Sopstrejken – vad stinker mest?

Den här är en artikel av Mikael Nyberg som tidigare har publicerats i Aftonbladet med titeln ”Det är inte sopor som stinker” –
Fuskjobb och försämrade villkor är regel – det kommer bara bli värre
Den har också publicerats på Pål Steigans och Knut Lindelöfs bloggar.

Artikeln.
Stockholm blir allt skitigare. Det är inte sopgubbarnas eller städarnas fel. Ansvaret finns på annat håll. Renhållningen har, som mycket annat i landet, överlämnats till den privata företagsamheten. Billigt och bra skulle det bli. Det blev något helt annat.

SOPOR HOPAR SIG på Stockholms gator. Utpressning, säger cheferna på kommunala Stockholm Vatten och Avfall och dess entreprenör Reno Norden. Ett passande ord i sammanhanget.
Stockholm blir inte bara skitigare under den pågående konflikten. Staden blir också skitigare framöver. Det beror på ett utstuderat utpressningssystem kallat konkurrensutsättning. Sedan slutet av 1980-talet har en rad tjänster som utförts av anställda inom det offentliga förvandlats till affärsverksamheter. En del är bolagiserat och privatiserat. Annat läggs med jämna mellanrum ut på anbud.
SopstrejkenSopstrejken, från socialisterna.org
Borgerliga politiker och nytänkande socialdemokrater försäkrade att allt skulle bli effektivare och mindre byråkratiskt när marknadskrafterna fick spelrum.

Så här går det till: Stockholm Vatten och Avfall auktionerar ut femåriga kontrakt för sophämtningen i olika delar av staden. I regel vinner lägsta budet. Det blir juridiskt trassel annars – ytterst är det EU som bestämmer.

Så kommer det sig att Reno Norden plötsligt tar över. Företaget är verksamt på flera håll i Norden. I december 2014 introducerades det på Oslobörsen. Säljarna, två riskkapitalbolag, lovade småspararna goda affärsutsikter. På två år sjönk aktien med 98 procent. ”Det är bland det värsta jag sett”, säger finansanalytikern Peter Malmqvist.[1]

Bolaget har även, avslöjar TV4 Nyheterna[2], fått kritik från Arbetsmiljöverket för allvarliga brister men underlåtit att inrapportera eventuella åtgärder.

Hur tänker det konkursmässiga skandalföretaget räkna hem vinst på anbud som ligger lägre än alla konkurrenters? Arbetsmetoder och teknisk utrustning skiljer sig inte nämnvärt mellan bolagen. Återstår personalkostnaderna. ”Om vi ska vara konkurrenskraftiga så måste vi ge mer av vår kapacitet, jobba mer helt enkelt”, säger VD:n Peter Ekholm.[3] De som ska jobba mer är sopgubbarna. För lägre lön.

Kollegor vid Reno Norden i Malmö kan berätta hur det blir: ”I fredags var den sista sopbilen inte inne förrän klockan åtta på kvällen. Och då rullar bilarna ut klockan 06 på morgonen. Arbetsdagar på 10-12 timmar är närmast regel.”[4] Alltså ställde sophämtarna i Stockholm sina bilar, och nu har de kollektivt sagt upp sig. Deras kamrater hos sopåkaren Liselotte Lööf strejkar i solidaritet, och i Uppsala och Enköping, där Reno Norden också viggat till sig kontrakt, upprättar myndigheterna krisplaner.

Samtidigt meddelas att 90 av 195 städare inom pendeltågstrafiken i Stockholm ska få sparken. Mekanismen är densamma. SL har outsourcat verksamheten till Hong Kong-bolaget MTR som i sin tur outsourcat städningen till Reneriet, ett företag i samma hälsotillstånd som Reno Norden. Reneriets anbud var uppenbart felräknat, men det brydde sig MTR inte om. För att klara uppdraget har städbolaget till och med fått ta hjälp av extrapersonal, och med öppnandet av Citybanan tillkommer två nya stationer med över 50 rulltrappor och väldiga ytor under jord. Ingen extra ersättning utgår. För att rädda Reneriet från konkurs får i stället nästan hälften av städarna gå.[5]

Det blir fler överfulla papperskorgar och mer skit i hörnen i huvudstaden framöver.
Detta kaos är rutin i konkurrensutsättningen. 2011 pungade Trafikverket ut med 125 miljoner kronor för att bli av med en underhållsentreprenör som inte klarade av sina åtaganden. Efter nästa upphandling var samma entreprenör tillbaka ute i spåren.
[6]

Fuskjobb och försämrade arbetsvillkor är regel i de offentliga upphandlingarna, och byråkratin den minskar inte, den växer. Det kostar på att administrera marknadskalabaliken.
Nya Karolinska untitled
Allt är mättat med systematisk dumhet. I Stockholm rakar Skanska hem säkra vinster på världens förmodligen dyraste sjukhus någonsin, och i Göteborg har socialdemokrater och borgerliga politiker i samförstånd lagt hamnen i händerna på danska Maersk, en storkoncern som föresatt sig att minska andelen fast anställda till en femtedel och lamslagit stora delar av terminalarbetet i strävan att krossa Hamnarbetarförbundet.[7]

Regeringen svarar med en utredning om nya begränsningar av strejkrätten.

