Svenska trupper dödar i Afghanistan?


Nu berättar TV4-programmet Kalla Fakta att svenska ”fredsbevarande” styrkor går in tillsammans med amerikanska styrkor i direkta stridssituationer.


SvD:
”Sveriges fredsbevarande trupper i Afghanistan deltar i regelrätta anfall, där avsikten i efterhand tycks ha varit att döda. Det visar TV4-programmet Kalla Fakta i ett reportage…

…Under operationen gick svenska trupper, tillsammans med bland andra finska och amerikanska, in i den byn Boka, väster om Balkh, av allt att döma i sökandet efter en afghansk kriminell kommendant för den militanta rörelsen Hezb-i-Islami.”

Uppenbarligen har svenska politiker fört oss bakom ljuset från början till slut. De som har hävdat att den svenska ”fredsbevarande” styrkan var någon sorts ”bistånd” har lurats eller själv varit lurad. Nu måste militären se till att skicka lika många bodybags som soldater på kommande uppdrag för ”freden”.

Artikeln i Svenska Dagbladet Artikeln i Dagens Nyheter

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Nordic Battle Group, Rekryterinsproblem, USA, Ifor, Isaf, Afghanistan, Kanonmat, Stridisar, Militär, Bodybags, Politik[/tags]


31 svar till “Svenska trupper dödar i Afghanistan?”

 1. Ehm, detta stod i svenska tidningar när det hände i september förra året. Skickligt av ”journalisterna” på Kalla Fakta.

 2. Googla fram en länk Snauser!

  En direktlänk som visar den här historien.

  Du tycker att det är ok att svenska soldater avrättar kriminella i Afghanistan?

  Förklara din inställning!

 3. En nyhet att en fredsbevarande styrka ibland tvingas använda våld? Nja.

 4. Det kallas mord. Dödsstraff har vi inte i Sverige. Svenska trupper ska inte döda utomlands heller.

  Ta ansvar för världen?

  Ska vi gå med i Marinkåren menar du?

  varför gör du inte det själv?

 5. Fred bevaras inte genom att soldaterna åker runt i öppna bilar och delar ut kakor till folk, även om du önskar att det vore så. Om vårt engagemang i A ska vara till någon nytta så måste nog militären få göra det som militären är bra på. Varför använda ordet ”kriminella” som du gör. Tror du att det är strider mellan reguljära, uniformerade styrkor som gäller i A?

 6. Nej, svenska soldater ska bara stå och titta på utomlands.

  Tycker att vi bör gå med i NATO

  Ja du, jag funderar faktiskt på det Jinge.

  Vi bör ta ansvar för världen Jinge annars så lägger vi ansvaret till någon annan. Dessutom handlar det om att försvara människor som dör i krig och konflikter. Men också skydda människor när stater begår övergrepp och mördar den egna befolkningen.

 7. @Jinge
  Det är inte mord när man agerar i självförsvar. Detta kommer i längden bli pinsamt för Fridolin, Kalla Fakta och TV4 och alla andra som låter sig luras av den felaktiga vinklingen.
  Alla svenskar som deltog i striden är i mina ögon hjältar. Att kalla dem för mördare är osmakligt. Skäms!

 8. Onekligen en intressant tankeställare. Tycker inte att Bengt Sandström´s svar kändes helt klockrena. Samtidigt har jag har svårt att tro att svenska förband fått i uppgift att likvidera någon på det sätt som antydes i inslaget.

  Det går inte att sätta likhetstecken mellan fredsbevarande uppgifter och bistånd så jag kan inte se att våra politiker fört folket bakom ljuset när det gäller svenska FN insatser.

  Visst kommer svensk militär ha med sig ”body bags”, framtida uppdrag inom ramen för den stridsgrupp Sverige sätter upp kan komma att vara fredsframtvingande vilket kommer innebära förluster.

 9. Det är märkligt vad historien upprepar sig, den egna sidan är alltid de goda och den andra är alltid kriminell och banditer.
  Trots det så har nästan alltid inkräktarna fått bita i gräset. Fast de har varit de goda, enligt sig själva.

  För övrigt har vi inte ett riksdagsbeslut på att militären inte längre får utdöma dödsstraff?

