SSU:s Anna Sjödin avgår snart


Jag var just uppe i centrum för att inhandla nödvändiga livsmedel. Detta är en av kvällstidningarnas löpsedlar.

Den andra tidningen har visserligen inte detta på löpet men hela förstasidan pryds av nyheten. Man kan givetvis resa vissa synpunkter på nyhetsvärderingen men samtidigt kan man inte komma ifrån att detta är en spektakulär händelse.

Oavsett om Anna Sjödin har sextrakasserat en polis eller inte som Expressen påstår, så är de flestas bild av vad som förevarit en bild som till stor del bygger på pressens spekulativa utnyttjande av händelsen som sådan.

Och det vi vet att Anna Sjödin gjort är att hon visat ett visst mått av dåligt omdöme. Något annat vet vi inte. Nu är hon ju ingen tonårsjänta utan faktiskt fyllda 29 år, men det som förvärrar saken i omgivningens ögon är givetvis att hon är kvinna. Det säger mer om omgivningen än om henne.

Margareta Ulvskog lär ha sagt: – Eftersom SSU har förtroende för henne så har jag det också.

Närmare halshuggning än så kan ingen SSU:are komma.

Anna Sjödin är bränd och nu är det bara en tidsfråga innan hon kastar in handduken.


39 svar till “SSU:s Anna Sjödin avgår snart”

 1. Aftonblaskan och häxpressen:

  Psyksjuk gör sexatack. Forskare slår larm. Anhöriga rasar.

 2. En annan variant är att hon avancerar i karriären. Mer välförtjänt i så fall. Vet inte när du Jinge var ute senast på en nattlig Stockholmskrog? Den världen är långt ifrån jämlikhetens och de politiska idealens sköna skröna…
  Hon kan faktiskt bli räddningen för sossarna. En vardagshjältinna som vågar och har fysiska muskler att ta strid mot innerstadens fördomsfulla och segregerade system. (Lite knepigt förstås när antirasismen och feminismen kolliderar. Men såpor kan bjuda oanade dimensioner)
  Om du skulle få rätt och hon tvingas ge upp kan det kanske ha något med hennes Bodströmkritik att göra…möjligen?

 3. Vilket spekulativt jävla skit-löp…. hur kan man som ”seriös” rubrikskapare på fullt allvar låta det gå i tryck?

 4. Notera: Anna fick aldrig, fast hon begärde det, lämna blodprov.! Så vadå fyllecell? GRISFARMEN förnekar sig inte heller denna gång. Det vet fuller väl hur dörrsluskar beter sig och vilka åtgärder Polisen vidtar när de väl kommer till platsen. Sluskarna bankar skiten ur folk och alla som värjer sig rubriceras : Våldsamt motstånd. ( Såg ni hennes blåmärken på armar och ansikte i tv-soffan?) Nästa gång GRISFARMEN gör reportage om dörrsluskar som inte släpper in folk av den ena eller andra anledningen, så ha detta i minne.

 5. Med tanke på vad den store Ledaren tillåter sig, är väl det här inte mycket att snacka om. Visst förstår jag, att tidningarna frossar i sådant här men det beror väl mest på att de vill sälja fler ex.
  Om detta hade hänt i Frankrike, där ju
  alla politiker kommer från överklassen, hade väl det här inte varit något problem. Vid kontakter mellan klasserna, vinner oftast den som har mest makt och inflytande. Kanske bör
  man, med hänsyn därtill, se Sjödin som en banbrytare, genom att hon genom sitt agerande mot vakten åskådliggjort hur det
  nya Eu-anpassade Sverige bör fungera?
  Ja är det kanske dags för oss vanliga människor att inse, att trots att vi lever i ett av arbetarrörelsen skapat nära
  nog paradisiskt folkhem, så gäller ändock Orwells ord:
  Alla djur är jämlika, men svinen är mera jämlika än de andra djuren?

 6. Man kan tycka mycket men att, som hon påstår, var nykter och bara kom lite på kant med väktare och poliser som vilken annan nykter som helst kan råka göra, det har jag svårt att tro. Rättegången kommer säkert att ge svar, vilket kanske var en annan ”halshuggning” från Ulvskog.

  Intressant analys, och det hela slutar nog med din rubrik. Jag köper inte uttryck som ”ingen rök utan eld” och så vidare, men här verkar ju alltför många vittnesmål… …inte alldeles nykter i alla fall. Tragiskt för Anna, men spelets regler är som de är.

