Srebrenica och sönderfallet av Jugoslavien


Detta är den kompletta versionen av gästblogginlägget av Ulf Karlström, som publicerades här igår. Till följd av slarv från mig kom de 4 viktiga sista avsnitten inte med. Här kommer den fullständiga versionen, med annat namn för att de som läst den ofärdiga versionen lättare ska kunna hit. Läs också kommentarerna från Ulla Johansson och mig. Herman och Dorin menar i två olika böcker att den officiella versionen av händelserna i Srebenica väsentligen är oriktiga, eller lögnaktiga. Jag har inte läst böckerna, men kan ändå mena att det är möjligt att deras framställning är mer eller mindre riktig, men tanke på att alla ”felaktigheter” i den officiella rapporteringen om olika stora politiska händelser.

Ulf Karlström har skrivit detta gästblogginlägg. Ulf har tidigare publicerat inlägg här i flera olika ämnen. De har behandlat miljö och ekonomi, och så kallad ”humanitär intervention”, ”Är du teknikberoende min vän?”, om Borgs budget, om Södertäljerättegångarna, om religion. Han har skrivit om Willy Silberstein och AS i Sverige, om ”Det själviska samhället” och om ”Den irrationella kapitalismen”. Han har skrivit om EU, tex. ”Varför angriper David Cameron EU”? om bankunionen, senast 13/7. Han har skrivit om kanon, unga vuxna och tidigare om privatisering av vården.Han är fil dr, miljöexpert (Macoma Miljöutredningar), skriver facklitteratur och var ordförande i De Förenade FNL-Grupperna (DFFG) 1968-70, efter Sköld Peter Matthis. Han är också med i styrelsen för ”Folkrörelsen Nej till EU”. Detta inlägg handlar om Srebenica och Jugoslavien-frågan.

Inlägget.

”Jasenko Selimovic (aktiv fp-politiker) beskriver i en minnesartikel (SvD 11/7 -13) massmorden kring Srebrenica 1995 i före detta Jugoslavien, tillsammans med dramaturgen Borka Pavicevic. De propagerar för att EU skall högtidlighålla 11 juli som minnesdag för ett folkmord. Jag tvivlar inte på Krigstribunalens i Haag (ICTY) siffror om dödandet vid Srebrenica, vilka Selimovic citerar. Den olust jag känner inför hans artikel är den förljugna framställningen att sätta likhetstecken mellan Srebrenica och hela Jugoslavienkriget.
NATO untitled

”Men kunskap om det förflutna hjälper oss att kasta ljus över vårt nu”, skriver Selimovic. Och med den kunskapen menar han ”mekanismerna bakom kriget i forna Jugoslavien”. Jag har hört detta förut, flera gånger, i ett annat sammanhang. Det gäller minnesdagen 27 januari av utrotningslägret Auschwitz´ befrielse av de sovjetiska trupperna. Befrielsen var en symbolisk handling under det långa och oerhört blodiga 2:a världskriget (2VK), där mer än 40 miljoner människor dödades. Ryssar och kineser var de som fick sätta till flest människoliv.
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

Jag har i olika sammanhang reflekterat över varför man 1999 utlystes en minnesdag för det som – efter amerikansk förebild – kallas Förintelsen-Holocaust. Hade det inte varit mer historiskt riktigt att utlysa en minnesdag för Andra Världskrigets slut, till minne av krigets alla offer?
Srebenica images

Den oerhörda fokuseringen på utrotningslägren av framför allt – vad nazisterna kallade – judar skymmer förståelsen av Andra Världskriget. Man skräms över är den ohyggliga mängden människor som dödades (c:a 5,5 miljoner) genom svält, sjukdomar och industriell teknik – gaskamrar och förbränningsugnar. Men, när detta är sagt, så kvarstår det faktum att Andra Världskriget inte handlade om utrotning i gaskammare , utan anti-kommunism och imperialism. Det var under de senare korstågen som alla dessa skrämmande miljoner dödades, och inte i gaskamrarna.
I januari varje år framträder en mindre del ärliga människor, men mest hycklare.
Andra Världskriget Berlins fall untitled

De senare proklamerar att vi måste lära oss av historien. Det tragiska eller cyniska är att dessa hycklare inte lärt ett smack av historien. Vietnamkriget (1962-75) krävde 2,5-3 miljoner vietnamesers och 0,057 miljoner amerikaners liv.
Högerpartiet (idag moderaterna) och andra borgerliga grupper försvarade USA:s mördande. Idag låtsas man inte om det.
Var anfallen på Afghanistan och Irak 2002-2003, där 1 miljon dödats och 5 miljoner fördrivits som flyktingar försvarbar?

Napalm images

Vi minns hurraropen från bl a Dagens Nyheters ledarsida över Irakkriget 2003: Peter Wolodarski var en av gaphalsarna. Militärstaten Israels ständiga krig, ockupation, markstölder, fängslande och mördande har fortgått sedan 1967 med framför allt USA:s, men även EU:s stöd. Så, vad har hycklarna lärt?
Imperialism-bild images

Tillbaka till Selimovic och Jugoslavienkrigen. Vad skall vi lära enligt honom?
– det finns bara en sanning och det är att rasisters retorik i Europa, t ex Le Pens är lik Milosevics
– om krigets skändligheter kan bara en sanning råda, vem som än har begått dem
– många svenskar vet inte vem som krigade mot vem
– SVT är okunnig som sände programmet ”Staden som offrades”
– okunskap och förnekelse är skrämmande… att förneka folkmordet är att förinta offren på nytt.

