Sverige en fristad för pirater enligt BSA/SPI !?Lobby och reklamfirma..

Hugosson på BSA och Berg på SPI skriver en debattartikel på SvD:s brännpunkt där de beskyller svenska staten för att inte göra något åt den, enligt deras uppgift, stora pirat-kopieringen av mjukvara.

De skriver i SvD: ”Vi skall nedan peka på de två viktigaste åtgärderna som regeringen snarast måste genomföra om programvaruindustrin ska kunna fortsätta verka i Sverige.


Dyrast i världen?

De antyder att programvaruindustrin kanske inte kan fortsätta att verka i Sverige. Samtidigt som man givetvis kan få ett fnitteranfall för mindre så visar det på den intellektuella kapacitet som dessa lobbyorganisationer förfogar över. Mjukvaruleverantörerna har självklart rätt att driva sin marknadsföring hur de vill så länge de följer de regler som ställs upp av myndigheterna.

Men när de antyder att Microsoft et consorties är beredda att sluta sälja sina produkter i Sverige så är de över måttan ohederliga. Deras argument behöver inte tas på det minsta allvar eftersom de ljuger rakt upp och ner i sin artikel.

De skriver vidare: ”Inte ens de statliga organen följer lagen. Dessa stölder drabbar programvaruföretag, legitima återförsäljare och branschen i övrigt på ett sätt som hämmar tillväxten i en bransch som, även med en strikt definition, är lika stor som restaurangbranschen. Det gör också att attityden ”piratkopiering är tillåten” sprids i samhället.”

Nu ska jag berätta något som troligen kommer att överraska herrar Hugosson och Berg:


Lobby och reklamfirma..

Det som i första hand gör att attityden ”piratkopiering är tillåten” finner näring i vårt land, liksom i andra länder, är mjukvaruföretagens prissättning. Ett populärt bildbehandlingsprogram (t.ex.) som kommer i en ny version årligen kostar över 10 000.- att köpa för en privatperson.

En medborgare som önskar hålla sig med det senaste operativsystemet, de senaste ”kontorsprogrammen” av typ ordbe-handling, kalkyl, presentation och liknande samt ett bildbehandlingsprogram kan lugnt räkna med att det kostar 20 000.- att köpa dessa.

Detta samtidigt som världens rikaste man, han som tjänar mest pengar av alla, är Bill Gates..

Det är inte alls på det sättet att folk missunnar Microsoft & Co att tjäna pengar. Självklart måste de tjäna ihop vad de behöver, men när övervinster gör att enskilda personer äger mer än värdet på ett flertal oljestaters gemensamma tillgångar så har ”marknaden” spårat ur.

Väl att märka att detta inte är någon politiskt skiljande fråga, och inte alls kontroversiell. De flesta jag känner till som använder piratkopierade programvaror är nyliberaler/moderater. Sänker man priserna så kommer de flesta att köpa sina program eftersom man vill ha originaldiskar och manualer.

Men det är knappast herrarna Hugosson och Berg intresserade av för då blir de arbetslösa!


22 svar till “Sverige en fristad för pirater enligt BSA/SPI !?”

 1. Absolut är det ett vansinnigt högt pris som gör att folk drar sig för att köpa programmen. Därför kör jag fortfarande med det gamla Windows 2000 och även av samma anledning kör många med andra alternativ till Windows såsom Linux.

 2. BullShit Alliance anser det tydligen helt rimligt att landets tonåringar ska köpa, säg, Photoshop och Dreamweaver för sitt barnbidrag. Utan denna utbredda piratkopiering skulle aldrig dessa två mjukvaror varit marknadsledande idag. Ty när barnen växer upp och börjar jobba på reklambyrå eller med design gör de det på ett företag som köpt produkterna. Någon utbildning behövs inte då de varit nere med skiten sedan de var fjorton bast. Alla vinner. Men det här skulle aldrig BSA våga erkänna eftersom deras jobb är att hitta på astronomiska förluster som mjukvaruföretag gör på den s.k. ”piratkopieringen”. De har i alla fall tidigare räknat med 1 piratkopierat Photoshop = 10 000 kr i förlust för Adobe. Som att alla som piratkopierar skulle ha köpt programvaran om piratkopieringen inte fanns.

  Och Antipiratbyråns Henrik Pontén jämför fildelning med asbest. Smakfullt.

 3. Priserna är ju höga p g a att man inte säljer till dem som kopierar. Det fysiska produktionskostnaden för mjukvara är ju nämligen marginell och utvecklingen måste således betalas genom en prissättning som står i omvänt förhållande till försäljningsvolymen.

  Man kan väl även beskriva situationen som att en slags anarki råder. Mitt i det ordnade Sverige. Ni i vänstern bör alltså analysera detta som att Bush styr här, eller har jag missförstått någonting?