  Om nu inte konspirationsteorin att Bodström fixat detta för att tysta en kritiker tar fart… men SSU:aren som skulle ta upp denna händelse med Bodström (vadå ministerstyre eller att gödsla på fördomar om sosse-adel?) bekräftar ju inte direkt det ”triller-spåret”.

 7. He he Marie; hon kan bli regeringens nya försvarsminister

  Buch ask his executive secretary:
  – How is the new Swedish minister of defends?
  – I do not knew but our intelligence secret service reports that she used to beat up secure guards, when she’s not remand prison.
  – Holly skit!

 8. Blodprov. varför ska hon få ta ett blodprov? för att hon är SSU-bas och måste kunna bevisa sin oskuld.
  varken du eller jag hade fått lämna något blodprov i samma situation, och frågan är om man borde få det. Hur många tar polisen in en Lördagskväll?

 9. Blodprov är enbart till för de som är misstänkta för brott, t.ex. rattfylleri. Däremot har varje polisstation tillgång till en alcometer men berusade är normalt inte trakterade av att blåsa i dylika.

  Grundtipset, och det är nog värt ett litet vad på en tia eller så, är att denna dam är f.d. ordförande innan veckan är slut..

 10. Jinge, antyder du att du är mer begåvad än landets största tidning?!? Nu spinner DN:(s) redaktion stenhårt, och beskriver på ett heluppslag tre artikler.

  1) Nyhetsartikel som beskriver problemet som krogvakternas våld och Anna som ett offer.

  2) Analys av Henrigk Brors som menar att detta är positivt och ger Anna exakt bilden av den vanliga människa som hon behöver för att få riktigt fin fart på sin karriär.

  3) En artikel som beskriver att en KD:are har föreslagit att polisen ska auktorisera krogvakter, eftersom de är så rasistiska (SIC!). Denna artikel har alltså vare sig med Anna eller Crazy Horse att göra (inte ett uns!) men länkas trots det på dn.se som ämnesrelavant vid artikeln om själva händelsen (artikel ”1” ovan), och dessa tre artiklar länkar alltså alla varandra på dn.se.

  Jag läser DN och SSU har ju aldrig haft en bättre händelse och Anna har hittat en genväg i sin karriär. Vadå avsatt?

 11. Jepp Magnus! Det har jag många belägg för.. :-)

  Jo, jag såg Brors spalt i morse men jag tror att han har fel. Anna kommer inte att bli något helgon som ett resultat av detta. Hon har bevisligen varit packad och bråkat med vakter. Även om det var vakterna som bråkade med henne så är hon kvinna. Och det vet både du och jag att fulla fruntimmer etc..

  För att inte tala om den allmänna uppfattningen. En kvinna ska vare sig supa eller slåss. Dessutom har hon varit med i landslaget i rugby läste jag. Guud så okvinnligt.. :-)

  Nää, Anna är rökt alldeles oavsett hur mycket rätt hon än har. Sådan är kvinnornas situation i landet.

 12. Blodprov: För att avgöra berusningsgrad. Precis som i de fall utandningsprov ger utslag för folk till polisstationen för blodprov. Tills vidare kan hon således ha druckit 1 mellis alternativt 22 starköl, vad vet ni som inte jag vet?

 13. oh…my…god. vilket löp! historiskt.

  Inte nog med att ordföranden för ett av sveriges största ungdomsförbund här blir ”SSU-kvinnan” (hade garanterat ALDRIG stått SSU-mannen om det vore en man), utan hon har även gjort sig skyldig till en SEXATTACK!

  Sexattacken är att hon, enligt vittnen, skrek ”Pittkuk” till polisen. Hahaha… fan…underbart. SEXATTACK!

 14. Pittkuk? Härlig tautologi, men knappast en sexattack va? Mer något man skriker när man är upprörd (om man är hyfsta väluppfostrad, själv skulle jag nog klämma i lite mer).

  Nåja, inte för att jag tycker om Anna Sjödin, eller andra toppsossar, så måste jag erkänna att det hela känns lite lustigt, när man vet hur vakter är. De kommer nog att ångra att de inte hade koll på den nuvarande SSU-ledningen…

 15. Ja men det är Expressen.. :)

  Pittkuk är ett ord jag aldrig någonsin sagt faktiskt. Men jag medger att jag har kallat en polis för SNUTDJÄVEL men det var på ett så säkert avstånd att vederbörande inte kunde höra mig.. :)

  (Han hade gett mig lite extra trafikböter p.g.a. att jag var en långhårig hippie och han var allmänt otrevlig)

  Annars har jag överlag goda erfarenheter av vår poliskår. DE har visserligen satt dit mig för fortkörning alldeles för ofta, men det var som en av dem sa i Smålandsstenar: ”- Slår man ut det på alla gånger du kört för fort så är det billigt..”