 10. Vad den svenska delen av ISAF styrkan skall göra står beskrivet i propositionen=>lagen som skickade dit den: http://www.regeringen.se/content/1/c6/05/24/90/8d4c726d.pdf
  Se sid 9 och framåt.
  På sidan 10 står till exempel att uppgiften är:
  ”insatser för att avväpna och demobilisera beväpnade grupper”
  I riskbedömningen för den svenska truppen nämns att det kan vara farligt för svenskarna att ingripa mot kriminella. Man får anta att det kan vara farligt för de kriminella också.

 11. Varför använda ordet “kriminella” som du gör.

  Det är SvD, DN, Kalla Fakta och Militären som ”använder” det begreppet…

  Är det fel att använda sig av självförsvar när man blir beskjuten?

  Givetvis inte. Men detta var ett mord på en kriminell och inte ”självförsvar”. Man kan inte försvara sig månader efter det att man blir angripen, då kallas det inte längre självförsvar utan ska kallas vid sitt rätta namn.

  Fred bevaras inte genom att soldaterna åker runt i öppna bilar och delar ut kakor till folk

  Men den bevaras genom att skicka ner flygplan?

  Vi bör ta ansvar för världen Jinge annars så lägger vi ansvaret till någon annan.

  Vad ska vi då göra? Bomba världens mest krigiska land USA?

 12. Edvin Alam, ta det inte för hårt men det ser inte ut som du skulle klara fys testet om man tittar på bilden på din blogg.Hur gick det på mönstringen? ville dom ha dig?

 13. Självförsvar är när man försvarar sig mot en attack. Det hade det varit om man suttit i sin egen bas och blivit attackerad av Afghansk gerilla. Här verkar de internationella styrkorna ha aktivt gått in i ett fiende-tillhåll för en ”stabiliserings-operation”, och därmed sökt strid, med andra ord attackerat.

  Sedan kan detta ligga inom det mandat de fått, det är en annan sak. Men det är säkert att man inte offentligt diskuterat de faktum att de Svenska trupperna inte är fredsbevarande trupp, i klassisk mening, utan ligger närmare vad som kallas fredsframtvingande trupp. Här är en glidning som jag inte är säker på att den Svenska opinionen har klart för sig.

 14. Världens starkaste militärmakt,USA, med de finaste universiteten med de flesta nobel-pristagarna kan inte ens utbilda dugliga och skickliga fredsmäklare eller fredsdiplomater för att lösa den av en högerkristen nolla till president i USA i hans angreppskrig mot Afganistan (och Irak – senare Iran(?)), skapade mostånd, än med ytterligare USA-styrd massförstörelse-terrorism tillsammans med aningslösa,oreflekterande svenska soldater.
  Men samma vedergällande hatiskhet som Bush uppvisar mot ett folk som kämpar för sina länders frihet från sk västerländska förberedande angreppskrig och ockupation framkommer i dessa nyhögerskribenters reptilhjärneliknande tankar ovan!

 15. Styrkan har handlat helt i enighet med mandatet de fått från riksdagen(då s dominerad) och FN. Hade det varit ett regelrätt anfall så hade de aldrig lämnat fordonen som är bepansrade, de var där för att stödja ANA/ANP i deras jobb.

  Och om jag inte missminner mig så sade sandström inte att ” det skall kosta att döda svenskar ” utan mer att om man skjuter på svenskar skjuter vi tillbaka.

 16. ”- Det skall kosta att döda svenskar”

  Ett sådant uttalande bär sannolikhetens prägel så det förstår jag att du invänder mot. Att erkänna att det sagts så, och att det alltjämt sägs så, verkar väl lite för stridigt antar jag.

  Sedan en kommentar till dig och några till: Läs igenom kommentarsreglerna och försök förstå dessa. Jag stryker konsekvent kommentarer som är provokativa, kasta flames får du och andra göra på andra ställen. Oförskämda insinuationer åker direkt.

  På förekommen anledning..

 17. Det är bra att du säger ifrån, Jinge. När USA skulle anfalla Irak pläderade Jan Björklund för att Sverige skulle delta som Danmark. Göran P. tröttnade på honom och föreslog att Jan somm reservofficer kunde ställa upp och åka själv till Irak. Då tystnade krigsivraren.

 18. Vi ska komma ihåg en sak. Det var inte en rutinåkning med kakor i påsen som utfördes av de svenska förbannade. Om jag minns rätt så var det en fordonskolonn där andra styrkor var inblandade.

