Saudier solidariska med Hizbollah


Slagorden vid en demonstration i Saudi-
arabien skallade: ”- Not Sunnis, not Shias – it’s one Islamic unity. Oh beloved Hezbollah, destroy Tel Aviv!”

Det är en intressant utveckling eftersom alla offentliga protester är förbjudna i den Sunnimuslimska diktaturstaten Saudiarabien. Kung Abdullah, som är affärspartner med George W Bush, och dessutom betraktar familjen Bush som sin egen familj, driver en hård diktatorisk linje mot allt som kan tänkas hota kunga-
familjens makt. Att då folk trotsar alla förbud och börjar hylla Hizbollah är något som Israel och USA kommer att rynka sina pannor åt.

Aljazeera: “More than 2,000 Saudi Muslim Shias are reported to have joined a protest march in the country’s Eastern Province to denounce Israel’s military onslaught against Lebanon, the second rare protest this week.Residents said up to 2,000 people took part in a march late on Tuesday in the eastern city of al-Qatif while hundreds more marched in the neighbouring town of al-Awamiya. A Shia website carried photographs of the protesters, which included Saudi women and children, bearing pictures of Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah and the group’s yellow flag. It said Lebanese expatriates also took part. The website quoted the protesters as saying: ”Not Sunnis, not Shias – it’s one Islamic unity. Oh beloved Hezbollah, destroy Tel Aviv!”

Liknande demonstrationer börjar dyka upp på många ställen i den muslimska världen och alltfler förklarar att Hassan Nasrallah och Hizbollah är deras hjältar. En inte alldeles oäven gissning måste vara att om inte ens det Saudiska kungahuset kan hålla tillbaka protesterna så kommer inga andra diktaturer i mellanöstern att kunna göra det. Det finns en hel


Affärspartners och kompanjoner, till folkens fasa..

grupp av små emirat och sultanat som, bortsett från de stora länderna, också är nära lierade med den amerikanska ekonomin, och därmed har en växande opposition.

Tappar de kontrollen över sina befolkningar, samtidigt som de större länderna gör det, ja då kommer utvecklingen att te sig bekymmersam för både Bush, Blair och …Olmert.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, Hassan Nasrallah, Kung Abdullah, Saudiarabien, Olmert, Bush, Blair, Israel, Mellanöstern, Hizbollah[/tags]


3 svar till “Saudier solidariska med Hizbollah”

 1. Vill du inte vara snäll och lägga ut texten lite här och förklara vad som är din poäng? Är det att det kan ske en revolution, likt den i Iran, när folket slängde ut den av USA tillsatta shahen av Iran? På vad sätt skulle det påverka USA? USA konsumerar 25 % av världen oljeresurser! De oljerika länderna kan ju inte sluta att sälja till USA och riskera att förlora de enorma inkomstresurser som USA är synonymt med! Eller är det din poäng?

  Det Saudiska kungahuset kan naturligtvis stoppa de demonstrationer som de behagar stoppa! Om de så vill så fängslar och skjuter de väl av alla ledarna som är av vikt! Betänk att Al qaida har genomfört bombattentat mot det Saudiska kungahuset – där har de något lite gemensamt, kanske? Nej, jag tror naturligtvis att i MB så finns ett utbrett USA-hat och det grundar sig i USAs ovillkorliga stöd för Israel – för det är i Israel som förtrycket och förändringen mot muslimerna manifesterar sig som störts – inte i USA! Jag tvivlar på att det finns något grund för ett allment hat mot USA i den muslimska världen – utan där är enbart för USAs stöd till Israel! Finns det ett hat mot någon västnation i den muslimska världen så är det väl historiskt mot UK! Det ligger nog i det Saudiska kungahuset intresse, också, att vissa musklerna både mot USA och mot den muslimska världen! Därför tillåts en viss manifesterande av ogillandet av Israel inför den inhemska oppositionen – för inte heller Saudiarabien älskar Israel!

 2. Mja, jag kanske var otydlig. Men det var nog medvetet eftersom det inte riktigt går att överblicka eventuella konsekvenser. Men inom många länder i mellanöstern finns det en islamistisk opposition. I just SA en rätt stark sådan oxo, liksom i en hel del andra länder.
  Att kungahuset i SA har nära och varma band till Bush ses inte med blida ögon, lika lite att USA har baser i både SA och i en del av de småländer som finns i regionen. Jag menar oxo att kriget i Irak, Afghanistan och nu stödet till Israel utgör en klar grund för att hela regionen destabiliseras. Islamistgrupper får luft under vingarna och vad som då händer med dessa diktatorer vet vi inte.

 3. Ja kriget i Irak, Afghanistan och nu stödet till Israels terror i Libanon är naturligtvis en stor riskfaktor för USA. Men det största hotet mot USA, och ett bevis på att dess glansdagar tyvärr är till enda, är konflikten som uppstod med övriga Europas länder när invasionen av Iraq (nr2) tog fart! Bush den äldres konflikt med Iraq stöddes av, mer eller mindre, hela Mellanöstern och Europa – det fanns et FN-mandat! Kriget i Afghanistan har visat sig helt verkningslöst:
  1.Talibanerna är utrotade som politisk faktor och ca 4 000 civila offrades! Detta har lett till att underlaget för nyrekrytering är stor samt ökar lavinartat.

  2.Krigets huvudsyfte har inte uppnåtts – att fånga in den mytomspunne bin Ladin, vilket har lett till att bin Ladin nu har samma status som Che Guevara! Med andra ord är han oerhört populär och de antiamerikanska stämningarna ökar alltjämt. Bin Ladin är troligtvis i Pakistan som är djupt muslimskt och antiamerikanismen är utbredd samt ökar även här.

  3.Laglösheten skenar i väg i Afghanistan. Amerikanska utrikesdepartementet har gett besked: Inte fler amerikaner till Afghanistan. Vi ger oss inte in i ”nation building”, tar på oss ansvaret att skapa en nation. Det kan läxan från Vietnam: det är lättare att gå in än att dra sig ur.

  Summa summarum: Fiaskot är ett faktum: Terrorismen ökar och Bin Ladin är fri samt villkoren för det afghanska folket är värre än på länge!

  Bushs USA har inte råd med den ena kriget efter det andra utan allierade, är jag rädd för. Det är en mycket, mycket farligt utveckling! För jag ser naturligtvis att USA förblir starkt, vilken kraft tar dess plats annars? Kina eller?