Selimovic framställning är djupt lögnaktig. Screbrenica är inte det samma som Jugoslavienkrigen, lika litet som nazisternas utrotningsläger och gaskamrar är det samma som Andra Världskriget. Blodbadet i f.d. Jugoslavien hade kunnat undvikas, men Tyskland och senare andra EU-länder var ivriga att hälla bensin på brasan. NATO angrep senare Serbien.

Lån från IMF på 1980-talet, till följd av ekonomiska problem, medförde sedvanliga nyliberala ekonomiska krav. Detta skapade starka spänningar, och de mer industriellt välutvecklade Kroatien och Slovenien såg sin chans att bryta sig ur federationen, i synnerhet som EU:s ledande stat Tyskland stödde dessa strävanden. Under hösten-vintern 1990-91 tog delrepubliken Kroatien olagligt in stora mängder vapen. I januari 1991 förklarade USA ambassad i Belgrad att USA inte skulle acceptera användning av våld för att stoppa sönderfallet av federationen.

Styrkta av detta och andra utspel förklarade de två delrepubliker i juni 1991 sig självständiga. Utbrytningen underblåstes av Tyskland, som följaktligen var först att erkänna delrepublikerna som självständiga stater. Genom att acceptera det folkrättsligt felaktiga förfarandet att erkänna utbrytningen lades grunden för ett blodigt inbördeskrig. USA och EU tar ställning mot Serbien, vilken utmålas som krigsförbrytare (Johnstone 2004, Herman & Peterson 2007). Det backas upp av FN:s beslut att inrätta den internationella tribunalen mot krigsförbrytelser i Jugoslavien (ICTY).
NATO anfaller augusti 1995 Serbien. Och med dessa terrorbombningar skapas en s k vapenvila. Den inträder i oktober och i november undertecknas ett avtal om fred i Dayton, USA.

Om detta bör råda största möjliga tystnad enligt Selimovic. Det hör så att säga inte till saken. Lyft i stället fram en skrämmande blodig detalj i Jugoslavienkrigen och förklara att det är sanningen. Så skall en fp-slipsten (läs: propagandakvarn) dras.

Tillägg: På DN Debatt 2/8 föreslås att ”Romer måste ges plats bland Förintelsens offer” (http://www.dn.se/debatt/romer-maste-ges-plats-bland-forintelsens-offer/). Detta är i samma anda som Ulf Karlström funderar. Varför inte ha en internationella dag till minne av Andra Världskriget (AK) och alla de som dog kvar. Man kan ha kvar Förintelsens dag för att hedra minnet av de 10-15 % av de avlidna i AK som dog i förintelsen.


intressant.se, , , , , , , , , , ,, , , , , , ,

SvD 11/7DN 2/8 Expressen 13/7 DN 26/5 2012 Globalresearch DN antal miljardärer i Sverige Equality Trust DN 20/9 recension av Nina Björks bok

  6 comments for “Srebrenica och sönderfallet av Jugoslavien

 1. Thomas Åkerblad
  21 juli, 2013 at 18:25

  Och den serbiska belägringen av Sarajevo ägde aldrig rum?

  • 24 juli, 2013 at 12:11

   Den gjorde den, liksom NATO-bombningarna av Serbien, och den aktiva politiken av USA & Co att söka stimulera splittring av Jugoslavien för att få ökat inflytande och ökad kontroll.

 2. Peter Grafström
  22 juli, 2013 at 03:06

  Instämmer med det huvudsakliga. Per Garton gav på sin tid fp ett mer vitalt frihetligt intryck. Nu uppfattar jag dem som intellektuellt isolerade och som lätta offer för att dras med i globaliserarnas kampanjer.

 3. 22 juli, 2013 at 20:44

  Instämmer särskilt i att de lätt dras med i globaliserande kampanjer – och inte nog med det, de driver detta aktivt, och beklagligtvis verkar de inte så isolerade.

 4. 24 juli, 2013 at 12:28

  En viktig sak i samband med kriget mot Jugoslavien är att bara någon dag efter det att USA avslutat bombraiderna mot Jugoslavien inledde USA uppbyggnaden av en av deras allra största militärbaser – Camp Bondsteel i Kosovo. Det finns de som anser att förutom att få med Tyskland på krigsfot igen så handlade detta anfallskrig om möjligheten att få installera denna bas som framför allt servar krigen i Afrika. Agneta Norberg

 5. 7 augusti, 2013 at 14:09

  På DN Debatt 2/8 föreslås att ”Romer måste ges plats bland Förintelsens offer” (http://www.dn.se/debatt/romer-maste-ges-plats-bland-forintelsens-offer/).

  Detta är i samma anda som Ulf Karlström funderar. Varför inte ha en internationella dag till minne av Andra Världskriget (AK) och alla de som dog kvar. Man kan ha kvar Förintelsens dag för att hedra minnet av de 10-15 % av de avlidna i AK som dog i förintelsen.

Comments are closed.