Läkartidningen nr 6 i år (utgivningsdag 5/2) hade ett längre reportage ”Läkare med döden i hälarna” från Syrien av den kände journalisten Staffan Heimersson och fotografen Niclas Hammarström.
I reportaget fanns en kort politisk bedömning.
”Kampen äger rum mellan å ena sidan rebellernas Fria syriska armé, inspirerade av den »arabiska våren«, och å andra sidan den Iran- och rysstödda statsmakten under Bashar al-Assad. Rebellerna skjuter med AK-47 (Kalasjnikov) och någon enstaka garantkastare, erövrad från fienden, samt – gömda bakom gardiner i höghusens översta våning– med höghastighetsgevär med kikarsikten. Regeringssidans svar är att med stridsvagnar lägga hela stadsdelar i ruiner, anfalla med bomber från luften och skoningslöst artilleribeskjuta vissa kvarters misshagliga befolkning.”
För den som sett på denna blogg tidigare är det kanske ingen överraskning att jag reagerade med kommentarer som publicerats i Läkartidningens nätupplaga, där man har öppenhet för olika uppfattningar. Den följdes av svar från Heimersson och replik från mig. Jag har i tidigare blogginlägg återgivit mina kommentarer förkortade och Heimerssons in extenso. Min kommentar till Heimerssons inlägg publiceras här.
2013-02-13 Anders Romelsjö Intervenerar inte USA i Syrien?
I sitt svar skriver Staffan Heimerson ”Men som varje någorlunda allmänbildad vet så har Amerika ingen del i detta krig”. Tyvärr är detta fel. Förre presidentkandidaten general Wesley Clark (D) uppgav i en intervju 2007 att han redan hösten 2001 fick uppgifter i Pentagon att USA planerade att destabilisera bl a Syrien och Libyen (http://www.youtube.com/watch?v=6ARihMrxdjU). Förre CIA-agenten Philip Giraldi uppgav hösten 2011 att ”NATO är redan i hemlighet engagerat i Syrien under ledning av Turkiet som USA:s ställföreträdare” (www.theamericanconservative.com, 19 december 2011).
USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) beslöt att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och pengar vid ett möte i Istanbul april 2012 med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor. Daily Star skrev 26/8 att brittiska elittrupper fanns i Syrien med stöd av CIA. Ledande massmedia har rapporterat att CIA utbildar rebeller i Turkiet innan de sänds in i Syrien. New York Times 1/11: ” As Fighting Rages, Clinton Seeks New Syrian Opposition”, och vid möte i Doha utsågs en ny ledning för oppositionen som passade USA bättre. USA bedriver en i militära manualer beskriven ”unconventional warfare”, som innebär krig genom ombud och desinformation, t ex förment ointresse för kriget. Så USA med allierade är delansvariga för lidande, förstörelse och behov av sjukhusvård i Syrien.
Det finns många tusen väl tränade religiösa extremister, ofta från andra länder, i Syrien enligt bl a New York Times, Washington Post, Daily Telegraph och Guardian, bl.a. al-Qaida-associerade starka al-Nusra med flera tusen man. Vissa rebellgrupper planerar för en islamistisk stat med sharia-lagar. (Reuters).
Korrekt nämner Heimersson stöd från bl a USA-allierade diktaturerna Saudiarabien och Qatar till sådana rebeller mot Assads sekulära stat. Protester mot diktaturen och ekonomiska missförhållanden är förklarliga, men i motsats från i Egypten och Tunisien (i många år diktaturer stödda av USA och Väst) fanns i tidigt skede utlandsstödda beväpnade rebeller, vilket tyvärr motverkade en fredlig utveckling.
Staffan Heimerson har fel då han påstår att föreningen Syrien-solidaritet är en stödtrupp för Assad. Föreningen stödjer inte Assad men FN:s medlingsarbete och har de tre parollerna ”Ett fritt, enat och självständigt Syrien; Upphäv sanktionerna mot Syrien; Inget svenskt stöd till krig mot Syrien”.
Föreningen kritiserar USA:s destabiliseringspolitik mot Syrien, men tar inte ställning till USA:s politik generellt, och där finns inget ”amerikahat”. Det finns inte heller ”banal antisemitism”, men man har protesterat mot Israels bombningar i Syrien (dagen efter ett möte mellan militärer från Israel och USA). Det är glädjande att Staffan Heimerson tycks känna sympati för dessa paroller. Det är väl inget leninistiskt om en ny liten förening vill veta vilka som blir medlemmar – man kan tolka skrivningen så.
Det är alldeles riktigt, som Heimerson skriver, att president Assads far hårt slog ned ett av flera uppror från Muslimska Brödraskapet i en strid som pågick i minst 3 veckor och som orsakade mellan 3 000 och 20 000 dödsfall. Men vem ska idag lastas för det?
Staffan Heimerson tror att den syriska regeringen vinner det av utländska krafter aktivt initierade och stödda inbördeskriget. Jag hoppas för min del att freden trots allt vinner, stödjer – liksom utrikesminister Bildt – FN:s fredssträvanden och vill glädjas åt aktuella fredstrevanden som är villkorslösa från den syriska regeringen, men där rebellsidan tyvärr ställer krav på den syriske statschefens avgång a priori.
i Andra om: Syrien, sjukvård, Storbritannien,folkrätt imperialism, desinformation, krig, USA, Politik, FN, massmedia infiltration al-Qaida, utrikespolitik NATO opposition, unconventional warfare, demokrati,fred, desinformation, kommunikation, desinformation, terrorism,
Björnbrum Läkartidningen kommentarer Läkartidningen Syrien-artikel Wall Street Journal 25/2Daily Star Carl Bildts bloggTrend
Ett svar till “Staffan Heimersson & jag i Läkartidningen om Syrien II”
[…] Jinges blogg har många bra reportage om Syrien. […]