Stödjer USA och EU också den fascistiska delen av oppositionen i Ukraina?


Detta inlägg är främst en något nedbantad version av en artikel i Globalresearch med titlen ”Ukraine and the Rebirth of Fascism in Europe” av Eric Draitser och kan ses som ett komplement till den allmänna debatten och tidigare blogginlägg här. Denne är grundare av StopImperialism.com och är en oberoende geopolitisk analytiker i New York.

”Våldet på gatorna i Ukraina är långt mer än ett uttryck för folklig ilska mot en regering. Det är också det senaste exemplet på ökningen av den mest försåtlig formen av fascism som Europa har sett sedan nazismens fall.

De senaste månaderna har skarpa protester förekommit från den ukrainska politiska oppositionen och dess anhängare – skenbart som svar på Ukrainas president Janukovitj vägran att underteckna ett handelsavtal med EU, vilket sågs av många politiska bedömare som ett första steg mot en europeisk integration. Protesterna var i stort sett fredligt fram till 17 januari då hjälmförsedda demonstranter beväpnade med klubbor och improviserade bomber utlöste brutalt våld mot polisen och alla som misstänktes för regeringsvänliga sympatier, stormande regeringsbyggnader och ställde till med stor förödelse på gatorna i Kiev. Men vilka är dessa våldsamma extremister och vad är deras ideologi ?
Kiev 2 protest-main_si

Den politiska formationen kallas ”Pravy Sektor” (Högeralliansen) och är i huvudsak är en paraplyorganisation för ett antal ultranationalistiska (läs fascistiska högergrupper) inklusive anhängare av ”Svoboda” (Frihet), ”Ukrainas patrioter”, ” ukrainska nationella självförsvaretet” (UNA – UNSO) och ”Trizub” . Alla dessa organisationer har en gemensam ideologi som är häftigt anti-rysk , invandrar- och judefientlig. Dessutom delar de en gemensam vördnad för ”organisationen av ukrainska nationalister” som leddes av Stepan Bandera, den ökända nazistiska kollaboratörer som aktivt kämpade mot Sovjetunionen och engagerade sig i några av de värsta grymheterna som begåtts efter andra världskriget. (Jag kan tillägga att den NATO-vänlige av USA och EU stödde förre presidenten Jusjtjenko (2005-2010) ville resa en staty eller liknande av Bandera, medan Europaparlamentet, Ryssland och Polen officiellt har uttalat sig om Bandera som nazikollaboratör och delaktig i massmord enligt Wikipedia).

Bilderna nedan visar fascistpartiet Svobodas ordförande Oleh Tyahnybok, och hans möten med USA:s förre presidentkandidat senatorn McCain och EU:s utrikespolitiske taleskvinna Ashton.

Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled
Svobodas ledare och McCain imagesCAZYG1LL
Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled

Medan Ukrainas regering och opposition fortsätta att förhandla utkämpas en helt annan kamp på gatorna. Med hjälp av hotelser och brutalitet som påminner om Hitlers ”brunskjortor” och Mussolinis ”svartskjortor” än om en modern politisk rörelse har dessa grupper lyckats vända en konflikt om den ekonomiska politiken till en kamp överlevnaden av Ukraina som nation som dessa så kallade ”nationalister” påstår att de älskar så innerligt. Huvudfrågan verkar inte längre vara politiska förhandlingar med oppositionen och Maidan (Kievs centrala torg och centrum för protesterna) utan den ukrainska fascismen ska stödjas eller inte.

USA gör gemensam sak med högerextremister och fascister för sin geopolitiska vinning.
USA stödjer tydligt oppositionen, oberoende av dess politiska karaktär. I början av december var senator John McCain och biträdande utrikesminister Victoria Nuland på Maiden och visade sitt stöd för demonstranterna. (A Romelsjö:För ett par dagar sedan tackade oppositionsledaren Klitjko USA:s utrikesminister Kerry för dennes aktuella stöd för oppositionen.). När nu oppositionens karaktär har blivit alltmer uppenbart så har USA och Väst inte fördömt det fascistiska uppsvinget. I stället har deras företrädare träffat företrädare för Högeralliansen och har därmed givit sitt tysta godkännande för en fortsättning av våldet för det slutliga målet – regimskifte.

