Svensk soldat dödad i Afghanistan


I nuläget är informationen om händelsen i Afghanistan något diffus. Troligen beror det på avstånd och svårigheter att skaffa fram adekvata uppgifter som är tillräckligt tillförlitliga för att kunna släppas till media.

Ekot: I fredags dödades en svensk soldat i ett bombattentat i staden Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Fortfarande finns inga uppgifter om tillståndet för den andra svenska soldat som skadades svårt och som nu vårdas på ett militärsjukhus i den afghanska huvudstaden Kabul.

Om jag tolkat informationen som tidigare delgivits media korrekt så är detta ett förband som ägnar sig åt underrättelseverksamhet. Inte under FN-flagg utan Nato-dito.

Att svenska soldater dödas är kanske något vi borde ha förväntat oss. Nato är intimt förknippat med USA samtidigt som givetvis befolkningen i Afghanistan ofta, i än högre grad, förknippar soldater från väst med USA.

Nu har centerpartiet krävt att frågan ska tas upp i riksdagen och det är såvitt jag kan bedöma en riktig åtgärd. Personligen har jag lite svårt att koppla ihop en grupp ”militär underrättelsepersonal” med ordet

”fredsförband”. Det kan bero på att jag inte är exakt informerad om försvarets nuvarande organisation, det var trots allt snart 40 år sedan jag var pansar- skyttesoldat.

Att folk i Afghanistan har svårt att se soldater som ”fredsbevarare” har jag däremot lättare att förstå. Att det nu drabbat våra soldater och deras familjer är givetvis ytterst beklagligt, men med den information som idag finns tillgänglig är det kanske inte förvånande.

Kanske behöver nu Göran Person et consorties förklara på ett tydligt sätt hur de tänkt?


6 svar till “Svensk soldat dödad i Afghanistan”

 1. Så som jag uppfattade det var vi i Afghanistan efter FN-beslut fast i en styrka organiserad av NATO. Lite konstigt…

 2. Det tror jag inte. Det var som sagt ett FN-uppdrag, med samma mål som de som pågått/pågår på Balkan (där de nu hålls under EU-flagg, men med FN-mandat), och svenskar har gått åt där också.
  Jag har lite svårt att se varför talibanerna som nyss var så onda (t.o.m. enligt Schyman) nu kan betraktas som godsinnade Nato-motståndare.

  Det kan tillägas att när FN vill få något uträttat med militära medel är det i första hand NATO som man vänder sig till.

 3. Onda enligt Schyman? Du borde läsa hennes tal, det finns på nätet. Media vred till hennes uttalande på ett himla fult sätt.

  Sedan är det väl så att dessa bombare ser alla trupper som fiender, och ”talibaner” behöver det inte röra sig om. I ekot var det ngn som spekulerade att det var någon knarkkung som skickat sina gossar eftersom trupperna kanske hade stängt av ngn transportled.

  Iofs är det väl lika illa för den döde och de skadade, men än så länge vet vi inget om vilken origin som mördarna har. Det kan vara studenter (Talib=koranstuderande) men det kan oxo vara ngn lokal krigsherre,,

 4. Ptja, det besöks ett par gånger varje dygn och det tycker jag räcker..

  Om ngn inte är kapabel att hålla sig till de kommentarsregler som finns till höger bland länkarna så är det inte mitt problem. Jag har inte tid att sitta och REDIGERA kommentarer, samtidigt som det är olustigt att göra det. Antingen följer man reglerna eller oxo ger man sjutton i att skriva något.

  Din kommentar var dessutom en metakommentar så har du mer på hjärtat så får du bemöda dig att maila mig. Om du inte klarar reglerna..

  F.ö. ”Hekmatyar” fungerar den mailadress du uppgett? Min principfasthet är fö god och beständig, och jo, jag HAR råd med den..

 5. Jag har testat ett par förhadsgranskning men det fungerar dåligt ihop med detta ”skin”. KOmmer att byta, men det tar ett tag..