SD gillar inte Zlatan – moderater gillar SD


Nu är det knappast någon nyhet att det finns gott om främlingsfientliga inom moderaterna, vem glömmer skandalerna runt förra valet som visades upp i TV på bästa sändningstid?

Att Sverigedemokraterna har sina flesta väljare bland lågutbildade män på landet är inte heller det någon hemlighet efter att Forskningsgruppen för samhälle- och informationsstudier, FSI, lagt fram sin rapport. Men bilden av deras väljare som en grupp lönnfeta, svettluktande och obildade yngre män med en halv dosa snus under överläppen gillas givetvis inte av partiledningen. Man vill komma bort från ladugårdsdoften och skinnskallestämpeln, men frågan är om det kommer att lyckas fram till nästa val.

Den aktuella gruppen män sympatiserade tidigare med centerpartiet, men nu känner de sig knappast hemma längre när innegänget samlas vid Stureplan och lever på sallad och alkohol med paraply.

SvD: ”Bristen på kvinnor på valbar plats är stor i SD. I förslaget till partistyrelse (PS) är två av 16 personer kvinnor, 12,5 procent. Medräknat revisorer, programkommission och valberedning är tre av 30 valbara personer kvinnor, tio procent.

– Tyvärr har vi varit ett parti som mest dragit till sig män, framför allt yngre män. Ambitionen är att det ska förbättras. Det har nyligen startat ett kvinnonätverk i partiet för att avhjälpa det här, uppger Åkesson.”

Trots allt så finns det kvinnor som luktar både ladugård, jord och snus, men dessa tycks inte attraheras av främlingsfientliga partier. När Åkesson talar om att starta ett kvinnonätverk för att avhjälpa detta så undrar jag om han har för avsikt att sätta på de obildade bondpojkarna peruk? Det finns ju knappt några kvinnor i partiet som kan bilda nätverk?


Sånt här osvenskt gillas inte av Sverigedemokrater

I vart fall så har SD lyckats göra bort sig rejält genom att förklara att vår store folkhjälte, Zlatan Ibrahimovic, inte verkar svensk. Om det osvenska består i att herr Ibrahimovic säger vad han tycker så kan man hoppas att hela Sverige blir hans efterföljare till valet 2010. Det vore skönt att avsluta parentesen SD för gott då.

Aktuellt: Expo SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Sverigedemokraterna, Jimmi Åkesson, Moderaterna, Zlatan Ibrahimovic, Snus, Sallad, Bönder, Stureplan, Kvinnor, Politik[/tags]


21 svar till “SD gillar inte Zlatan – moderater gillar SD”

 1. det sverige som sd pratar om har aldrig funnits. det är hur enkelt som helst att bevisa det. man behöver bara titta herr åkesson bestämt i ögonen och fråga:
  1. vad är sverige?
  2. vem är svensk?
  men istället talade mona sahlin om för honom att sverige hade varit trist och grått utan invandrare. och då kunde han ju bara fortsätta att i bästa sändningstid locka unga män till partiet. så nu har frågan plötsligt blivit: var är brudarna?
  urk.

 2. Var står det att moderaterna gillar SD? Det står i rubriken men sen hittar jag inget i artikeln.

 3. Zlatan är en mästare på att skalla sina motståndare när något går honom emot. Svensk? Nej inte i mina ögon.

 4. Och han Åkesson själv? Han ser inte särskilt Svensk ut… mörkhårig o lite satt o är inte ögonen bruna också?

 5. Ja, hoppas att ”parentesen” avslutas 2010 som du säger. Tack för en bra och läsvärd blogg!

 6. Hej på er!
  Tänk om det inte är sant att SD har sina sympatisörer bland yngre outbildade män. Tänk om det är människor med både bildning och utbildning. Jag tror också att det kommer att bli ganska lätt att attrahera kvinnor till SD. den kvinnliga delen av bekantskapskretsen är innerligt trött på både invandrare och ”intergration” och de kostnader det för med sig. Nej de är varken outbildade eller utan insikt av fördelarna med ett mångkulturellt samhälle, de är bara som jag trötta snedvridningen av debatten.
  Mvh. Erik

 7. Säkert Håkan. man når inte den nivån genom att bara vara snäll.. :) Åkesson, mja, gör det nåt om han är ytis själv?

 8. Absolut Jinge. Ronaldinho är ju en jäkel på att skalla folk och vara dryg när saker och ting går emot. Fyfan, hela den här debatten om att Zlatan är osvensk är ju bara bisarr. Han är osvensk. Det ser ju alla. Bara hycklare som vill påstå att Zlatan i sitt beteende är en riktig Svensk.

 9. Det är värt att notera att SD är i stort sett ett enfråge parti, hela etablisemenget gör att för att dumförklara dem och att de ständigt tystas för att deras åsikter inte är pk.

  Trots detta så har de fått ett brett stöd. Jag tycker att det tyder på att våra etablerade politiker inte alls verkar förstå eller vill förstå hur verkligheten och vardagen ser ut för vanliga människor som betalar skatt och röstar.

 10. Tycker du inte att det är oerhört fördomsfullt, och föraktfullt mot de som inte klarat av eller haft möjlighet att utbilda sig, att beskriva SD-sympatisörer som ”lönnfeta, svettluktande och obildade” ”med en halv dosa snus under överläppen”? Så vitt jag vet skriver FSI inte så, och om något skapar det bara ytterligare friktion och frustration bland alla grupper.

