Storbritanniens ”CIA” hjälper rebellerna i Syrien – nu officielltI morse då jag som vanligt for in till byn i Provence för att köpa dagens bröd, passerade jag (som vanligt) den välsorterade tidningsaffären ”Maison del la Presse” och köpte ”Var Matin”, dominerande morgontidning i departementet Var. En stor rubrik på första sidan i Sunday Times för idag sticker mig i ögonen ”Syria rebels aided by UK intelligence” (Rebeller i Syrien fick hjälp av Storbritanniens underrättelsejänst).

Jag, och andra, har i flera blogginlägg och artiklar sedan månader återgivit hyggligt trovärdiga uppgifter från flera källor om stöd till ”rebeller ” (ej sällan utländska jihadister och soldater) i Syrien med pengar, vapen och från underrättelsetjänst. Dagens Nyheter skriver också idag ”Brittisk underrättelsetjänst bistår aktivt rebellerna i Syrien, skriver The Sunday Times”. Liknande uppgifter finns i andra större svenska tidningars internetupplagor.

New York Times bland andra har 4/8 rapporterat att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av ett litet antal tjänstemän från CIA som tränar och tar emot rebeller och arbetar med tjänstemän i utrikesdepartementet för att försöka ena rebellerna med politiska krafter i och utanför landet. Förra månaden beviljade finansministeriet i USA medel till en ny amerikansk organisation, Syrian Support Group som samlar in pengar till invasionsstyrkorna.

Sunday Times skriver: ”Detta avslöjande av en talesman för oppositionen i Syrien (min kommentar: ofta syrier som bott utomlands i åratal och arbetar/arbetat i USA-organisationer – se tidigare blogginlägg) är den första indikationen att brittisk underrättelsetjänst (M16) agerar i inbördeskriget.” Tidningen har tydligen inte tagit del av andra lättillgängliga indikationer som vi rapporterat om i månader.

Talesmannen sa att brittiska organ (”authorities”) utför signalspaning från sin bas på Cypern och sänder den vidare till rebellerna via Turkiet. Man sänder också och tar emot information från USA och Turkiet. Särskilt rapporter om trupprörelser har varit värdefulla.En sådan rapport gjorde det möjligt för rebellerna att genomföra en framgångsrik attack i bakhåll mot en syrisk pansarkolonn med 40 stridsvagnar.

Enligt artikeln förser rika familjer i Quatar och Saudiarabien rebellerna med stora summa pengar. Syriens sekulära hållning har ju varit en nagel i ögat på konservativa, islamistiska stater som dessa två.

”Gaddafis missilier är nu riktade mot Assad”, skriver Sunday Times vidare. ”I en serie av smugglingsuppdrag värdiga en spiontriller har luftförsvarsmissiler i mörker transporterats från kusten i Libanon till rebeller i Syrien” skriver tidningen. Smugglingsrutter beskrivs edan i detalj i artikeln. Det nämns att Human Rights Watch beskrivit att tusentals raketer har tagits från Libanon till Syrien. Det nya Libyen var också den första staten som, i oktober 2011, erkände Syriens nationella råd som legitim företrädare för Syrien.”

Denna rapport bekräftar alltså den bild som rapporterats från andra, inklusive av mig, i månader. Uppgifterna ter sig mycket troliga. Att de kommer ut i media med stor spridning är bra. Man hoppas nu att de leder till att många människorkritiskt omprövar sina åsikter i frågan och reflekterar över massmedia information och funktion. Detta gäller även svenska journalister, (som jag ibland haft mailkontakt med och levererat uppgifter till utan synbarlig påverkan på nyhetsförmedlingen).

Å andra sidan kan man nu vänta sig att ”ansvariga myndigheter” i t.ex. USA och Storbrittanien försöker rättfärdiga och normalisera sina ljusskygga interventioner. Om de kan vänja världen med att det tyvärr måste gå till så här ibland har det vunnit mycket. Möjligen är det ett syfte med rapporten från talesmannen för Syriens rebeller och den stort uppslagna artikeln i Sunday Times. Vägen till Iran, senare Ryssland och Kina går via Syrien, och då är det bra att folk får vänja sig.


i Andra om: , ,, , , , , , ,

Sunday Times 19/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn 30/7


Ett svar till “Storbritanniens ”CIA” hjälper rebellerna i Syrien – nu officiellt”

  1. Jag vet inte om du sett det här uttalandet från ”Freddan”

    ”– Vad som kommer efter Assad-regimen vet vi ännu inte. Sverige tänker ändå anstränga sig för att finnas till stöd och hjälp. Vi är en av världens största bidragsgivare och ger över 110 miljoner till situationen i Syrien och jag tycker att vi ska vara stolta över det, sade Fredrik Reinfeldt och fortsatte:
    – Därför ska Syriska nationella rådet beredas möjlighet att hålla sitt nästa styrelsemöte här i Sverige.”

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15278689.ab