Storseger för vänsterkandidat i Mexiko


Denna artikel har skrivits av August Eliasson och först publicerats i ProletärenProletären

Vänsteralliansen Juntos Haremos Historias kandidat Andrés Manuel López Obrador vann presidentvalet i Mexiko som hölls söndagen 1/7. . Valet skakar om det politiska etablissemanget i Mexiko och är en seger för vänstern i Latinamerika.

Andrés Manuel López Obrador, eller AMLO som han ofta kallas, från vänsterpartiet Morena var favorittippad inför presidentvalet i söndags. Åndå sände hans storseger ut chockvågor i det mexikanska etablissemanget när rösterna väl räknats.

Lopez Obrador fick 53 procent av rösterna, 30 procentenheter mer än tvåan, Ricardo Anaya från konservativa Nationella aktionspartiet. Sittande president Enrique Pena Nieto från Institutionella revolutionära partiet, PRI, fick endast 15 procent av rösterna. Val hölls också till kongressen, där den nyvalda presidentens valallians kommer ha egen majoritet, och lokala församlingar.
Mexiko 180707 Lopez-Obrador
López Obrador har ställt upp i två tidigare presidentval och var mycket nära att vinna 2006. Hans något udda valallians Tillsammans gör vi historia består av hans eget socialdemokratiska Morena, före detta maoistiska Arbetarpartiet och ett högerkristet parti, PES, som gått med i alliansen eftersom ”det är den enda möjligheten till förändring”.

På López Obradors vänsterallians program står kamp mot korruptionen, höjda minimilöner och höjda pensioner. Han har också gjort sig känd som en skarp Trump-kritiker och pekat ut Trumps planerade mexikomur som rasistisk.

Inför valet har López Obrador tonat ner sin vänsterretorik något men bara tanken på nationaliseringar har skrämt upp landets extremt rika ekonomiska elit. Den amerikanska finanstidningen Bloomberg beskriver hur marknadens och ”investerares” oro under våren stigit i takt med Lopéz Obradors siffror men han har lugnat dessa med att lova att varken banksektorn eller energisektorn, som öppnats för privata intressen de senaste åren, kommer att röras.

Fakta
I både inhemska och utländska kapitalisters minne spökar 1930-talets nationellt borgerliga men progressiva president Lázaro Cárdenas som bland annat nationaliserade oljeundustrin och genomförde en landreform. Cardénas parti PRI har idag blivit ett renodlat nyliberalt parti och efter decennier av högerpolitik och privatiseringar räknas Mexikos kapitalister nu till världens rikaste samtidigt som halva befolkningen lever i fattigdom. Korruption, kriminalitet och gängvåld har fått många att emigrera till USA.

Våldet präglade även valet och bara sedan i september har 130 valkandidater mördats. Det kan jämföras med Venezuelas val till konstitutionell församling förra året, som i västmedia pekades ut som våldsamt. Då mördades två kandidater – båda kandidater för Maduros PSUV.

I det Latinamerika där högern flyttat fram sina positioner i flera länder de senaste åren är López Obradors storseger en viktig framgång för vänstern. Med 53 procent av rösterna och majoritet i kongressen har López Obradors valallians stora möjligheter att göra historia. Det lär dock finnas krafter, både inom och norr om landet, som kommer att göra allt för att sätta käppar i hjulet.

intressant.se, , , , , , ,, , , , , , ,, , , , ,, ,


4 svar till “Storseger för vänsterkandidat i Mexiko”

  1. Nej, det är absolut ingen seger för vänstern i Mexiko! Det kommer att bli lika illa som Tsipras när vänsteralliansen Syriza-Anel kom till makten i Grekland. ALMO har inga som helst planer på att förändra det kapitalistiska systemet till ett socialistiskt/kommunistiskt. Han kommer att samarbeta med kapitalet – precis som andra socialdemokratiska och vänsterpartier i världen.

    Mer om detta kan ni läsa på http://www.idcommunism.com/2018/06/mexico-elections-social-democrats.html

    Det finns även en artikel på spanska på den här hemsidan.

    Märkligt att Proletären inte hänvisar vad Mexikos Kommunistiska Parti har för åsikt om ALMO. Annars brukar kommunister i första hand vända sig till respektive länders kommunistpartier för att få deras syn på vad som händer i aktuella länder. Som när Proletären skrev om valet i USA där de även vände sig till de olika kommunistpartierna i USA. Eller Brexit. Då vände de sig till det brittiska kommunistpartiet.

  2. Tack Anders för rapporten med bakgrunder om situationen i Mexiko. Jag hoppades lite på en sådan. Jag tror heller inte på någon vänsterrevolution men kan den nya presidenten med sitt parti vända den negativa utvecklingen av landet aldrig så lite är det en stor vinst bara det och kan stärka vänsterns inflytande inför kommande val. Tycker faktiskt också det borde ligga i den stora grannen USA:s intresse att Mexiko stabiliseras så jag tror artikelförfattaren inte nödvändigtvis måste har rätt om ”krafterna norr om landet som kommer göra allt för att sätta käppar i hjulet”.