Sverige – möjligheternas land…

Benny Andersson är en av landets främste marxister och en flitig författare i den utmärkta tidskriften Clarté. På dess hemsida publicerades 17/8 nedanstående artikel.

Så här inför det sakta annalkande höstmörkret känns det skönt att få bekräftat att Sverige fortfarande är ett land där det är möjligt för en person från så kallat vanligt folk att börja med två tomma händer och med hjälp av dessa – och en del annat förstås – arbeta sig upp. Och att detta numera inte bara gäller kapitalister och företagare som Ingvar Kamprad eller uppfinnare som Niklas Zennström, utan också för de som tjänat oss alla inom den ideella sektorn.
bjorn20rosengren
Som Göran Persson, Jan Nygren och Björn Rosengren. I Dagens Industri (11/8) kan vi läsa hur den sistnämnde i dagarna har betalat 31 miljoner för ett hus på 300 kvadratmeter med strandtomt på 1700 kvadratmeter, gäststuga och skyddad hamn för flera djupgående båtar i Saltsjöbaden.
Och för hur det för denne ”som seglat mycket känns som att komma hem med närheten till vattnet. Sedan tänker jag inte på om det är Saltsjöbaden eller vad det är för något…”

Utan att närmare känna denne före detta TCO-ordförande, s-minister (han som privatiserade Telia och lyckades sälja årtiondets aktieflopp som ”folkaktien” till det svenska folket) och är rådgivare åt Stenbecksfären. (Hans politiska snillé visar sig då han betecknade Norge som den sista Sovjetstaten, vilket inte stäckte hans politiska karriär.) Jag förmodar att det är åtminstone tre samhälleliga förändringar som gjort denna resa möjligt för en som bara hade sina egna tomma händer och en partibok att börja med:
1. Den nyliberala marknadsekonomins allt större beroende av en allt mindre demokratisk stat som i bakgrunden lägger saker och ting till rätta för marknadskrafternas fria spel och som därmed gjort kunskaper om och kontakter inom denna statliga sfär heta för kapitalet.
2. De extremt ökande löneskillnaderna som bidragit till att göra Sverige till ett av de länder där jämlikheten minskar allra mest.
3. Och de förändrade skatteregler för löner och kapital som starkt bidragit till detta och till att en spekulativ finanssektor tagit över från den verkliga ekonomin och investeringar i den som den ekonomiska utvecklingens motor.

Eftersom Socialdemokraterna, tillsammans med det M-ledda blocket, har varit drivande i samtliga dessa förändringar, känns det rättvist att ännu en av partiets ledande företrädare själv kan dra lite nytta av dem.

HIT+VILL+ROSENGREN+FLYTTA
Tillägg (Anders Romelsjö). Denne förre talesman för Socialdemokratiska Arbetarpartiet, har dock sin tidigare bostad ute till försäljning. Det är en enkel liten herrgård i Bergslagen. Gården är utrustad med ”bland annat bergvärme, ny gasspis och nya badrum. Tio av byggnadens elva kakelugnar fungerar.”

i Andra om: , , , , , ,

Clarté-bloggen Aftonbladet 19/8 SvD Nyheterna Ultima Thule Pål Steigan SvD 2

  2 comments for “Sverige – möjligheternas land…

 1. 19 augusti, 2015 at 18:09

  Den socialdemokratiske kämpen Björn Rosengren har alltså köpt en bostad för 31 miljoner kronor. Aftonbladet nämner några av hans ”småaffärer” i bostadsmarknaden. (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10478751.ab).

  Rosengrens husaffärer
  1992 köpte Björn Rosengren ett sommarställe i Stockholms skärgård för en miljon kronor. 2003 sålde han det för fem miljoner.
  2003 köpte han gården Nora i Bergslagen för tre miljoner kronor. Den är nu till salu. Begärt pris: sju miljoner kronor.
  2004 bestämmer han sig för Arnöbergs Herrgård på ön Arnö i Mälaren. Förra ägaren betalade, enligt uppgift till Aftonbladet, 4,5 miljoner kronor för gården. Vad Rosengren betalar är inte känt.

  Ett socialistiskt parti måste se till att företrädare inte alls kan leva på detta sätt.

 2. jax
  20 augusti, 2015 at 00:46

  Går det härmed konstatera att socialdemokraterna inte varit socialister på ganska lång tid, och att dom i stort sett är lika goda nyliberaler som Alliansen?
  Anta för ett ögonblick att den numera ständigt aktuella invandringspolitiken från början var en uttänkt händelse eller ”chock” [Naomi Klein, Chockdoktrinen katastrofkapitalismens genombrott, ordfront 2007] från borgerliga/kapitalistiska intressen, avsedd att bereda vägen för att kunna sälja in nedmontering och privatisering av samhälle och välfärd….
  (Den inbillade och faktiska belastningen på välfärdsstaten blir ju ett starkt skäl till att kräva omedelbara åtgärder).
  Anta nu också att den svenska vänstern själva gått på vår egna sagor för folket om att vi (dvs Sverige/EU/USA) alltid vill alla människor och länders bästa, och att den svenska vänstern tillhört dem som ivrigast sålt in en politik som har kunnat utnyttjats från nyliberalt håll i syftet att slå sönder rättigheter och trygghet som tidigare generationer byggt upp…. så kan man inte annat göra än att ge presidenten från Ecuador fullständigt rätt i sitt underkännande av europeisk så kallad vänster.

Comments are closed.