Stoppa biståndet till Pakistan !


Igår hade Aftonbladet en stor artikel om att Pakistan köper vapen från Sverige för åtta miljarder kronor.

Aftonbladet / Riffat Jahan: Den 8 oktober drabbades Pakistan av den dödligaste jordbävningen i modern tid – uppemot 100000 döda, flera hundra tusen skadade och över 3 miljoner hemlösa. Enligt många experter kan vintern med snö och vinter-kyla fortfarande skörda tusentals fler offer. Utöver det, efterskalv, infekterade sår, epidemier och inte minst obeskrivlig fattigdom – oddsen för att överleva kan inte bli sämre för de jordbävningsdrabbade pakistanierna.

Samtidigt som Sverige säljer JAS-plan och annan militär utrustning till Pakistan för åtta miljarder så skänker skattebetalarna i landet hundratals miljoner i bistånd till landet.

Men ska vi verkligen skänka pengar om de har råd att köpa militärmateriel för åtta miljarder? Är det vår nya utrikespolitik under regeringen Persson? Om Pakistan i stället använder dessa åtta miljarder till att rädda de som behöver sjukvård, tält och filtar så sparas liv. Liv sparas inte med ett antal JAS-plan..

Är det så våra skattepengar ska användas Persson?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, socialdemokraterna, persson, utrikespolitik, u-hjälp, bistånd, vapenaffärer, pakistan[/tags]


3 svar till “Stoppa biståndet till Pakistan !”

  1. Hej Jinge!
    Vill bara korrigera dig på en punkt. Det handlar ej om JAS-plan (Jakt, Attack, Spaning), utan endast om spaningsplan. Dessa ”radarplan” kan mycket väl användas till spaning/övervakning av mark och hav, vilket möjliggjör både civila såväl som militära uppdrag. Skulle önska att vi hade fler av denna kategori runt Östersjön för att kunna ta fast alla fartyg som dumpar skit i havet, samt för att kunna övervaka fiskefartyg som tyvärr utfiskar havet runt våra kuster.
    Beträffande Pakistan så hade det ju varit bra om de redan innan jordbävningskatastrofen haft tillgång till denna teknologi, för att kunna underlätta vid räddningsoperationer då de normala kommunikationsvägarna förstörts.
    Om den politiska situationen i Pakistan kan jag för lite för att uttala mig, så det avstår jag ifrån.

  2. Spelar mindre roll. Har Pakistan råd att köpa ”radarplan” så har de förbanne mig råd att köpa filtar och tält åt sina egna nödlidande först. Att spana efter nya jordbävningar med radar verkar lite övermaga..

  3. Tycker att hela vår biståndspolitik borde omprövas. Den är förlegad. Mycket pengar hamnar i fickan på korrupta regimer eller används som exportstöd.