Svenskar dödar Talibaner


På undanskymd plats i nyhetsrapporteringen berättas det att svenska soldater skjutit ihjäl en ”Maffiaboss” i Afghanistan.

Den svenska ISAF-styrkan var insatt direkt i strider och dödade, vad som befälet säger var en ledare för ett ”kriminellt nätverk”. Oavsett vad som är vad så är det knappast vad Nematullah skulle ha kallat sig själv. Dessa Afghanska s.k. krigsherrar har nästan undantagslöst förbindelse och anknytning till vad som i västmedier kallas Talibaner.

Expressen: ”Svenska soldater dödade maffiaboss. Under beskjutning från pansarbrytande granater försökte ett 50-tal svenska soldater gripa krigsherren Nematullah i norra Afghanistan. Krigsherren omkom i striden och tre maffiamän sårades. – Han har terroriserat den här byn med 800 människor en längre tid, säger överste Bengt Sandström…

…- I den eldstrid som uppstår så dödas ledaren för det här kriminella nätverket och tre av hans kumpaner skadas och vi lämnar över dem till den afghanska polisen. Ingen av de svenska, finska eller afghanska soldaterna skadas, säger Sandström.”

Den svenska styrkan har redan tidigare mist två soldater på grund av en dold bomb, och nu har man bäddat för ytterligare attacker.

De som kom undan det nordiska tillslaget mot denne Nematullah kommer med all sannolikhet att försöka slå tillbaka. Snart kommer väl krav från ISAF-styrkan att de behöver förstärkning i form av tyngre utrustning och mångfalt fler soldater.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Politik, ISAF-styrkan, Talibaner, Afghanistan, Nato, Nematullah[/tags]


11 svar till “Svenskar dödar Talibaner”

 1. Har inte forskat så mycket om det men: Var inte de s.k. krigsherrarna i opposition mot Talibanerna och deras religiösa styre? Krigsherrarna var/är just en sorts maffia som bl.a. finansierar sin verksamhet genom droghandel. Talibanernas största förtjänst var som jag kommer ihåg det att de motarbetade opiumodlingen. Tror nog att det kan komma surt efter det här ändå.

 2. Ja vad ska man säga om detta? Sverige är tydligen i krig och jag som hade hoppats på att få uppleva 200-årsjubeleume; ty sist Sverige var i krig var nämligen 1815, enligt armémuseet! Nu kan ju en nation gå i krig av många olika politiska orsaker, som bekant. Detta krig kommer i vart fall att öka osäkerheten för oss Svenskar utan i världen samt plågan för så kallade talibaner i Afghanistan! Men säg mej vad har svensk trupp där att göra överhuvudtaget?

 3. Och med den här nyheten så påminns man om att utrikespolitik har varit totalt frånvarande från valrörelsen. Min gissning är att S och Alliansen är rörande eniga om den nuvarande riktningen, och att diskussioner om utrikespoltik skulle bara gagna V och MP, så därför är man tyst.

 4. Någon förstärkning är nog inte att tänka på i rasket. Det tar tid att utbilda dessa inom ISAF, och det finns inte många i reserv.

 5. Andreas! Talibanerna KONTROLLERAR exporten av råopium och förädlade produkter som heroin. Det var möjligen tidigare under kriget mot det gamla Sovjetunionen som det var annorlunda.

  När myndigheterna talar om ”maffia” och ”kriminella nätverk” så blir jag per default misstänksam. Vad är det man INTE berättar?

  F.ö. är Afghanistan översållat av ”krigsherrar” och det är väl av tradition Pashtuner som tillhör Talibanerna, aka kallas talibaner. Jag är lite osäker på olika gruppers bindning till varandra men är du nyfiken ska du kolla:

  http://www.jinge.se/index.php/allmnt/ahmed-rashid-jihad.htm

 6. Enligt vad jag läst så är det ganska vanligt att krigsherrar byter sida, ett exempel är Dostum http://en.wikipedia.org/wiki/Abdul_Rashid_Dostum, så det är svårt att veta vilken sida den här killen var på idag. Det framgår ju av Expressenartikeln att det är lite oklart.

  Men det viktiga är ju som sagt att vi är parter i ett inbördeskrig på andra sidan jordklotet utan att det har varit någon direkt debatt om det. Så vitt jag förstår så är vi tex allierade med Dostum som just nu är en del av Kabulregimen. ”Enligt ett Reuters-telegram från 2002 var Nematullah en rival till krigsherren Abdul Rashid Dostum, en av norra Afghanistans mest inflytelserika män
  ” .

 7. Typexempel på svartvit vildavästern-retorik från washington.

  Afghanistan befinner sig fortfarande under ockupation av USA, västmakterna och deras ”fredsbevarande styrkor”(bevarande av ockupantens status quo).

  De svenska ockupationssoldaterna och ISAF är direkt underställda aggressionspakten NATOs befäl och därmed legitima mål för motståndsrörelsen, vad USA än väljer att kalla den.

  I övriga ockupationer i regionen, Irak och Israel/Palestina kallas motsåndet ”terrorism” från ”fanatiska religiösa ledare” och ”islamistiska sekter” och i Afghanistan kallas de uppenbarligen ”Talibaner” (skriftlärda) stundtals kryddat med förstnämnda begrepp.

  Vad man än anser om ”Talibaner” och om man godtar västmedias definition av dem är det dem, och inte svenskar amerikaner och engelsmän, som är AFGHANER med all rätt att försvara sig från utländska aggressioner.

 8. Herregud. Sverige deltar alltså fullt ut i USA:s ockupation, krigförande och allt. Det är ju helt otroligt. Inte bara assisterar vi sådär i största allmänhet utan vi för bokstavligen deras krig. Så långt har det alltså gått under regeringen Persson. Fy f-n!

 9. Jag håller med om – Fy f-n!
  Och att VP och MP skulle få 50% ihop är sorgligt nog bortom horisonten… Att svenska folket är så förbaskat materialistiska och lättköpta att vi struntar i omvärlden (och i förlängningen oss själva – eftersom det kommer att slå tillbaka) är nästan en skam…

 10. Jag läser på dagbladet.no:
  ”Han mener det hele er i ferd med å bære fryktelig galt av sted, hvor det å sende flere Nato-styrker sørover bare vil være å helle mer bensin på bålet.”

  Du har tidigare länkat till norska dagbladet – sök på Afghanistan i tidningen. Jag citerar från artikeln ”- Afganistan – en katastrofe for Nato” från idag…