Vi ska vara tacksamma för att sopgubbar, hamnarbetare och andra försöker röja upp i skiten. Det är dags att hjälpa till.

NOTER

[1] SVT Nyheter 170706, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/smasparare-lurades-att-satsa-pa-renonorden

[2] TV Nyheterna 170713, http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/strejkande-sop%C3%A5kares-arbetsgivare-tidigare-flerfaldigt-kritiserad-3924448

[3] Svenska Dagbladet 170712, https://www.svd.se/stockholm-kan-ha-tvingat-fram-sankta-loner

[4] Transportarbetaren 170711, http://www.transportarbetaren.se/missnoje-med-reno-norden-aven-i-malmo/

[5] Internationalen 170707, http://www.internationalen.se/2017/07/upphandlingsfiasko-av-stadning-leder-till-tagkaos-i-stockholm/

[6] Jag skriver om det i Det stora tågrånet, pocketutgåvan, Karneval 2013, s. 284. http://mikaelnyberg.nu/bocker/det-stora-tagranet/

[7] Patrik Helgeson, Expressen 170624, http://www.expressen.se/gt/debatt-gt/hamnprivatiseringen-i-goteborg-misslyckades/

  6 comments for “Sopstrejken – vad stinker mest?

 1. 17 juli, 2017 at 07:30

  DN skriver ”Därutöver har lönerna varit omstridda. Det har uppgetts att Reno Norden, som sköter 55 procent av sophämtningen i Stockholm, velat sänka sopåkarnas löner med mellan 5.000 och 10.000 kronor….Konfliktpunkten som fick bägaren att rinna över är en nyckelinventering. Sopåkarna har ombetts dela med sig av information om alla nycklar de använder för specifika adresser. Men detta har de vägrat med hänvisning till att det är deras unika kompetens och att de annars skulle kunna bli ersatta hursomhelst….I ett pressmeddelande har Reno Nordens vd Peter Ekholm bekräftat att ingen är avskedad, men att så kan bli fallet om den olagliga strejken fortsätter.
  Arbetsgivaren driver istället vidare ärendet till Arbetsdomstolen där varje sopåkare riskerar skadestånd på uppemot 5.000 kronor.” (http://www.dn.se/sthlm/sopor-hamtas-trots-fortsatt-strejk/)

  Proletären rapporterar ”För att lindra effekterna av sopstrejken organiserar det kommunala bolaget Stockholm Vatten strejkbryteri. Proletären har pratat med en av strejkbrytarna, själv före detta sopgubbe som var med i sopstrejken 2009.” (http://www.proletaren.se/inrikes-arbetsmarknad/stockholm-vatten-organiserar-strejkbryteri-en-vild-strejk-ar-ingen-strejk).

  • Stinkande vinst!
   17 juli, 2017 at 12:21

   Helst skulle bolaget vilja att arbetarna skulle göra jobbet gratis …
   Vad stinker mest? Ju då, KAPITALET

 2. Kerstin Stigsson
  17 juli, 2017 at 08:02

  Sveriges Kommunistiska Partis webbtidning Riktpunkt skriver: ”Nu försöker alltså RenoNorden göra samma sak, vilket skulle innebära en sänkning av lönen på ungefär 10 000 kronor i månaden, samtidigt som det också skulle innebära en arbetstidsförlängning.”
  http://riktpunkt.nu/2017/07/lagen-ar-arbetarens-ratt-allt-stod-till-sophamptarna/

 3. Martin Kullberg
  17 juli, 2017 at 08:07

  Min kommentar om debatten om detta i media och på nätet.

  De relativiserar med andra lönegrupper. Som om de någonsin tänkt gå med på höjning av någons lön annan än deras egen. De relativiserar men vi vet att det vare sig börjar eller slutar med sophämtare, nästa gång är det andra grupper som de försöker hetsa emot varandra.

  Inget har visat den liberala medelklassidiotens mjuka ryggrad som sopåkarstrejken. De slickar överhetens röv i varje törn, de ursäktar kriminella riskkapitalister. De tävlar om att vara överheten behaglig och att kasta skit på varje människa och grupp som dristar sig göra uppror emot överheten.

 4. Besynnerlig stank
  17 juli, 2017 at 13:45

  Här är en annan som sprider en fruktansvärd stank över världen

  https://sputniknews.com/middleeast/201707171055606454-israel-syria-terrorism/

 5. 17 juli, 2017 at 16:07

  Ja det stinker mer än vanligt kring privatiseringsprofeterna och deras beskyddare i media – där det härskar en bedövande tystnad – de föklarar inte varför sopåkarna valt strejken som verktyg för självklara krav!! Vem skulle acceptera 10.000 kr i sänkt månadslön?? .

Comments are closed.