Skjutglada svenska poliser


Nu har polisen skjutit ihjäl en sjuk person igen, denna gång nere i Falkenberg.

AB: Polisen sköt minst tre skott. Den förvirrade mannen irrade runt vid Gruebäcks vårdcentral och hotade de båda poliserna med kniv. Poliserna sprejade pepparsprej i ansiktet på honom, men det hade enligt uppgift ingen effekt på den vid det här laget mycket aggressive mannen. Den ena polisen drog då sitt tjänstevapen och sköt minst tre skott mot mannen, som dog direkt.

Dessutom lyckades polisen meddela massmedia fel identitet på offret, man hävdade att det var en känd 46-åring missbrukare man dödat, men det visade sig vara en helt okänd 33-åring.

Polisfacket är upprört för att testerna med el-pistoler avbröts, själv klarar jag inte av att förklara varför polisen ska ha 9 mm Sig-Sauers med s.k. ”dumdum-ammunition”. Det är ammunition där kulan fläks upp som en propeller då den träffar sitt mål. Skjuter man på en människa så sliter den upp ett mycket djupt och brett sår och alla blodkärl och inre organ trasas sönder.

I det här fallet sköt man tre skott, ett räcker gott för att döda en människa.

Jag känner givetvis inte till de exakta omständigheterna som föregick dödandet, de utreds nu av åklagarmyndigheten. Det kan, hur underligt det än kan låta, varit en försvarbar handling men under alla

omständigheter hade ett basebollträ gett lindrigare skador, eller gummikulor.

Dumdumammunition är förbjuden att använda i krig enligt Genèvekonventionen, detta på grund av dess effekt. Men i Bodströms Sverige är det helt ok att polisen använder den mot medborgarna.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, polis, dumdumammunition, genevekonventionen, sig-sauer, dödsskjutning, falkenberg[/tags]


13 svar till “Skjutglada svenska poliser”

 1. Det är väl självklart att polisen ska ha så effektiv ammo som möjligt!? Hjälper inte pepparspray så måste dåren stoppas i alla fall!

 2. I GP stod det att mannen inte hade reagerat på pepparspray så polisen hade inget val, utan att skjuta honom, naturligtvis i nödvärn!

  Sjuksystrarna på vårdcentralen verkade dock inte ha insett behovet av att med skalpell och annat nödvärnslämpligt material försvara sig mot mannen. De ringde bara polisen, helt enkelt!

  Kanske vi skulle utrusta vårdcentralerna med pepparspray?

 3. Den där Bodström.. men polisen i Sverige, kommer de agera med ännu hårdare nypor o borgarna vinner valet? Det är ju en gammal hjärtefråga inom de leden. Då kanske det blir 6 kulor per capita istället..?

 4. Är det inte så att polisen valde att använda hålspetsammunition därför att man ville undvika att kulan gick igenom målet och träffade någon annan?

  Dessutom så är det väl mycket mer ”stop-effekt” i hålspetsammunition än i vanligt helmantlat. Dvs. man vill få stop på en attackerand person så snabbt som möjligt.

 5. Den lilla ”bieffekten” är att folk som träffas blir mer än stoppade. De dör..

  Den helmantlade ammon har vid ett (1) tillfälle passerat genom en rånares kropp och träffat en oskyldig.

  Använder man gummikulor (9 mm) i stället så stoppas folk oxo. En del kan skadas svårt, men det är inte vanligt med dödsfall. Sedan är det ju skit att polisen inte klarar att skjuta illgärningmän i benen..

 6. Poliser ser för mycket på amerikanska polisfilmer, Rambo!! Eller så har de spelat alldeles för många krigssdataspel under uppväxten.

 7. @Mats
  ”Är det inte så att polisen valde att använda hålspetsammunition därför att man ville undvika att kulan gick igenom målet och träffade någon annan?”

  Det finns ej dokumenterat att polisen skadat någon annan på grund av att ammunition gått genom ett offer och sedan träffat någon annan så det argumentet är väl något malplacerat i alla fall.

  KAS

 8. Jo Kjell!

  Jag har alldeles bestämt för mig att polisen sköt en rånare för några år sedan och en civilist skadades av samma kula. Det var söderöver någonstans. Kvällstidningarna gjorde ett stort nummer av saken.

  Men det har i alla fall inte dödat, och definitivt inte i den omfattningen som dödandet nu sker.

 9. Sen finns ju alltid möjligheten att polisen skjuter på en person i en folkmassa och MISSAR! Om kulan då skulle träffa nån annan så kan man ju verkligen snacka om oavsiktliga dödsfall.

 10. Svagare laddning motverkar den chockeffekt man är ute efter. Delvis förstår jag valet av kraftigare vapen. Jag körde på ett rådjur i Salem för ca 15 år sedan. Polisen försökte avliva det med förra vapnet, Wahlter PPM och polismannen som gjorde det fick skjuta fyra skott innan rådjuret dog. Han var gråtfärdig…

  Men visst behöver polisen kraftiga vapen, men de bör oxo ha möjlighet att skjuta med gummikulor, dvs ett vapen till…