 11. ”Tycker du inte att det är oerhört fördomsfullt, och föraktfullt mot de som inte klarat av eller haft möjlighet att utbilda sig, att beskriva SD-sympatisörer som “lönnfeta, svettluktande och obildade” ”

  Tänk om man istället för att kalla SD anhängare för vissa saker, skulle byta ut det mot ”invandrare” eller ”flyktingar”. Om jag skulle skriva ngt i stil med ”flyktingar är lönnfeta, svettluktande och obildade” så skulle det vara så polititiskt inkorrekt att det skulle tas bort på varenda blogg. Men SD kan man kasta sig över och vara precis hur oförskämd som helst mot.

 12. Men vad SD gillar är kollektivism, folkhemsromantik och bidrag. Pussla ihop det med moderaterna det ni. Att det sedan är de som tidigare röstade på sossarna som nu gillar SD är också intressant.

 13. Mikael: Va? Visserligen pratar SD om folkhemmet, men det gör alla andra riksdagspartier också. SD är fackfientliga, är för privat äldrevård, osv, osv.

  Tror du att det är en slump att KD ligger utanför riksdagen i opinionsundersökningar samtidigt som SD ökar? Att många väljare kommit från S beror naturligtvis på att det är största partiet. Likväl klassar de flesta SD-väljare sig själva som ”höger”, enligt SVTs vallokalsundersökningar.

 14. Mikael, du har fel i allt. SD är ett borgerligt parti baserat på populism och syndabockstänkande. Liknande strömningar uppstår överallt där marknadskrafterna trasar sönder förhållanden på arbetsmarknaden och i bostadsområden. SD baserar sig tvärtom på räddhågad individualism vilket även manifesteras i dess småborgerliga partiledning av lärare, finansvalpar, ingenjörer osv. Folkhemmet används bara retoriskt då man vet att stora grupper av arbetarklassen finner tanken på ett solidariskt folkhem sympatisk. Bidrag bestrider SD såvida det inte kan användas som slagträ mot invandrare, tex bibehåll a-kassenivån (ta från invandrar- och flyktingpolitiken). Väljarna är till största del borgerliga men även arbetarväljare som drabbats kan för en tid lockas av SD-populismen.
  Själv finner jag allt för mycket häcklande av SD-väljaren – tröttsamt och kontraprodktivitet. Låt oss rikta in våra angrepp på SD:s politik och dess ledning.
  Följande länk är dock obetalbar:

  http://www.city.se/Nyheter/1.621316

 15. Hela diskussionen om vad som är ”svenskt” eller ”osvenskt” är ju absurd med tanke på att vi lever i en internationell värld som allt snabbare integreras, på ALLA sätt… menar för 20 år sen visste knappt någon svensk vad nudlar var eller var Thialand låg på kartan..Nu är nudlar basföda och lika vanligt som köttbullar och Khaolak blivit svensk Kollo..
  Vem fan är egentlingen svensk?
  Alla sk tyskar som kom hit för några hundra år sen? eller ska vi gå ännu längre tillbaka? alla fd ryssar/och folk från norra indien som kom hit under indoeuropeiska folkvandringen??? var drar man gränsen? 1 år? 30 år? 3 generationer?
  hur ska man uppföra sig? Svenkar dödade skåningar friskt som en kul sport bara för några generationer tillbaka då skåne var danskt! Är det OK och göra det nu? Är det ursvensk? Kom igen nu förfäderna gjorde det ju…
  Beteendemönster (sk Kultur är ju en slags grupp beteendemönster), språk och tom genetisk bakgrund har ändrats under hela den relativ korta historien det här landet har varit med om (Och det kommer att ändras). De som inte trivs med snabba ändringar bör flytta till en annan planet för värre kommer det att bli.. Vakna.. det här är 2000-talet och inte 1300-talet.
  Zlatan-typen är här för att stanna och fler kommer…

 16. Att fler moderater är rasister beror på att de har fler manliga väljare, och att den gruppen i större utsträckning än kvinnor är negativa till invandrare

 17. Varför detta nedlåtande förakt för lågutbildade arbetare ifrån landsbygden?
  Jag är själv uppväxt under sådana omständigheter och är innerligt trött på att dessa alltid skall förknippas med nån sämre sorts neanderthalare som inte klarar av annat än hata invandrare och hämta ut bidraget.
  Visst är det så att många av SD:s och liknande partiers sympatisörer kommer ifrån den av stadsmedelklassen föraktade gruppen, men liksom att personer med invandrarbakgrund är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken, betyder inte det att en majoritet i de respektive grupperna är SD-sympatisörer, respektive brottslingar.
  Titta i valstatistiken så ser du/ni att de flesta i den gruppen är sossar, även om centern har relativt stort stöd, jämfört med riksgenomsnittet.
  Nej, SD och ND är inga akademikerpartier som Folkpartiet och Kommunisterna, eller de nyliberala delarna av M, utan till stora delar ett arbetarparti, men istället för att fördomsfullt och nedsättande spotta på gruppen outbildade arbetare ifrån landsbygden tror jag det är bra mycket mer givande att peka på SD:s omänskliga, fördomsfulla och ologiska politik, samt företrädarnas underliggande åsikter. Det var t.ex. inte speciellt länge sedan SD tog bort kravet på förbud mot utomeuropeiska adoptioner. Varför ett sånt förbud om man inte är en genuin rasist? Har ju knappast nåt med kultur, religion och bidragslevande att göra.

  Skulle M:s väljare vara mer rasistiska än sossarnas? Jag tvivlar starkt, möjligen mer vänligt inställda till SD.