  Ansvar måste vi ta, då vi kränger vapen än hit än dit. Tag ansvaret för alla minor som vi producerat och sålt vidare. Var ligger de nu? Vem har lagt dem där? Vem kommer att trampa på dem?

  Inte jag, inte du.

  Ansvar hit och ansvar dit.

 19. Min personliga åsikt ÄR att det skall kosta att döda svenskar, är bara priset tillräckligt högt så minskar risken för det. Om det låter stridigt eller inte bryr jag mig icke så mycket om….

  Jag påpekade bara att det inte var så Sandström sade(enligt mitt minne.)

  ” Googla fram en länk Snauser!

  En direktlänk som visar den här historien.

  Du tycker att det är ok att svenska soldater avrättar kriminella i Afghanistan?

  Förklara din inställning! ”

  Mitt andra inlägg var mer ett direkt svar på denna uppmaning från dig(tack för att du tog bort de direkt länkar jag tog fram..)till Snoozer(Snauser som du kallar honom/henne)
  Om det uppfattades som ” provokativt ” eller ” flames ” ber jag om ursäkt.

 20. Jocke! Var det vad din YouTube-länk handlade om?

  varför var det varningstext på den?

  Posta den igen med en förklaring om vad den visar. Jag klippte när solkorset uppenbarade sig, allergi..

 21. Jag var där. Jag VET vad som hände. Reportaget speglar inte verkligheten. Kalla in alla som var där och låt de vittna under ed så det blir ett slut på det här tramset. Jag riskerade mitt liv den dagen och tacken jag får är att bli kallad mördare. Hur tror ni det får mig att känna?

 22. Men du Soldat!

  Du som var där, kan inte du berätta för oss andra vad som hände då? Jag tror att de allra flesta här är VÄLDIGT nyfikna på den saken!

 23. Föreningen AfghanistanSolidaitet polisanmäler den svenska insatsen skildrad i TV4:s dokumentär.

 24. Hej. Jag sitter här nere i Afghanistan och ingår i vad Kalla Fakta kallar för DÖDSPATRULLER. Det är fan patetiskt att man skickar ner folk för att rapportera om våran vardag och filmar oss i tron om att våra nära och kära ska få en glimt av oss. Vi ställde upp som aldrig för och eskorterade runt på dom för att dom skulle få se hur det är. Dom verkar inte fatta att allt som sägs i svensk media oxå läses här nere av både svenskar och Afghaner. Detta gör att våran situation inte blir lättare. Det blir snarare tvärtom. Dom utsätter oss för en större risk när dom skriver att vi är på människojakt och ingår i dödspatruller. Sen är det något ljushuvud som har sagt att vi tränas för att ”skjuta först och fråga sen”. För fan , kom till Livgardet och se hur Svenska soldater utbildas innan en sån kommentar publiceras. Soldater blir utskällda för att man svär åt figuranter under utbildningen. Media har ett stort ansvar. SKÄRPNING. Det kanske är jag eller mina kollegor som sitter i en bil nästa gång en IED smäller pga era jävla kommentarer.
  Undertecknad
  Besvikna SVENSKA soldater i Afghanistan

 25. Till Gustav Fridolin:
  Om du hade blivit beskjuten under en eskort här nere hade du då önskat att vi inte sköt tillbaka eller?

 26. Leffen!

  Jag tror inte att speciellt många anklagar er soldater för den situation ni nu befinner er i. Synd bara att ni inte förstod tidigare att ert uppdrag utgår ifrån USA, Nato och Vita Huset.

  Utan att göra mig till tolk för majoriteten av svenska folket så törs jag ändå påstå att det stöd som ges till truppinsatser mot Afghaner är tämligen lågt. Skulle du fråga hela landet så är jag övertygad om att man anser att ni inte borde vara där.

  Oavsett hur Kalla Fakta vinklade historien så har den här kritiken funnits hela tiden. Vi vill inte att ni ska komma hem i bodybags. Vi har inte ett förbannade dugg att göra med Bushs ”Kriget mot Terrorismen” och först i ett läge där Afghanistans befolkning kan välja sina ledare i ett demokratiskt val, utan inblandning från USA, så kan FN behandla deras önskemål på ett vettigt sätt.

  President Hamid Karzai, och hans regering, är marionetter åt Vita Huset och alltfler anser att vi ska se till att få hem er – hela.