskinen.html)

 7. 12 april, 2018 at 22:31

  Kommer de länder som inte ställer upp på den oheliga koalitionens krig händelsevis drabbas av terror?

 8. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  13 april, 2018 at 08:49

  Det var någon som saknade vänsterns protester mot det eskalerande kriget i Syrien. Här är länken där 28 olika kommunistiska partier i olika länder skrivit under till denna protest:
  http://www.idcommunism.com/2018/04/joint-statement-28-communist-and-workers-parties-condemn-imperialist-aggression-against-syria.html
  Som ni ser så är SKP med på den listan.

 9. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  13 april, 2018 at 11:42

Comments are closed.