Scott Libby avslöjar lögnaren


Att George W Bush farit med osanning för att få till stånd kriget mot Irak är tämligen känt, i vart fall utanför USA.

Men det kan dra ihop sig än mer för lögnaren själv nu när Scott Libby berättar om den medvetna läcka som gjordes från Vita Huset. Det mest pikanta i historien är att Bush hävdat att de som läcker omedelbart ska sparkas från Vita Huset.

Ekot: Lewis Libby, den tidigare stabschefen till vicepresidenten Dick Cheney, som hävdat att Bush godkände att Libby skulle läcka ut hemliga uppgifter till en journalist, avsikten var att påverka opinionen när det gäller Irakkriget och att misskreditera en amerikansk ambassadör som ifrågasatt viktiga delar av bevisningen för att Irak skulle ha haft massförstörelsevapen. I ett stort tal några månader före angreppet hävdade Bush att Irak försökt komma över uran i den afrikanska staten Niger. Men den amerikanska ambassadör som hade fått i uppdrag att undersöka uppgifterna fann att de var osanna, vilket han hade rapporterat, och därmed skulle Bush helt enkelt ha farit fram med osanning. I det läget svarade man med att, via Libby, läcka hemliga uppgifter som skulle visa att Bush helt grundade sig på uppgifter från CIA och inte medvetet missledde opinionen.

Nu kommer dessvärre rättegången mot Libby först i januari, dvs. efter kongress-valet. Möjligen kommer demokraterna att göra ett stort nummer av det ändå, men visst hade det varit önskvärt med en rättegång tre veckor före valet?

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, bush, usa. irak, scott libby, cia[/tags]


2 svar till “Scott Libby avslöjar lögnaren”