Snowdeniana – stöd, kritik. Medveten läcka??


Den demokratisinnade majoriteten av mänskligheten som gillar öppenhet och frihet har fått en ny hjälte – Edward Snowden. Han har också hyllats så på många håll, dock ej av etablissemanget, Även på denna blogg har hans insatser, och den enorma, hemliga kontrollapparaten av USA:s regering diskuterats. Några observationer.
1984 images

* Förre vicepresidenten i USA, den ökände misstänkte krigsförbrytaren och höken Dick Cheney menar att Edward Snowden är en förrädare och misstänker att denne är en kinesisk spion. (Globalresearch).
* Snowden ser det som en ära att bli kallade förrädare av Dick Cheney – vem skulle inte göra det! Att bli kallad förrädare av Dick Cheney är den högsta äran man kan ge en amerikan” enligt DN 18/6.
* The Guardian ”Vidare är det viktigt att ha i åtanke jag bli kallad förrädare av män som förre vicepresident Dick Cheney. Detta är en man som gav oss den avlyssningsystemet utan domstolsbeslut som en slags illasinnad uppvärmning till ett svekfullt frammanipulerande av en konflikt som har dödat över 4 400 och lemlästat nästan 32 000 amerikaner, liksom kostat över 100 000 irakier livet. Att kallas en förrädare av Dick Cheney är den högsta ära man kan undfägna en amerikan, och ju mer panikprat vi hör från folk som honom, [senator Dianne] Feinstein (D) och [Rep. Peter] King (R) , desto bättre för oss alla”.
Erik Snowden untitled

* Med perfekt tajming har Edward Snowden samma dag som G8-mötet i Nordirland öppnade avslöjat att toppolitiker, bl.a. Rysslands dåvarande president Dmitrij Medvedev avlyssnades under G20-mötet i London 2009. (Nyhetsbanken). Dessa avslöjandena bör vara oerhört besvärande för mötesvärden David Cameron och för president Obama, som båda på ett vanemässigt sätt kritiserar Ryssland för avvikelser från rättsstatens principer, för bristande öppenhet etc. Avslöjandet av dubbelspelet för ledarna i USA och Storbritannien bör försätta dem på defensiven. Jag är inte säker dock, för deras fräckhet och dubbelmoral synes gränslös.
* Snowden påpekar vidare enligt DN ”Jag avslöjade inga amerikanska operationer mot legitima militära mål. Jag pekade ut var NSA har hackat civil infrastruktur som universitet, sjukhus och privat affärsverksamhet eftersom det är farligt.”
* President Obama påstod i en intervju med Charlie Rose vid Public Broadcasting System att NSA måste först gå till FISA domstolen och att detta därmed är transparent. Men FISA är hemligt och vad Snowden avslöjat var okänt för allmänheten.
* Vicepresident Biden var år 2006 mycket kritisk mot NSA och vad man då kände till om dess övervakning. Nu tillhör han etablissemanget och är inte längre kritisk.
* NSA:s chef general Keith Alexander påstår att NSA:s övervakning förhindrat dussintals Någrra bevis för detta har inte presenterats. Med tanke på detta och då lögnen är ett så uttalat redskap av talesmän för USA:s statsledning bör man vara mycket skeptisk till yttrandet. * Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter skriver i den signerade ledaren på DN i söndags att ”Snowden gör den amerikanska demokratin starkare ”Demokratin bygger på öppenhet och maktbalans. Den som avslöjar hemlig massavlyssning och andra dubiösa metoder gör folkstyret en stor tjänst.” Bravo Peter Wolodarski! Dags att ta avstånd från din bedömning vid presidentvalet i USA förra hösten i en ledare i DN 4/11 ”Barack Obama är rätt ledare för USA och världen”.
Frihetsgudinna gråter bild

Vad kommer nu att ske?
Sannolikt kommer Snowden att komma med nya avslöjanden under de närmaste dagarna. Då får också USA:s ledning och NSA reda på hur mycket en anställd kan ha tagit reda på. Om och när han sedan tas av USA är förstås oklart. Vissa är förvånade att detta inte redan skett. Ett skäl kan vara att man först vill få reda på hur mycket han vet och rapporterar i frihet.

Snowden – en medveten läcka?? Jag läser på en nyhetsblogg att skribenten (anonym just nu) menar att Snowden är en planerad läcka, att han försetts med delvis oriktig information. Skribenten menar att Snowden berättat att han ofta diskuterade arbetet och sin kritik av övervakningen med arbetskamrater. Då det är känt att t.ex. NSA har en genomarbetad policy för övervakning av sina anställda borde Snowden vara en misstänkt läcka sedan tidigare. Skribenten pekar på att det finns beskrivningar på internet av ett ännu mer kraftfullt PRISM. Ett syfte kan vara att sedan påvisa överdrivna påståenden och sedan få stöd för Obamas pågående kampanjer mot visselblåsare. Skribentens bedömning. är inte omöjligt, men jag bedömer den som osannolik.


i Andra om: , ,, , , , , ,

GuardianNyhetsbanken GlobalresearchNSA-chefenDN 4/11 2011Guardian 9/6 PRISMDN DN ledare 11/6 Biden 2006 DN 11/6 I Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska