Stackars stackars fågelskådare..


Vid några tillfällen har jag här i bloggen frågat läsarna om vad det är för fågel jag visar på bild. Resultatet har, minst sagt, varit magert.

Men i ärlighetens namn så har jag aldrig trott att speciellt många fågelskådare sitter inne på sin kammare och läser bloggar, än mindre att de ger sig i kast med att offentligt miss-lyckas med en artbestämning.

För det är ofta vääldigt knepigt. Jag har den senaste veckan visat bilder på två fåglar som jag inte med säkerhet kan artbestämma trots att jag har tillgång till tre fågelböcker. Nu är jag visser-ligen inte fågelskådare men jag är i alla fall intresserad av de små liven.

Precis som min katt, även om vårt intresse skiljer sig på en avgörande punkt. En för pippin avgörande punkt i alla fall. För larvigt nog är fåglarna rädda för undertecknad. Det skulle de inte behöva vara, kom en pippi och satte sig på min axel skulle jag genast köpa den något godis.

Men det kan ju inte vara så lätt att veta. Men till bilden här till vänster. Är det någon som vågar sig på att berätta vad detta är för fåglar? En är en Björktrast, men vilken? Och vad är de resterande tre?

Rätt svar sent i eftermiddag!


16 svar till “Stackars stackars fågelskådare..”

  1. Jag tycka att de alla ser ungefär likadana ut :). Jag är nog ingen fågelskådare. Men jag gillar fåglar. Vi har många fåglar runt tomten, en del koltrastar är nästan tama.

    Annica

  2. Jag är ingen expert, men här kommer en kvalificerad gissning:

    A: Dubbeltrast
    B: Björktrast
    C: Rödvingetrast
    D: Taltrast

  3. Jag provar..: A) Taltrast. B) Björktrast. C) Rödvingetrast. D) Dubbeltrast. så får vi se om det dyker upp ngn Trastexpert och korrigerar. Dubbeltrasten är intressant på det sättet att den sprider misteln runt bland träd. (Äter bären, halvsmälter dom, ”för vidare” till nya träd) där kärnorna får fäste osv.
    Apropå ”frågesport och radioprogram”: Blanddet bästa jag lyssnat på var för några år sedan i Ulf Elwings program för barn. . En grabb kom fram på telefon och fick frågan: Nämn tre frukter som börjar på bokstaven B sa Elwing. Banan sa pojken och så blev det tyst. Elwing lirkade och lirkade och till slut sa pojken: ”Bapelsin gubbdjävel” och slängde på luren. Och där satt en förvånad Ulf och försökte hitta tråden igen.. :-)

  4. Men är inte bilderna ganska dåliga. Jag har massor med småfåglar runt huset, som jag roar mig att studera (fast jag inte är någon driven ornitologi precis) och jag ser aldrig några sådana med så där mycket svarta prickar och streck i fjäderdräkten :-)!

  5. Det är de ”dåliga” bilderna som är intressanta! Ett kort på en gråsparv är inte intressant eftersom alla kan skilja dem från en pilfink..

    ??

    :-)

  6. Ja, var är länkarna till bilderna då. Jag är både ornitolog och blogläsare och artar gärna obestämdheter.

  7. A = Dubbeltrast
    B = Björktrast
    C = Rödvingetrast
    D = Taltrast

    Själv skulle jag inte klarat mer än björktrast (Snöskata) utan att blädddra i fågelboken och fundera. Men så är jag inte skådare heller.. :-)

    Om ngn av er INTE använt fågelboken så beundrar jag er kunskap. Ni som kollar i den har jag förståelse för.. :)

  8. Klacke och Göte har anklagat den gamla pippin för att vara en bofink. Nåå, jag ska inte hävda att de har fel, jag bara konstaterar att i mina fågelböcker ser inte bofinkar ut på det sättet. Vilket givetvis illustrerar problemet tydligt..

    Det ÄR inte lätt.. :)

  9. > Jag bara konstaterar att i mina
    > fågelböcker ser inte bofinkar ut på det sättet.

    Njae, som jag sa var den lite suddig, men man artar den på
    _profilen_. Färgerna syns dåligt, och det kan bero både på fågeln,vädret och fotografen :-)

    Men nog är det en bofink alltid. Sångare har inte riktigt anlänt ännu, de första lövsångarna och flugsnapparna landade just i dagarna i Stockholmstrakten.

    Fler fågelgåtor tack !!!!

    /klacke

  10. Min tanke var som klackes också att Sångarna inte är här så tidigt och då är nog en bofikshona trolig.

    Bilden är tagen i en konstig vinkel och vädret gör det inte bättre.