Snart inbördeskrig i New Orleans?


Tanken är inte helt främmande när man tar del av mediernas rapportering från regionen. Det talas om ren anarki, skottlossning mot räddningshelikoptrar och i senaste ekot om ett par tusen döda. Dessutom hävdas det att sjukhus har beskjutits av krypskyttar.

Ekot: ”Louisianas guvernör Kathleen Blanco sade tidigt på fredagsmorgonen svensk tid att 300 soldater som just kommit tillbaka från Irak nu landat i New Orleans. För att få stopp på plundringar och våld har de tillstånd att skjuta för att döda.”

När man lyssnar på guvernörens uttalande så förstår man att det hon säger är alldeles korrekt.

Soldaterna har fått order att skjuta sina landsmän, och skjuta för att döda. Det är något alldeles oerhört att höra en guvernör säga det.

CNN: ’Urban warfare’ in New Orleans

“Violence continues to disrupt relief efforts in New Orleans as authorities rescue desperate residents and try to evacuate thousands living among corpses and human waste.

Meanwhile, officials at the Houston Astrodome say it has reached capacity and has stopped accepting refugees.”

Det som inte sägs är minst lika viktigt tycker jag. De som blivit kvar i staden är de som har det sämst ställt, de har oftast ingen egen bil så de kan ta sig därifrån. Nu är de desperata och givetvis berättigat besvikna på samhället. Det samhälle som har ansvaret för att skydda dem har inte resurser att göra det, i stället sätts militär in mot folk.

Att vissa av de människor som drabbats är kriminella innebär rimligen att de redan innan saknade respekt för lagar och regler och den aktuella situationen påverkar dem knappast positivt.

För några år sedan såg jag en actionfilm som handlade om ett framtida New York där de kriminella hade tagit över. Jag minns inte vad den hette och den var långt ifrån sevärd. Men den miljö som skildrades känner jag igen från de beskrivningar som nu kommer via medierna.

Att man låter en stad växa upp på ett område som är lägre än havet är mycket märkligt. Likaså att folk faktiskt bosätter sig där, och i andra områden som riskerar att drabbas av katastrofer som t.ex. jordbävningar.

Alla stater borde ha ett direkt ansvar för att folk inte bosätter sig i områden som är farliga. Och bor de redan där, som i fallet New Orleans, så borde myndigheterna gjort en långtidsplan för att flytta den delen av staden som befinner sig under havets nivå. Och det känns ju inte mindre viktigt idag när man talar om att växthuseffekten kan höja den globala havsnivån med upp till sex meter.

Hade sedan USA gjort något åt den omfattande sociala misär som råder i New Orleans så kanske situationen inte utvecklats åt det mer dramatiska hållet. Men det är så det går när man låter girigheten och mammon komma före folkets välbefinnande.


2 svar till “Snart inbördeskrig i New Orleans?”

  1. Nu hörde jag en siffra om 3000 soldater som kommer från Irak. Svårt att veta vad som är sant. Men sätter man in verkanseld mot plundrare så har man gått väligt mycket för långt. Det man borde göra är givetvis att ta dit så mycket helikoptrar som det bara är möjligt. Man räknar dock aldrig med att sådana här saker ska hända. Alla vet att det kan bli så men ingen tar det på allvar. Vänta bara till The Big One slår till!

  2. Sedan är ju frågan vad som är vad. De rapporter man hör om skottlossning kan vara enstaka företeelser som har med annat att göra. Svårt att veta exakt vad som händer tycker jag.

    Men lyssna på ekot, de sänder nog guvernörens uttalande fler gånger. Ruggigt!!