I ett försök att få Ukraina ur den ryska intressesfären så har USA – EU – Nato-alliansen, inte för första gången, allierat sig med fascister. I årtionden har hundratusentals människor i Latinamerika försvunnit eller mördats av fascistiska paramilitära styrkor med beväpning och som stöd från USA. al-Qaida skapades och finansierades av USA för att destabilisera Ryssland. Därefter Libyen och interventionen i Syrien, där USA och dess allierade finansierar och stödjer extremistiska jihadister mot en regering som har vägrat att anpassa sig till USA och Israel.

Det fascistiska hotet över Europa.

Ukrainas högerextremismdet inte är en del av en växande trend i hela Europa (och världen) – som hotar grunden för demokratin.

I Grekland har åtstramningen av trojkan IMF, ECB och EU-kommissionen) lamslagit landets ekonomi lett till en stor ekonomisk nedgång och försämrade levnadsvillkor för många. Detta har starkt bidragit till att Gyllene gryning blivit till att bli det tredje mest populära politiskt partiet i landet med en nazistinfluerad ideologi som utmärks av våld, fientlighet mot judar, invandrare och kvinnor och som kan ses som ett allvarligt hot mot själva samhällsstrukturen.
Svoboda Ukraina untitledAftonbladet.

Gyllene Gryning är ett smygande hot då dess retorik tilltalar många i ekonomiskt ödelagda Grekland. Liksom många fascistiska rörelser på 1920-talet så finner Gyllene Gryning syndabockar bland invandrare, muslimer och afrikaner. I svåra ekonomiska omständigheter blir ett irrationellt hat ett svar på frågan om hur man ska lösa samhällets problem.

Om dessa fenomen bara fanns i Grekland och Ukraina vore det ingen kontinental trend. Tyvärr ser vi liknande, om än något mindre öppet fascistiska, politiska partier över hela Europa. I Spanien har det styrande åtstramningsinriktade folkpartiet infört drakoniska lagar som begränsar rätt till protester och yttrandefrihet, samt stödjer en repressiv polistaktik. I Frankrike finner National Front syndabockar bland muslimska och afrikanska invandrare och fick nästan tjugo procent av rösterna i den första omgången av presidentvalet 2012. Frihetspartiet i Nederländerna som stödjer en anti – muslimsk, invandrarfientlig politik är nu det tredje största i parlamentet. I hela Skandinavien är invandrarfientliga partier nu viktiga aktörer i valen. Dessa trender är oroande minst sagt .
Gyllene Gryning imagesCAGV1PTH

Utanför Europa finns ett antal kvasi-fascistiska politiska grupperingar som stöda av USA. Högerkupper som störtade regeringarna i Paraguay och Honduras hade stöd från Washington i dess strävan att undertrycka vänstern i Latinamerika. I Ryssland presenterade Alexei Navalny och hans nationalistiska anhängare en antimuslimsk, rasistisk ideologi som ser invandrare från den ryska Kaukasus och forna sovjetrepubliker som andra klassens medborgare. Dessa och andra exempel tecknar en anskrämlig bild av en amerikansk utrikespolitik som försöker använda ekonomiska svårigheter och politiska omvälvningar för att utvidga USA:s hegemoni i världen.

I Ukraina strider ”Högeralliansen” för att Stepan Banderas dröm om ett Ukraina fritt från Ryssland, judar och alla andra ”icke önskvärda”. Med fortsatt stöd från USA och Europa utgör dessa fanatiker ett allvarligare hot mot demokratin än Janukovitj och den pro – ryska regeringen någonsin kunde. Om Europa och USA inte erkänner detta hot nu kan det bli för sent.”