  :-)

  Och det är ju sant..

  Å andra sidan brukar jag vare sig umgås med vakter eller poliser då jag inmundigar starkare drycker. Jo jag har supit med poliser. Jag minns under World Police And Fire Games 1999 i Stockholm. Då söp jag ikapp med en kvinnlig kriminalare från NYPD i Kungsträdgården. Det var kul men nu ska detta inte bli en hörna där ”Jinges Bikthörna” är ett mer passande namn.. :)

 16. Jodå, det kan ryka utan eld (vad som hänt i detta fallet vet jag dock inte).
  För visst kan poliser, och förmodligen också krogvakter, begå övergrepp helt utan provokation.
  Min salig fader kom till Göteborg en fredagkväll, för många år sedan, för att tillsammans med mamma besöka mig, men min lilla studentlägenhet hade inte sovplats för dem. Så på Järntorget på väg ut till mig, stannade de bilen och pappa gick fram till ett par poliser för att fråga efter ett hotell, varvid de båda omedelbart och utan vidare spisning kopplade grepp på honom och började dra iväg med honom till en piket som stod en bit bort. I det läget reagerade pappa precis som vi alla tenderar att göra, med att försöka slita sig loss. Detta är en ren reflex och fullt normalt hos nyktra personer, och vi kan även iaktta denna refelx även hos djur, hundar och katter, om man håller fast dem hårt (testa det!).
  Mamma hoppade förskräckt ur bilen och rusade fram till poliserna och undrade vad de höll på med, och efter lite förklaringar från henne släppte de pappa.
  Lovar, hans språkbruk när de kom fram till mig och när han berättade om händelsen, lämpar sig inte för offentligheten. Det osade kraftigt om orden och min pappa svor nästan aldrig.

 17. Jag håller med om att schablonerna om fulla kvinnor respektive fulla män är orättvisa. Jag tror vidare inte heller att vakter i många av alla fall av bråk – och således troligen inte heller i detta fall — är alldeles helt oskyldiga till situationer som trappas upp (det där måste man ju lära sig att tolka hos både vakter och vilda djur – och fulla kvinnor och män kanske).

  Men DN och Brors behandling av de två fallen sedermera helt friade Per Bill och ännu frågeteckenförsedda — men klart mer troligt onyktra — Anna Sjödin talar väl ändå till kvinnans fördel? (Kan förresten säga att jag – liksom moderaterna som satt Bill på timeout – höll Bill för skyldig tills en hel del fakta presenterade som sen friade honom; DN skrev dock som att han var skyldig från start tills dess han friats (sic!).)

  Rugby, ja. Anna hade tydligen en dröm att bli polis. En viss grad av styrka hos amazoner är nog mer än en klen nörd som jag kan hantera (och tvärtom _söker sig_ tydligen en del väktare just till såna…?).

  Usch vilka usla kommentarer jag skriver nu!!! (Radera om du vill.)

 18. Mina två cent (som det kallas på utrikiska):

  1. Anna Sjödin kommer inte att åtalas för något brott överhuvudtaget.

  2. Chansen att ordningsvakten blir åtalad för övervåld är osedvanligt stor för att vara ett krogbråk. Jag tror inte att han blir det, men jag blir inte förvånad om förundersökning inleds.

  3. Anna Sjödins trovärdighet är hög (allt hon sagt hittills är rimligt), medans ordningsvaktens trovärdighet är låg (om han hade nöjt sig med att anklaga henne för att säga ”jävla svartskalle!” hade varit en sak, men när han hävdar att Sjödin fört ett fullt utvecklat rasistiskt resonemant om vilken sorts invandrare som ska ”få komma hit” så är det rätt uppenbart för de flesta att han brer på för tjockt).

  4. Anna Sjödin är vare sig bränd eller en hjälte. Hon är ett offer för väktarvåld på krogen. Jag skulle bli mycket förvånad om det var på något annat sätt, och även om det var det så kommer det att uppfattas så när blodtörsten har lagt sig en smula.

 19. 1) Riktigt
  2) Knappast
  3) Nej, en kvinna som går på lokal och lyckas bli utkastad har mycket låg trovärdighet i allmänhetens ögon. Hade du eller jag blivit utkastade så, men hon är inte man. Ojämlikt visst, men fakta.
  4) Väktarvåld säkert, men det är hon som får betala priset.