 4. Som vanligt så hajjar du inte så mycket Magnus.. :) Men om det är något du undrar över kan du ju fråga farbror Jinge..

 5. Utvecklingskostnaden för Microsofts programvaror är betald många många många många gånger om.

 6. aha… hurå mena du jag inte hajja, fajboj Jinge? Det är en hög produktionskostnad för varje extra kopia som mjukvaruföretagen levejejaj …levej.. ererar, elle vadå?

 7. Men en onekligen intressant uppgift i artikeln är ju att det absoluta antalet servrar som spider kopior av programvara i Sverige är större än för något annat land, inklusive USA.

  Man antyder väl även att detta beror på att USA och andra länder är mer aktiva och repressiva mot den verksamheten.

 8. ”Men en onekligen intressant uppgift i artikeln är ju att det absoluta antalet servrar som spider kopior av programvara i Sverige är större än för något annat land, inklusive USA.”

  Men Magnus lille!? VEM säger det?? Det är välan aldrig BSA:s uppgifter du rapar upp ??? :-) :-)

 9. det är väl för fan självklart att programvaruföretagen tar för mycket betalt. vad kostar inte photoshop idag? Inte under tio tusen!

 10. Tja? Jag kastade ett öga på artikeln, Jinge, artikeln! ;-)

  De kanske säger samma sak i alla länder, om _varje_ land. Tjeckerna fås att tro att _de_ är värst, Island att _de_ är värst, USA att _de_… och så vidare?

 11. Njae… På det sättet kan det nog inte vara, när jag tänker efter. Ekonomiskt radikala liberaler (nyliberaler) förklarar nämligen med övertygande patos att den minimalt reglerade, eller snarast oreglerade, marknaden är optimalt rättvis och leder till ymniga rikedom, rättvisa och himmelriket för alla.

  (Vidare, men lite off topic, att alla lagar bör rymmas på en, eller kanske två, A4 där frihet är var lags essens.)

 12. Bedrägerier existerar kort sagt inte i den idealiserade nyliberala ekonomin. Och om inte bedrägerier, som alltså inte existerar, ska vara tillåtna, va fasen var då poängen med den monetärt centrerade skolning i affärer som våra bakåtslickade handelsstudenter fått nöta in?! (Men att vinstoptimering är målet och det man kommer undan med är moraliskt oklanderligt är väl iofs även den enskilde knegarens synsätt. Handelsstudenten får förhoppningsvis även nöta in en hel del juridik — den juridik som nyliberalen kanske finner vara en onödig omväg till himmelriket…) //Magnus Orerar

 13. Nu har ju Adobe delvis fattat vinken och släppt något som heter Photoshop Elements (well, funnits ett bra tag nu) med siktet inställt på ”vanliga” användare med digitalkamera och måttliga redigeringsbehov. Sen finns ju alltid Open Source-alternativet The GIMP – rekommenderas!

 14. ”Bedrägerier existerar kort sagt inte i den idealiserade nyliberala ekonomin. Och om inte bedrägerier, som alltså inte existerar, ska vara tillåtna, va fasen var då poängen med den monetärt centrerade skolning i affärer som våra bakåtslickade handelsstudenter fått nöta in?!”

  Berätta det för moderaterna i Nacka och Sollentuna som glatt berättar att de ska bryta mot lagen i SvD. Meddela samtidigt moderaterna och folkpartiet i Sthlm Stad att de ska följa lagar och förordningar nästa gång och inte lämna över miljardskulder till sossarna!

 15. Öh… Farbror, …förschtår inte farbror nu igen.

  De första: Va? (Nåt som diskutterats; ge mig en länk!)
  De andra: Menar du en princip som på nationell nivå innebär att socialdemokraterna antingen måste höja skatterna med 100 procent (till 100 procent av lön och BNP) eller på annat sätt få in extra 1000 miljarder så att de kan betala av den svenska statsskulden, _innan_ Reinfeldt sopat iväg ”vår meste” godsägare till sitt arbetar-chateau?

 16. Säger som en tidigare talare: Klockrent Jinge.
  Om Microsoft inte kan sälja sina varor i Sverige, ja då får de väl sluta göra det. Det finns andra som vill sälja. Hihi.

 17. En sak till: vad lustigt att när marknaden så tydligt visar att priserna är för höga, ja då är det inte alls kul att marknaden styr längre. De som annars ivrar för att marknaden ska styra verkar inte göra det när det drabbar deras egna överpriser.

 18. Petra och du är så gulliga Chadie! :)

  Det är lite underligt att inte M$ tydligare visar att Linux finns. Ska eventuellt göra om min server till en Linux-dito. Det byngliga är bara merarbetet när man inte kan LInux..