Se Oliver Stones berättelse om USA:s historia på Kunskapskanalen kl 22 idag!


Kunskapskanalen meddelar att sjätte avsnittet av Oliver Stones fina serie om USA:s historia går idag på Kunskapskanalen. Inga repriser. Kunskapskanalen skriver ”JFK, Chrusjtjov och bomben. Vilka likheter finns mellan Kennedys och Obamas valkampanjer? Oliver Stone fortsätter sina skarpa betraktelser och ger Kubakrisen, Berlinmuren och kriget i Vietnam en ny vinkling än amerikaner är vana vid. Del 6 av 10”> Kunskapskanalen enligt Oliver Stone

JFK
Historieintresserade Göran Wahlén skriver på Facebook ”Oliver Stone går vidare i sin granskning av USA:s militärmakt. Sedan USA gick med i andra världskriget har landet ständigt befunnit sig i krig. USA utvecklade så mycket kärnvapen att de hade kunnat förstöra världen flera gånger om. Flera gånger var USA på vippen att använda kärnvapen. Under 50-talet var kommunister huvudfienden. De som motsatte sig USA:s krav på att dominera världen förklarades vara kommunister. Stone visar också på den klappjakt på kommunister som bedrevs inom USA. I kampen mot kommunismen stödde USA fascistiska diktaturer.”

OBS att man kan se tidigare avsnitt på Utbildningsradion. USA enligt Oliver Stone: 50-talet
Oliver Stone 160428
Femte avsnittet enligt Kunskapskanalen ”Oliver Stone skildrar 1950-talet ur en annan vinkel än amerikaner är vana vid. Han ger en bakgrund till decenniets konflikter och vad de betydde för eftervärlden. Det var en tid med ekonomisk tillväxt och stabilitet för USA, men också en orolig tid med Koreakriget, kalla kriget och kommunistskräck. Stone menar att president Eisenhower och CIA under kalla kriget använde kommunismen som en förevändning för att skaffa sig makt och resurser. Han tar också upp vad som kom att kallas senator McCarthys och FBI-chefen Hoovers hetsjakt på kommunister i landet.”

Jag har sett två avsnitt och fann dem mycket bra. Särskilt avsnittet om den fredsivrande presidentkandidaten Wallace som på mystiskt sätt fick se sig detroniserad av Truman vid nomineringen av presidentkandidat för demokraterna 1948.

intressant.se
historia, , Kennedy
, , , , ,


5 svar till “Se Oliver Stones berättelse om USA:s historia på Kunskapskanalen kl 22 idag!”

  1. Frågan om Henry Wallace är intressant eftersom man kring honom kan tänka över om det hade funnits en annan och fredlig framtid för speciellt den tredje världen som ju blev mest lidande av USA:s krav på dominans. Men Wallace saknade tillräckliga stödtrupper och kunde fösas undan. Intrycket för en utomstående betraktare förblir att de reaktionära krafterna hade ett finansiellt övertag som kunde utnyttjas och som för progressiva krafter som attackerades och försvagades redan på 30-talet blev övermäktigt. För ett stort land som USA är det häpnadsväckande att politiken redan då var oerhört toppstyrd och som finansiellt starka särintressen kunde styra enligt sina krassa motiv.
    Efter Wallace är det bara John F. Kennedy som ens i någon mån opponerar sig och för det får han och hans bror plikta med sina liv. En märklig och sorglig insiderhistoria är att Kennedy gång på gång kyligt skämtade om lönnmördares angrepp mot sitt liv. Han kunde till journalister säga att ”sitt tätt bakom mig så får ni ta skotten”. I vilket sunt samhälle skall det vara på det sättet ? Kennedy och Palme, ringer det en klocka ?
    Läs även Peter Kucznicks bok som jag förmodar att han skrivit även om den gode Oliver Stone finns som medförfattare.

  2. I programmet igår framgår att världen var mycket nära ett kärnvapenkrig, främst genom USA:s militära hökar, och ett stort anfall på Kuba. Där presenteras fakta som visade att USA var helt överlägset då det gäller kärnvapen och missiler, fast okritiska massmedia förmedlade motsatt bild. Analogt med dagens situation. President Kennedy och Chrustjov bromsade. Under Kennedy ökade USA:s intervention i Sydkorea kraftigt. Men Kennedy sa ibland att man måste sträva efter avspänning och t-o-m- en multipolär värld. Han fick många fiender inom militären och CIA:s ledning. Och mördades 22/11 1963 i ett mord som aldrig blev riktigt uppklarat. Den anklagade mördaren Lee Harvey Oswald som förnekade, dödades snabbt på polisstation av den beväpnade barägaren Jack Ruby som av någon anledning fanns där…

  3. Av någon outgrundlig anledning kommer den inte att gå i SVT.Play så jag kan se den här omgången det jag missat. Ej heller i SVTs Arkiv. Hur det kan komma sig kan man undra när nu SVTs chef slår sig för bröstet och talar om Erdogans inskränkningar men vi ska väl vara tacksamma för det här då