Se Oliver Stone om USA:s historia på Kunskapskanalen i kväll!


Kunskapskanalen visade idag sjunde avsnittet av Oliver Stones fina serie om USA:s historia igår kväll kl 22. Inga repriser.
Oliver Stone 160428

Kunskapskanalen skriver ”Efter mordet på Kennedy valde efterträdaren Lyndon B Johnson en helt motsatt strategi, militära insatser istället för ekonomiskt stöd som påtryckningsmedel i världen. Oliver Stone berättar om Vietnamkriget ur en lite annorlunda vinkel. Han tar upp lögner för att rättfärdiga kriget, motståndet på hemmaplan men också ointresset hos många amerikaner. Vi får höra om krigets olika skeenden och krigsslutet. Dessutom handlar det om USA:s stöd till militärkupper och diktaturer i bland annat Brasilien, Indonesien och Chile”.
USA:s historia enligt Oliver Stone
Nixon och Kissinger

Programmet igår handlade främst, men inte enbart om Vietnamkriget. Man fick se ett synnerligen brutalt krig baserat på lögner och förakt för demokrati och mänskliga rättigheter – vilket USA uppvisar lika mycket idag med sina insatser i Afghanistan, Irak, Libyen (där man inledde nya krigsäventyr förra veckan) och Syrien. Vidare fick man se hur USA:s ledning stödde statskupper och tortyr i andra länder som Chile och Indonesien, med många miljoner dödade, och hur historien skrivs om.

* Nästa avsnitt sänds nästa onsdag kl 22 på Kunskapskanalen!
Se det om du inte vet allt om USA:s historia!

Handlar om ”Reagan, Gorbatjov och tredje världen. De två männen dominerade världspolitiken under 1980-talet, Reagan och Gorbatjov. Hur är jihad, Star Wars och börskraschen kopplade till dem? Kontroversielle Oliver Stone ger en annan vinkling än vad amerikanerna är vana vid.”

Bekämpa USA-imperialismen!

Bekämpa USA-imp KP stockholm_bekampa_usa_1

Jag har sett fyra avsnitt och fann dem mycket bra.

intressant.se
historia, , Nixon
, , , , ,


7 svar till “Se Oliver Stone om USA:s historia på Kunskapskanalen i kväll!”

 1. Har undersökt varför SVT plötsligt går emot den generella trenden av lögner, floskler och oxymoron-retorik, som gjort att jag bojkottar dem totalt och har kommit fram till att det just i Kunskapskanalen verkar sitta många riktigt intelligenta människor som kan skilja lögn från verklighet. Riktigt kul. Det finns hopp ändå att man ska kunna sluta med sin bojkott. Hoppas att de intelligenta på SVT förökar sig ordentligt! :-)

 2. Fantastisk serie. Faktaspäckad och tät så att hälften av de olika programmens tidsrymd hade varit nog. Det hade gärna fått vara dubbelt så många avsnitt för att det inte ska bli för mycket att smälta var gång.

  Sänt på hösten hade nog uppmärksamheten fått allt det intresse serien faktiskt förtjänar..

  Heder åt Oliver Stone och hela produktionsstaben för detta monumentala arbete..

  Några presidenters glorior tippar på sned och ramlar av bärarna. Krig är politiska och ekonomiska affärer som det alltid varit och putsandet av fasaden en frenetisk desperat syssla..

  Presidentsätet framstår mest som ett gammalt altare där man kan offra någon annan för sina ständiga synder… Ett gammaltestamentligt förtroende som värnas lika hårt som vilken skatt som helst…. Vilket ju måste kännas befriande och rättfärdiga fortsatt moralisk skörlevnad för krigsindustrins sjukligt beroende.

 3. Sändningstid och val av kanal har ett syfte! Nuets tyranni säger OS i början av serien. Vi översköljs av nyheter varje stund dygnet runt. Det ger en bild, en propagandabild, som formar vår världsbild. Få tar del av mer djuplodande artiklar, analyser eller dokumentären om vad som pågick under det sken som de dagliga nyheterna gav. De flesta lever kvar i propagandan och skall göra så. Därför placeras kvalitetsprogram som ”The Untold History of the United States” och Dokument Utifrån så att de flesta är på väg till sängen för att orka upp till jobbet. Prime-time är kl. 20.00 när de flesta omvärldsintresserade sett Rapport och då sänds inte program som kullkastar all möda man lagt på att skapa ”världsbilden” med USAs som demokratins försvarare. Hur många vet att USA aktivt stödde Franco, Pinochet m.fl ?