Startar paniken idag eller om tre månader?


Jag har följt utvecklingen av fågel-influensapandemin precis som andra, via medierna.

Jag har dessutom mailats en del med Morgan Johanssons statssekreterare Stefan Sjöqvist. Skälet har varit att jag velat veta hur man från regeringens sida agerar för att försvara svenska folket mot en pandemi, inte nödvändigtvis denna.

Minnesgoda vet att jag skrivit om detta förut ett antal gånger. I december, tror jag det var, så fick jag och resten av de intresserade höra att regering och riksdag beslutat tillsätta en enmansutredning för att utreda om vi kan bygga en egen vaccinfabrik. Skälet är att ett globalt pandemiutbrott skulle medföra att Sverige enbart skulle få en mycket liten del av allt vaccin som produceras, om ens någon.

I mars var utredaren färdig med sin utredning och det beslöts, föga överraskande, att man skulle fortsätta att utreda. Det förefaller som om regeringen inte tagit lärdom av Tsunamikatastrofen, Estoniaolyckan och liknande händelser. En tanke som slagit mig är att man vill avvakta till efter valet innan man drar på landet en utgift på en miljard kronor…

Möjligen är jag orättvis men min uppfattning är helt klar. Kan vi satsa mer än fyrtio miljarder på ett försvar att användas ”om ryssen kommer” så kan vi utan vidare omprioritera så att en miljard satsas på att bygga en fabrik för egen vaccinproduktion. Att samtidigt satsa en summa pengar på att förstärka forskningen kring vaccin skulle givetvis leda till ett brett forskningsutbyte vilket i sin tur leder till att vi ligger i framkant den dagen en verklig – och dödlig pandemi bryter ut.

Nu får jag en känsla av att ingen politiker riktigt vågar ta ansvar för frågan eftersom det enda det garanterat leder till är utgifter.

Är tanken att ”det händer nog inte medan jag sitter i riksdagen” så är vi ute på alldeles för tunn is.

Idag fylls medierna av uppgiften om att den första människan i Europa kanske smittats, en dansk. Hur det nu än är med den saken så kommer det snart att inträffa. Att samma virus kommer att mutera är lika säkert. Om det blir en elak variant är dock inte lika klart. Om det någonsin blir en elak variant som smittar mellan människor vet vi inte. Men att det kommer världsomspännande och dödliga pandemier är tyvärr helt självklart.

Uppdatering 10.00: Ekot berättar att det nu är klarlagt att den dansk som införts till sjukhus inte hade drabbats av fågelinfluensan..


5 svar till “Startar paniken idag eller om tre månader?”

 1. Det vore nog forstandigt att borja utveckla eller kopa in Tamiflu vaccine NU, Tamiflu vaccine ar mot Avianflu (fagelinfluensa.)

  ”Canada has stockpiled 35 million doses of the antiviral drug Tamiflu.” Befolkningen ligger pa 32 millioner, fragan ar ju om en dos ar tillracklig. Vaccinet tillverkas lokalt har i min stad.

  Man kan ocksa kopa 30 doser Tamiflu for ca. $300 genom Internet Pharmacies. Tanker kolla upp om jag kan handla det lokalt hos en av vara manga privata Pharmacies.

 2. Tamiflu är inget vaccin.. :-)

  Det är en medicin som ”sägs” ha en viss verkan för att dämpa influensa. Dämpa, inte förebygga. Ngn vaccin finns ännu ej..

 3. Det stammer nog Jinge, men nagot battre an ingenting kanske?

  ”but even if the drug (Tamiflu) is effective, the federal government may be underestimating the required dosage, a virus expert says.

  Public health officials never claimed Tamiflu was a magic bullet for a possible pandemic of H5N1 bird flu. No one knows what form the virus would take if it gains the ability to spread easily between humans.”

 4. Vaccin finns som sagt var inte mot fågelinfuensan i sin nuvarande form eller i eventuell framtida muterad form. Det som däremot finns är vaccin mot den allvarligaste följdsjukdomen, lunginflammation. Pneumokockvaccin heter det, ger enligt Läkemedelsverket och Socialstyrelsen en mycket god skyddseffekt, sänker dödligheten högst väsentligt och minskar tiden för vård på sjukhus. Norge överväger att vid ett pandemiutbrott att massvaccinera med det vaccinet.
  Här i Sverige är det däremot märkvärdigt tysy om det, trots att det omnämns i Socialstyrelsens egen författningssamling.
  Kostar inköp ungefär 100:- och ger ett skydd i drygt fem år.

 5. Vaccin finns som sagt var inte mot fågelinfuensan i sin nuvarande form eller i eventuell framtida muterad form. Det som däremot finns är vaccin mot den allvarligaste följdsjukdomen, lunginflammation. Pneumokockvaccin heter det, ger enligt Läkemedelsverket och Socialstyrelsen en mycket god skyddseffekt, sänker dödligheten högst väsentligt och minskar tiden för vård på sjukhus. Norge överväger att vid ett pandemiutbrott att massvaccinera med det vaccinet.
  Här i Sverige är det däremot märkvärdigt tysy om det, trots att det omnämns i Socialstyrelsens egen författningssamling.
  Kostar inköp ungefär 100:- och ger ett skydd i drygt fem år.