 20. Omdöme.. Jag tänker varken på Sjödins eller vaktens i så fall, jag anar snarare en begraven hund.

 21. Jag håller med om att anna är ett offer inte en hjälte. Hon blir brutalt nerslagen av tre manliga väktare.

  Hon har däremot möjligheten att göra något bra av det här. Hon kan genom att anmäla väktarna se till att de aldrig sätter sin fot som dörrvakter och på så sätt hjälpa andra.

  Jag tycker naturligtvis väldigt synd om anna som individ, men det är bra att den här debatten kommer igång. DET ÄR DAGS ATT ÄNDRA PÅ VAKTERNAS STÖRDA BETEENDE!!!

 22. Vakterna är as och klimatet på Stockholms krogscen är tufft, det vet jag precis som alla andra som varit med i svängen. Det hindrar inte att det går alldeles utmärkt att undvika bråk om man är lite ”street smart” (d.v.s. har lite sunt förnuft på vanlig svenska). Jag känner en uppsjö av män och kvinnor som frekventerar Stureplans krogar flera gånger varje vecka och inte råkat i ett enda slagsmål. Argumenten om att vakterna är idioter håller inte. Har man den intelligens och det omdöme en höjdarpolitiker borde ha så vet man hur man hanterar idioter på ett sätt så att man kan undvika våld.

  Att det är extra synd om henne för att hon är kvinna håller inte heller. Fråga vilken polis som helst så kommer han att tala om för dig att de flesta personer som råkar i slagsmål på krogen är män. Det finns inte en chans att kvinnor skulle vara överrepresenterade på nåt sätt.

 23. Jag kan utan vidare säga att jag har dömt SSU-ordföranden på förhand. Jag är helt övertygad om att det som har beskrivits om henne är, i stora drag, korrekt. Men det är inte alls otroligt att det hon säger om vakterna är ganska nära sanningen, det också.

  Men det spelar faktiskt ingen roll. Skandalen är ett faktum. Och det har absolut inget med att hon är kvinna att göra, bara med att hon tycks ha dåligt ölsinne. Och därmed per automatik dåligt omdöme.

  En sak jag reagerar över är de vittnesmål som beskriver hur ordförandens entourage försöker hänvisa till sin samhällsställning. Citat som ”nu är det kört för det här stället” och ”ni har gett sig på fel personer” och uppgifter om att Peter Skeppström har identifierat sig som riksdagsledamot (vilket han vad jag kan se inte är, finns ingen Skeppström bland de 349) är rätt indikativa över hur (s)-eliten ser på sig själva. Har man inställningen att man på något sätt står över ”pöbeln” så kommer man förr eller senare att gå på en mina.

  Jag är så himla glad att sossarna gång på gång lyckas göra självmål av den här typen!

  Tyvärr är det ju så att väljarna har ett helt bisarrt kort minne, så alla tidigare klavertramp och skandaler är märkligt bortraderade ur allmänhetens medvetande (i själva verket är det givetvis ett resultat av sossarnas erkänt effektiva propagandamaskin), men eftersom socialisterna gång på gång lyckas överträffa sig själv med nya innovativa sätt att göra bort sig så finns det kanske hopp om att det ska hålla i sig ända fram till valet.

  Så kanske kan vi äntligen, ÄNTLIGEN få ett slut på det här ruskiga vanstyret vi har lidit under i ett decennium nu.

 24. ”Skandalen är ett faktum. Och det har absolut inget med att hon är kvinna att göra”

  Jodå det har det visst. En man skulle kunna hamna i delo med vakterna och klara sig pga att bägge parter gjort fel. Men det kan inte en kvinna..

 25. Att hon uppenbarligen har berusat sig till den grad att hon har tappat omdömet på ett eller annat sätt kan man knappast komma runt, hur många ”spin doctors” hon än har till sitt förfogande.

  Så ORSAKEN till bråket har inte ett dugg med att hon är kvinna att göra. Möjligen skulle *konsekvenserna* kunna bli annorlunda, och jag är säker på att sossarnas mediafolk gärna vill vinkla det så, men jag är rätt säker på att så inte är fallet.

  Oavsett vem personen är som är SSU-ordförande så skulle mediagamarna nämligen lika ivrigt sätta klorna i vederbörande just p g a hennes eller hans position. Med andra ord: Jag tror man i första hand angriper *SSU-ordföranden* och först i andra hand *personen* som innehar posten.

  Och med all rätt, enligt min ringa mening. Och inte bara för att det återigen är en sosse i skottglugen, utan för att SSU-ordföranden förmodas vara ett föredöme för alla tusentals ungdomar som bekänt sig till Partiet. För vilket slags föredöme ser till att hamna i fyllecell egentligen?

