Svenska massmedia tiger om det massiva stödet för Kuba mot USA i FN!


Jag har glädjen att denna gång få införa ett gästblogginlägg av Zoltan Tiroler, yngre broder till Gabor Tiroler, som tidigare skrev gästblogginlägg om Kuba. Zoltan Tiroler har tidigare skrivit blogginlägg här om Assange, liksom brodern. Zoltan är aktiv i Svensk-Kubanska Föreningen (www.svensk-kubanska.se). Detta är det andra av tre blogginlägg om Kuba av Zoltan. Det första handlade om USA:s blockad av Kuba, som röstades ned i FN:s generalförsamling med röstsiffrorna 188-3.

”Rungande applåder för Kuba, tystnad för USA”.
Så beskriver nyhetsbyrån Reuters omröstningen i FN om USAs blockad av Kuba. USA stöddes endast av Israel och Palau, medan 188 länder ställde sig bakom Kubas krav på att blockaden ska upphöra. Det lär den inte göra eftersom FN har röstat mot blockaden i 21 år, utan resultat.

Här kan man snacka om ”Världssamfundet” mot USA.
Till och med USAs lydigaste allierade, som Sverige och Storbritannien, röstar mot blockaden. Inte av omsorg om kubanerna, men för att blockaden också drabbar företag och handelsutbyte i det egna landet.
Medierna talar ytterst sällan om denna världshistoriens grymmaste och längsta blockad. Den infördes efter USAs misslyckade invasion av Kuba 1961.

Det uttalade syftet är att ”framkalla svält och desperation”. Alltså en ren krigs- folkmordspolitik mot kubanerna, trots att Kuba aldrig varit i krig mot USA och aldrig tillåtit terrorhandlingar mot USA.

Trots de mer än 50 åren har USA inte lyckats med att ta över Kuba. Däremot har blockaden tillfogat det lilla fattiga landet enorma skador på uppskattningsvis ofattbara 1 biljon 66 miljarder dollar (!!) och kostat oskyldiga människors liv. Exempelvis kan Kuba inte köpa livsnödvändiga mediciner som USA har patent på.

Blockaden är det största hindret för Kubas utveckling. Men om detta har svenska medier inget att säga, knappast heller om USAs förödmjukande nederlag i FN. Kubas representant fick alltså dånande applåder efter sitt tal, medan ingen applåderade USA. Jag vill här inte spekulera hur media skulle agerat om det var tvärtom. Men det tål att fundera på.

Bakgrund (Anders Romelsjö): FN:s generalförsamling röstade 13/11 med överväldigande majoritet för att fördöma den amerikanska kommersiella, ekonomiska och finansiella blockaden mot Kuba. Det var 21:a året i rad som församlingen beslutade så. Men i år var rekordmånga länder med på protesten. 188 länder röstade för att fördöma de femtio år gamla amerikanska sanktionerna mot Kuba. Endast tre stater, USA, Israel (surprise, surprise!), och Republiken Palau röstade mot FN-resolutionen, medan Marshallöarna och Mikronesien avstod, rapporterade AFP via Top Stories hos Nyhetsbanken.


i Andra om: , ,, , , , , ,

Nyhetsbanken Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

  1 comment for “Svenska massmedia tiger om det massiva stödet för Kuba mot USA i FN!

  1. 28 november, 2012 at 16:29

    Tänk, inte ens alla USAs rotten boroughs är att lita på!

Comments are closed.