Svartsprit och Svartöl kommer att öka rejält!


Vänsterpartiet har tillsammans med Miljöpartiet tvingat regeringen att ta tillbaka förslaget om en fyrtioprocentig sänkning av alkoholskatten.

Det kan i förstone se ut som ett bra beslut. I alla fall för de som riskerar att bli alkoholberoende. Samtidigt är det viktigt att man inser att priset har någon avgörande betydelse för dem som redan är alkoholister.

Jag ställer mig personligen mycket tveksam till beslutet. Ur folkhälsosynpunkt är det vettigt, men samtidigt så inser jag att smuggling och legal införsel kommer att öka rejält. Här i Stockholm kör stora skåpbilar runt vissa större arbetsplatser före helgerna och säljer öl och sprit.

När BRÅ talar om en särskild spritskatt i Skåne så visar det bara på att där kommer privatimporten och smugglingen att ta över marknaden. Med de förtjänster som illegal spritförsäljning ger ska man inte tro att det kommer att begränsas till Skåne.

Beslutet banar väg för en ökad kriminalitet och regeringen kommer ändå att tvingas sänka skatten inom något år. Frågan är vad de som tjänat pengar på spriten då tar till för att skaffa inkomster. Vill vi verkligen veta det?


10 svar till “Svartsprit och Svartöl kommer att öka rejält!”

 1. Varför kommer införseln att ”öka rejält” för att skatten inte sänks? Visst, den ligger redan på en relativt hög nivå, men vad talar för att den skulle öka?

 2. Tiden. Än så länge har inte folk i t.ex. stockholmstrakten börjat resa till baltländerna på kortkryssningar för att handla. Men det är ett tillstånd som inte kommer att vara speciellt varaktigt nu när de hör att Härstedts förslag är lagt i malpåse.

  Spritpriserna i Tallinn ligger så lågt att enbart 4-5 liter betalar resan. Och när det i princip är fri införsel så kommer spritturismen öka markant. Köper man med sig 50 liter så kan man lätt sälja rubbet för att få ihop en hygglig förtjänst. Det är ett starkt incitament för att den kommer att öka.

  På mitt lokala systembolag har försäljningen av starksprit minskat högst väsentligt. Skälet till detta är givetvis att folk handlar via andra kanaler. Och det kommer knappast att minska i omfattning med det här beslutet. Tvärtom kommer införseln att öka. Om jag bara ser till mig, själv, ett dygn t.o.r. baltstaterna och resan betald i bara förtjänsten på det jag handlar..?

  Självklart åker jag. Och det är fler som kommer göra precis likadant, långt fler än det skulle ha blivit med en sänkt alkoholskatt.

 3. Jag har för mig att jag läste att skatten på alkoläsk skulle gå upp. Tobaksskatten också. Men vitsen med det förstår jag inte. Det är knappast folkhälsoaspekterna som styr i alla fall. Här på Kungsholmen så säljer man rysk vodka i en närbutik som jag känner till. Och det finns säkert många ställen som jag inte har kunskap om. Så det var en pyrrusseger för vänsterpartiet, inget annat.

 4. Man bör, utan passera gå, se till att all alkohol får säljas i vanliga affärer. 18-årsgräns och 40% mindre i skatt. Inget krångel.

 5. Visst är privatinförsel och smuggling ett problem, men ändå ett begränsat sådant. Trots allt snack om ”jag vet en närbutik” eller ”minibussar som säljer sprit till barnen” så vet vi ju att det bara är en liten del av befolkningen som skaffar alkohol den vägen. Ja, vi VET det – det andra är ju bara en massa snack.

  Grejen är att problemen skulle bli mångdubbelt värre om skatten sänktes (för att inte tala om sprit på Konsum). Sådana åtgärder påverkar alla och skulle medföra en drastisk konsumtionsökning med en jävla massa elände som följd. Misshandel, skrumplever, fler barn som växer upp med missbrukande föräldrar.

 6. Jag tror också det är som Peirre säger.Det händer ingenting så länge Alkohol priset inte ändras på Systemet.Den förmodade mängden alkohol som köps utanför gränsen i nuläget förblir densamma.Vad som skulle störa tex langningen,skulle vara att Systemet öppnade även på Söndagarna.

 7. Jag tror du har rätt Jinge, de som missbrukar kan avstå från det mesta för att komma över alkohol de är intte prismedvetna.

  Jag kommer ihåg när man höjde tobaksskatten till oanade höjder och Jugoslaviska maffian fick strålande affärer.

  När försäljningen vek sänkte man skatten men då var redan kanalerna öppnade och den lagliga försäljningen återgick aldrig till de gamla volymerna.

  Betänk att det var när totalförbudet infördes i USA som Maffian fick ett uppsving.

 8. Pierre: ”Visst är privatinförsel och smuggling ett problem, men ändå ett begränsat sådant. Trots allt snack om “jag vet en närbutik” eller “minibussar som säljer sprit till barnen” så vet vi ju att det bara är en liten del av befolkningen som skaffar alkohol den vägen.”

  Svartsprit har ökat i en dramatisk omfattning, det hjälper inte vad du än säger. Det kommer att fortsätta att öka, och det i en omfattning som är svår att sia om.

  Om folk får skrumplever av svartsprit eller sprit från systembolaget spelar mindre roll faktiskt.

 9. Om någon vill veta vad som händer när System-Priset faller med ca:40% så kan man se vad som hände i Finland.Jag VET att det var ingen _positiv_upplevelse ur folkhälso- synpungt.Pluss att skatte sänkningen inte fick den väntade positiva efeckt som man trodde innan.Folk åker över till Tallin och koper sprit allafall nästan i samma takt som innan skatte-sänkningen.
  Langningen styrs inte av några Skatte-regler eller hur mycket sprit det kommer in över gränsen.Det är Systemets ÖPPETHÅLLANDE som är den viktiga biten för en Langare.Langar-spriten kostar alltid det dubbla mot Systemets priser och den säljs alltid effter att Systemet är STÄNGT.

 10. Äntligen någon med konkreta argument!

  ”när Systempriset faller med ca:40% så kan man se vad som hände i Finland. Jag VET att det var ingen _positiv upplevelse”

  Helt korrekt. En plötslig sänkning med 40% får den effekten. En långsam sänkning får säkerligen det oxo, fast utslaget på en längre period, och inte lika dramatisk.

  Problemet är att Finland, liksom vi, gränsar till länder med en mycket lägre alkoholskatt. Det innebär att, vi hur vi än vänder oss, får en ökad kriminalitet i smugglarbranschen. Vad dessa nyrekryterade smugglare ska ägna sig åt den dagen priserna sjunker törs jag inte tänka på..