Ska vi ge 750 Mkr till Wallenberg/Saab?


För ett halvår sedan visade det sig att skattebetalarna i landet ska sponsra utvecklingen av ett flygplan som vi inte ska ha..

I praktiken vill regeringen satsa 750 Mkr för att Saab tillsammans med ett franskt företag ska utveckla flygplanet. Planet heter som bekant Neuron och i sista stund lyckades (v) och (mp) sätta stopp för projektet.

När regeringen tvingades backa så gjorde man det på det sätt som blivit allt vanligare, man lät utreda frågan. Låter man då en del av det militärindustriella komplexet utreda saken så får man givetvis det svar man vill ha. Ett svar man inte skulle fått om man valt oberoende utredare.

Nu berättar Ekot: Det politiskt omstridda obemannade stridsflygplanet Neuron är det bästa och billigaste sättet för Sverige att utveckla Jas 39 Gripen för framtiden. Det är slutsatsen i den utredning som Försvarets materielverk har gjort i samråd med Försvaret… …Utredningen beställdes av regeringen i somras efter att vänsterpartiet och miljöpartiet stoppat hela projektet.

Det var väntat. Enligt tidningarna i somras så har redan Persson/Björklund gett Saab ett förhandsbesked i samband med en flygmässa i Paris om att pengarna ska skakas fram.

Nu har Försvarets Materielverk dessutom den dåliga smaken att hävda att Jas 39

Gripen gynnas av att vi utvecklar ett
–förarlöst- och radiostyrt flygplan, något som borde få även icke flygkunniga att dra öronen åt sig.

Det är inget annat än en stor bluff bara för att gynna en enskild industri och dess ägare Wallenberg.

Detta i en tid då landets försvar i första hand borde vara att satsa på egen vaccinproduktion och forskning kring virussjukdomar som kan utvecklas pandemiskt.

I dagarna har det blivit uppenbart att landets förråd av vanligt influensavaccin inte räcker ens till riskgrupperna inför den kommande influensan. Att då över huvud taget tänka på att utveckla ett flygplan som vi inte ska ha är horribelt.


Ett svar till “Ska vi ge 750 Mkr till Wallenberg/Saab?”

  1. Ja, det är ju bra USA som har såna flygplan. Varför satsa på ännu mer av denna teknik då? Å Jas planet – tror ngn att Sverige kan konkurrera med USA, Ryssland o Frankrike i första hand?

    Ang vaccin så tror jag probiotika o A-vitamin (som kopplats till cancer) är skadligt. Bättre å äta fetter (lipider) som bygger upp cellmembranet o rikligt med c-vitamin som kroppen inte produceras. Samt vid pandemi dricka sitt urin.