Janukovits, Rumpler och Barroso ukraine-1_530_317shar

För mig förefaller det idag väsentligt med krav som:
”Nej till utländsk inblandning i Ukrainas inre angelägenheter”.
”Bekämpa den fascistiska delen av oppositionen”


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch

  4 comments for “Stödjer USA och EU också den fascistiska delen av oppositionen i Ukraina?

 1. 6 februari, 2014 at 09:40

  Tack Anders Romelsjö för att du redovisar fakta om ”konflikten” i Ukraina och fascisternas ledande roll. Något som västs media – inkluderat de svenska – förtiger. Har inget annat än positivt att säga om oppositionen. Nämns Svoboda och de andra fascisterna är det i förbigående. Som ett mindre problem! Att John McCain låter sig i vänskaplig stil fotograferas tillsammans med fascisterna är ju något helt oerhört. Men intet nytt under solen: USA:s tidningskung Hearst gjorde ett vänskapligt besök hos Hitler och var entusiastisk över nazisternas maktövertagande i Tyskland. – Vem kunde åren efter kriget och avslöjandena av nazisterna avgrundslika illgärningar tro att fascisterna efter att sextio år gått åter skulle inta scenen i Europa. – Och försöka återerövra Ukraina. Med Bandera som hjälte.
  Ulla Johansson

 2. Martin Kullberg
  6 februari, 2014 at 11:19

  För någon vecka sedan greps nazister i Ukraina, bilder från beslagen visar skjutvapen, Euro- och dollarbuntar. Så visst får nazisterna stöd utifrån alltid.

  Sen är det enhetsfront emot nazister som gäller. Man ställer sig aldrig brevid en nazistorganisation under några som helst omständigheter.

  Att EU söker bygga en europeisk stormakt genom att sponsra nazister i olika länder känns bara allt för väl igen. Nyligen gjorde Tysklands president utspel om att sänka ribban för militär intervention. Skall vi alltså snart få se tyska soldater strida sida vid sida med nazister i Ukraina?! Det är så sjukt att det faktiskt skulle kunna ske på riktigt.

 3. Jan Wiklund
  6 februari, 2014 at 11:53
 4. 6 februari, 2014 at 16:27

  Stefan Lindgren skriver idag i Nyhetsbanken (http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=1792, http://www.iarex.ru/interviews/45026.html) att situationen i Ukraina är svårbedömd, men att inbördseskrif är troligast. Det största oppositionspartiets egentliga ledare Julia Timosjenko har menat att alla samtal med regeringen ska avbrytas.

  Vice ordföranden i Regionernas partiets Oleg Tsarjov säger att händelserna på Euromajdan mycket noga övervakas och styrs av USA:s ambassadör i Ukraina. Dessutom flygs det redan in Nato-trupper till Ukrainas territorium. I mars ska Nato och Ukraina genomföra en gemensam manöver, ”Rapid Trident 2014”, och förberedelser för denna pågår i Västukraina. 1 000 Natosoldater ska inom kort finnas i Ukraina. Ombord på det amerikanska örlogsfartyg som gått in i Svarta havet finns 600 s k Navy Seals.

  Igår publicerade 99 ukrainska diplomatiska tjänstemän ett öppet brev där de till full solidariserar sig med Euromajdan. Detta med ”diplomatuppror” och diplomater som hoppar av för att om möjligt beröva regimens legitimitet är välkänt från en rad ”färgade” och ”blomsterrevolutioner”, liksom vid USA och/eller Nato:s invasionsförberedelser i Irak, Libyen, Syrien etc.

  ”Högersektorn” (fascistisk, se ovan) lovar att fredagen ska bli dagen ”X” och enligt ”högersektorns” talesman i en intervju i USA-tidskriften Time har de mängder av skjutvapen.

Comments are closed.