Satsa på kärnkraften nu!


Idag lyssnade jag på krönikan på Studio Ett. Den beskrev Gunnar Myrdal som bara gjorde rent bilens framruta när det hade snöat. På frågan om varför han inte gjorde ren bakrutan svarade han: – Jag ska inte backa…

Listigt! :-P

Det är lite så jag uppfattar den energipolitik vi har idag. Avreglera elmarknaden för att elen skulle bli billigare, när det sedan inte blev det så rycker man på axlarna.

Det finns mängder av skäl till att gör allt annat än rycka på axlarna. Vi har alla hört talas om växthuseffekten, hur polerna smälter och framtidens klimatförändringar. Vissa forskare hävdar att vi redan idag kan se effekterna.

Men likafullt så gör vi inte ren bakrutan. Vi fortsätter att elda fossila bränslen så att växthusgaserna ökar. Dessutom förväntas vi gå över alltmer till koleldning då oljan sinar.

Parallellt med det så avvecklar vi den enda energikälla som inte orsakar kortsiktiga miljöproblem.

Det är enligt min uppfattning kollosalt korkat.

Om vi i stället satsar på kärnkraft och fusionskraft samtidigt som vi stimulerar forskningen så mycket vi kan, så kommer vi på sikt att finna metoder att ta hand om avfallet. I avvaktan på detta så går det utmärkt att förvara det i berggrunden.

Troligen måste vi få igång en ny debatt om kärnkraften, med påföljande folkomröstning. Vattenfalls resurser bör inte ägnas åt att bryta kol i Polen, de behöver börja jobba för framtiden, – nu.

Och det brådskar med tanke på den miljöförstöring som fossila bränslen orsakar.


2 svar till “Satsa på kärnkraften nu!”

  1. Detsamma gäller kärnkraft. Vad vi borde ha gjort för länge sedan är att forska på alternativa energikällor. Man har t. ex funnit aktiva isotoper i norra ishavet som man spårar till Sellafield i England. Det är där vi upparbetar en del av vårt kärnavfall…

    Du har rätt i att man inte ska blunda och hoppas på det bästa. Man bör ha en framtidsplan och vision. Problemet är att vision och framtidsyn kostar för mycket pengar och det märks i budgeten och då kan de ju förlora makten, så det får några andra politiker än just de pyssla med…

  2. Rätt. Men hur få politikerna att ta ansvar för längre tid? 30-40 år? De är ju så gamla att de inte ens LEVER så länge. Vi kanske ska kvotera in 20-åringar i riksdagen. De tror ju alla att de är odödliga.. :-P Eller fråna på intressant.se efter andra idéer..