 26. Benny: ”Möjligen skulle *konsekvenserna* kunna bli annorlunda, och jag är säker på att sossarnas mediafolk gärna vill vinkla det så, men jag är rätt säker på att så inte är fallet.”

  Möjligen?

  Det är nog sant att sossarnas mediefolk vill vinkla det så men jag tillhör inte dessa. Jag försvarar inte henne men konstaterar att reaktionen hos allmänheten skulle bli annorlunda om det vore en kille. Säkert hård då oxo, men inte lika hård som nu.

  SvD nu: ”SSU-basen Anna Sjödins chanser att bli trodd försämras av att hon är kvinna, menar alkoholforskaren Eckart Kühlhorn: ”Samhället har sämre tolerans för kvinnor som dricker och hamnar i bråk”.

 27. Ja, om den högt ärade alkoholforskaren Kühlhorn säger att samhällets tolerans för kvinnor som dricker och hamnar i bråk är lägre det så är det säkert så.

  Men jag menar att det är irrelevant i det här fallet – utom möjligen för att MEDIA har tagit upp den vinkeln. Jag skulle ha varit lika skadeglad om det hade varit Ardalan Shekarabi som hade gjort bort sig – faktum är att jag BLEV det när han åkte ut för medlemsfusket. :-)

 28. Sjödins skuld eller oskuld må vara höljt i dunkel. Men jag undrar över en annan sak; Sjödin är 29 år och ordförande i Socialdemokratiska UNGDOMSförbundet…? Kan jag också bli ordförande fast jag är 36 och inte sosse?

 29. Två frågor dyker upp för mig:
  – Vad är en ”sexattack”, och hur gör jag för att fler kvinnor ska utsätta mig för såna?
  – 29 år? Är det lämpligt att vara ordförande i ett ”ungdomsförbund” i en ålder då många jämnåriga män börjar transplantera hår från huvudet ner på ryggen, samt utveckla ett stadigare mittparti?

 30. Jo jag har tänkt på det där med ”ungdom” oxo.. Men allt är ju relativt. Jag som ska fylla 60 i år tycker förstås att en som inte fyllt 30 är just – ung.. :)

  Apropos sexattack Wille. Kommer du på nåt knep så berätta!

 31. dags att avgå! vill inte att en kvinna som uttalar sig så invandrar fientligts ska komma att kanske leda sverige så småningom!

 32. Jag tycker det är märkligt att alla aspekter har tagits upp , man/kvinna, ssuordförande/inte ssuordf….”svartskalle”/inte ”svartskalle”……utom….att man inte kan dra alla ordningsvakter över en kam?
  Det finns ju faktiskt dom som är seriösa som ialla yrken. Även bland alla ordföranden i regeringen så finns det rötägg…LIKSOm det finns bland ordningsvakter! Självklart! Men ingen kommenterar alla kommentarer som tex ”alla vet ju att krogvakterna i stockholm är rötägg” Det är tydligen helt ok? Skulle chansen finnas att han är en vanlig mörkhyad AT-läkare som försöker tjäna lite extrapengar på ett schysst sätt-nattetid …eftersom han förmodligen studerar dagtid?
  Själv har jag fått två smällar i min ”karriär” som ordningsvakt…En av en mörkhyad som inte ”tog order” av en kvinna. En av en chef på ett rikstäckande byggföretag.
  Under rättegången med chefen på byggföretaget så började jag fundera på om inte jag till slut skulle bli skyldig honom pengar …..för det var ”tydligen” synd om honom, och åklagare och andra i rättssalen pratade nästan barnspråk med honom för att hans fru hade lämnat honom innan han bestämde sig för att ge sig på en kvinnlig ordningsvakt.
  De i rättssalen tyckte att jag som ordningsvakt skulle tåla, eller räkna med våldsbilden i och med jag valt det jobb jag valt!

 33. Gissa vem som är rökt

  ”Super-chefen sex-skiljsmässo-hat-attackerar kvinnlig ordningsvakt” : Vaktchefen rasar: hon kunde varit gravid

  ”Kvinnlig hat-vakt attackerar super-chef efter jobbig skiljsmässa” : hon har dragit på sig våld förr säger mannens advokat

  För övrigt så var den första tanke som slog mig när jag läste
  om Anna Sjödin affären i tidningen att hon gjort en Schyman. Eller var det någon som gjorde en Sahlin på henne?

 34. Intressant !
  Att flertalet kvinnor skrupelfritt tar ställning för fylleristen bara för att hon är KVINNA. Att vara kvinna berättigar således till villka som hälst friheter; slagsmål, förtal, lögn etc.
  Är man alltså mer jämlik och ”feminist” om man anammar denna skola ?