Södertälje, Sveriges motsvarighet till USA


Enligt media har det varit bråk i Södertälje igår kväll. Det är kanske inte så ovanligt, men det udda är möjligen hur efterspelet yttrade sig.

AB: ”I stället förvärrades situationen sedan polisen gripit fem personer och fört dem till Södertälje polisstation. – Klockan 23.23 får vi in uppgifter om att polishuset I Södertälje beskjutits, säger polisen. Någon eller några hade avfyrat ett tiotal skott med automatvapen mot polishuset.”

Det är utomordentligt magstarkt när kriminella använder skjutvapen. Att de, om tidningarnas uppgifter stämmer, skjuter mot en polisstation i stället för mot varandra tillför en extra fasansfull dimension. Används dessutom automatvapen så är tragedin fullbordad även om ingen kom till skada.

Måste polisen vara beredd på den sortens motreaktioner så kommer snart polisbilarna att vara skottsäkra.

På ett sätt vore det naturligt om det ikväll vore hundratals poliser som patrullerade i Ronna där detta började. Samtidigt så begriper jag att det vore kontraproduktivt och bara skulle tillspetsa detta ytterligare. Man får väl hoppas att polisen hittar någon lämplig medelväg..

Lyssnar man på etermedias nyheter verkar det vara ”stökigt” lite varstans i världen just nu. Som det brukar då sommaren på norra halvklotet övergår i höst..


6 svar till “Södertälje, Sveriges motsvarighet till USA”

  1. Södertälje brukar ju kallas för Sveriges Chicago… Fast som södertäljebo sedan 21 år tillbaka har jag inte märkt att det skulle vara värre här än i Stockholm, Västerås, Uppsala, Nybro och andra ställen jag bott.

    Vad jag hört om nattens händelser så gick polisen onödigt hårt fram när dom skulle skilja folkmassan åt i Ronna. Däremot finns det inget försvar för automatelden mot polishuset och det förhörsrum där brottsoffret och ett vittne uppehöll sig. Det är gangstermetoder som varken hör hemma i Södertälje eller någon annanstans.

  2. Som jag sade i slutet av 80-talet, då jag arbetade som sfi-lärare: Det tar bara fem år att skapa en värstinggeneration, och nu har man hunnit skapa supervästingarna – inte konstigt alls!