Samarbete mellan bloggare?


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Bild föreställande undertecknad..

Lars-Georg Bergkvist skriver idag i SvD om bloggarnas eventuella betydelse:

”En storm i ett vattenglas, kan tyckas. Men det illustrerar samtidigt ett nytt inslag i politiken: Nätets makt över valrörelsen. Internet har blivit ett komplement till de traditionella medierna. Och det gäller för kandidaterna att vakta sina ord. Tusentals så kallade bloggare (web-loggare) följer varenda stavelse som yttras i valrörelsen och är beredda att slå ner på minsta tveksamhet eller ordsnubbling. Och med Internet som verktyg får såväl befängda rykten som seriösa sakinvändningar blixtsnabbt spridning till en världsomspännande publik.”

Personligen följer jag dagligen ett antal bloggar, framförallt sådana vars ”mattar & hussar” är aktiva och skriver något nytt varje dag. Långt ifrån hälften av dessa är intresserade av det politiska skeendet i landet, en del berättar nästan i dagbokliknande form om dagens tankar och vedermödor. Man reagerar på de saker som omtalas i media, från SL:s slöseri med miljoner för en logga som aldrig kommer att användas, till ett Sverigebesök av James Randi, gurun som avslöjar trollkarlars fusk.

På ”Lotta at work” läste jag nyss om mötet mellan hunden Valter och Lottas kattsambos.

”One dog and two cats seem to be even enough forces to attain a certain balance of terror. Or, Morris and Minor might simply have gotten used to Valter. This evening’s dog visit was no problem at all, even if a few sceptical glances were shared (or, curious on Valter’s part, sceptical on Morris’). Minor thought it safer to stay under the bed all evening.”

Det har till och med gått så långt att jycken (Valter) snart är en av bloggarnas mest fotograferade hundar.. Han förekommer oxo på Fredriket… :-)

Själv roar jag mig ibland med att berätta om min lilla kattfrökens olika tillkortakommanden, och gör det med stor förtjusning. (Min kisse får mail från några av läsarna) :-) Men de som följer min blog regelbundet vet att jag intresserar mig för, och reagerar på inrikes- och utrikespolitik.

Lennart, Det Progressiva USA, tog upp frågan om samarbete mellan bloggare för några dagar sedan. Jag tror till och med att han skrev ”skandinaviska bloggare”. Hur han tänker vet jag inte men frågan är givetvis intressant. Han lär f.n. vara influensasjuk så han kanske skriver mer om saken längre fram.

En sak som jag själv funderat på är att göra mitt eget bildarkiv tillgängligt för andra bloggare (över 100 000 bilder). Själv tycker jag att det är kul att illustrera en bloggning med en bild. Men hur ska man åstadkomma något sådant? Många av bloggarna plåtar själva och lägger ut egna bilder. Men tyvärr är otillåtet användande av bilder en relativt frekvent företeelse.

En mailinglista för bloggare gick jag med i för att se vad den innehöll för intressant. Men under de två dygn jag var med kom bara frågor om hur man registrerar en domän, hur man pekar om DNS etc. Jag gick besviken ur eftersom jag trodde att man skulle prata om just bloggarna och de gemensamma frågeställningar vi ställs inför.

Kanske är det någon annan form av samarbete som vi bör inleda? En BBS bara för de som driver en egen blog? Att byta bilder med varandra vore under alla omständigheter en både bra och intressant början..


7 svar till “Samarbete mellan bloggare?”

  1. Undrar om det inte var ett misstag att gå ur listan så snabbt? Det är ett forum där vem som helst kan ta upp vad som helst, då blir det både tekniska/praktiska problem och annat.

    Just balansen mellan politiskt innehåll och vardagligheter i bloggar verkar vara det eviga ämnet. Har du sett bloggstafetten?

  2. Jag har sett bloggstafetten. Mja, det där med listor är ett tveeggat svärd. När man upplever innehållet som ointressant så lägger många ner direkt. Iaf har jag så kort tålamod. Möjligt att det gick för fort, kanske ska testa igen om några månader och se…

  3. Nej jag vet. Men då det kommer saker som jag inte är intresserad av känns det nästan som ett nytt Viagraerbjudande.. :-( jag har hängt på det igen så får jag se..

  4. Det här är en intressant ide som vi inte bör avfärda utan vidare. En sak som vi alla skulle kunna bidra till är en Web-presentation om hur man startar en blog, exempel på s.k. ’best practices’ inom bloggandet, vilka verktyg som fungerar, terminologi osv. Mitt eget intresseområde är vad jag kallar expertbloggar, alltså bloggar inom ett speciellt expertområde som sjukvård, företagsekonomi, skola, osv. Hur startar man en sådan blogg? Hur underhåller man den? Det finns en massa efarenheter som vi skulle kunna dela med oss av.

    Sedan tror jag att av någon anledning tror många i Sverige att bloggar är någonting för tonåringar. Att vuxna människor skulle sitta och blogga tror jag förefaller många som befängt. Så det behövs undervisning, propagande om vi så vill, för att visa vad expert-bloggar kan åstadkomma på ett otal expert-områden. Det rör sig om ren ekonomisk vinning, så ett land som försöker slå sig in i kunskapssamhällets absoluta topp kan knappast klara sig utan bloggar.

    Jag skulle också vilja slå ett slag för Wiki-teknologin som också är utomordentligt stor här i USA. Dvs bloggar är en viktig del av pusslet men bloggar är en del i det nya internet som håller på att växa fram, men det finns mer i det nya interaktiva Internet än bara bloggar och vi bör vara medvetna om det.

  5. Hmm.. Jag har kikat på Wiki och förstår det som ngn sorts editeringsverktyg. Vad det ska användas till annars begriper jag inte riktigt, å andra sidan inser jag att jag måste kolla mer för att förstå.. :-) Själv har jag funderat på att lägga upp några hundra olika genrebilder och låta några bloggare använda sig av dessa, men intresset verkar inte vara så stort.

    Sedan håller jag inte med om resonemanget om vad vi ”tror” hemma i Svedala. Själv känner jag inte till en enda tonåring som bloggar, även om jag inser att det förmodligen finns… :-)

    Idén om ”best practicies” är bra. Det är nog många som sliter sitt hår i nuläget..

  6. Bloggar och Lagen

    Bilden från usinfo.state.gov/products/pubs/rightsof/ om den amerikanska Bill of Rights

    Jinges frÃ¥ga om hur svenska bloggare kan samarbeta leder mig till en frÃ¥ga som alla svenska bloggare bör vara utomordentligt intresserade av, nämligen, hu…