Storebror skrämmer mig mer och mer


Idag berättar www.stoppa-storebror.se i ett utskick att färgskrivare numera har en inbyggd digital kod i sina utskrifter som kan ses med en speciell utrustning.

I praktiken innebär det att vi kan skriva ut, t.ex. ett politiskt upprop och att myndigheterna i efterhand kan kontrollera på vilken skrivare den är utskriven eftersom koden innehåller fabrikat och serienummer.

Syftet med detta sägs vara att få en möjlighet att spåra kopierade sedlar, men som vanligt är risken för ändamålsglidning uppenbar. Och i den takt myndigheterna nu försöker öka polisens kontrollmöjligheter så är det lätt att inse att de redan har denna metod i drift.

SvD Brännpunkt idag: Sverige håller på att legitimera kontroll av diktaturregimers undersåtar och det fria informationsflödet. I bästa fall förstår inte den svenska regeringen vad den gör när den kampanjar för politisk kontroll över Internet och lagring av telekommunikation, skriver Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (m)…

…Så går det när man inte förmår dra gränsen mellan det som är staters skyldigheter och det som är fria människors rätt.


Bilden föreställer faktiskt poliser..

Att jag håller med Gunnar Hökmark är självklart.

Jag har tidigare pekat på att höger och vänster är överens om att människors rätt till integritet är en central och viktig rättighet.

Men hur ska man då lägga sin röst hösten 2006?

De partier som är negativa till ett utbyggt spionerande är (v), (mp) och (m).


7 svar till “Storebror skrämmer mig mer och mer”

 1. Det otäcka är att tillverkarna inte öppet informerar om att de märker utskrifterna. Jag har svårt att se hur det skulle vara enklare att använda skrivarna för penningförfalskning om det öppet påpekades att apparaten är olämplig för det ändamålet. Förmodligen är märkningen också vida känd i förfalskarkretsar. Dock kanske inte en politiskt oliktänkande i en diktatur är medveten om att alla utskriver kan spåras tillbaka till en viss skrivare. Det är som i de forna öststaterna där serienumret på kopiatorn var ingraverat i glaset och kom med på varje kopia (vilket ifs kan vara en skröna – vem vet).

  Men det väcker frågan om vad det mer är som vi ännu så länge inte vet?

  För övrigt kan jag bara hålla med Gunnar Hökmark. Röstade förresten in Centerpartiet också emot?

 2. ”Det otäcka är att tillverkarna inte öppet informerar om att de märker utskrifterna.”

  Vilket egentligen kanske inte är så viktigt. Eftersom det är känt så kan en illasinnad knalla in i en skrivaraffär och köpa en skrivare kontant så vet de inte var den tog vägen.

  Min gamla Lexmark Z65 gav hyfsade färgutskrifter, men skulle jag vara i förfalskarbranchen skulle jag definitivt försöka skaffa mig en bättre skrivare.. :)

  Fredag! Nåja, bättre än (s) i alla fall.. :)

 3. Är detta med skrivarna verkligen sant? Jag tycker det låter som en skröna, fast visst, snart kan man förvänta sig vad som helst.

 4. ”Är detta med skrivarna verkligen sant?”

  Prenumererar du inte på Stoppa-Storebrors mail ?????

 5. Apropå röstning i valet, kan man inte räkna sin röst som 100%.Då skulle man kunna dela upp den ex mp 10% m 20% osv då har man ju verkligen fått rösta som man själv känner för i sina hjärtefrågor.:)