Saknar regeringen vett?


För ett tag sedan blev det känt att Sverige lovat EU att skaffa kapacitet att flytta tung militär utrustning till olika krishärdar.

Detta trots att de största transportplanen militären har är av typ Hercules. Nu har en lobbykampanj dragits igång från militärt håll att vi måste köpa in plan (Boeing C 17) som på bilden från USA eftersom det handlar om ”soldaternas säkerhet”. Samtidigt innebär detta åtagande att Sverige knyts allt närmare till Nato.

SvD: ”– Vi är vana vid att på ett bra sätt ”fylla i” internationella operationer som någon annan har bestämt. Nu är det faktiskt vi som förväntas leda arbetet, påpekar brigadgeneral Karl Engelbrektson. Flera EU-länder saknar i likhet med Sverige stora, militära, transportplan. I januari skrev därför den parlamentariska försvarsberedningen att Sverige själv, eller ihop med andra, måste skaffa sådan strategisk kapacitet.”

Det är givetvis inget annat än rent strunt-prat från militärens sida.

Har inte Sverige kapacitet för detta ska man inte åta sig att utföra uppdraget. Det framgår att andra EU-länder har sådana resurser och då är det givetvis rimligare att dessa länder tar på sig uppgiften.

Min uppfattning är att Persson i vanlig ordning kryper för Bush-administrationen och att detta är ett sätt att knyta landet närmare Nato för att vi så småningom ska smygas in som fullvärdiga medlemmar.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, boeing, eu, usa, persson, regeringen, nato[/tags]


4 svar till “Saknar regeringen vett?”

  1. Håller med dig om att regeringen saknar vett i denna fråga, men sett ur militärens synvinkel har de alltid velat haft bättre transportmöjligheter. Det ligger i deras eget intresse.

  2. En stilla undran: På vilket sätt är det ett närmande till nato att vilja driva egna (iofs nato-tillverkade) plan snarare än att vara med i natokommitten salis?

    Å andra sidan, hur många ukrainska Antonovplan kan upgraderas till milstandard för priset av två C-17?

  3. ”Min uppfattning är att Persson i vanlig ordning kryper för Bush-administrationen” – Öh kan du förtydliga lite? håller med dig att regeringen saknar ryggrad jäntemot bushadministrationen men just den här frågan har väl inget med det att göra? tvärtom, mig veterligt har amerikanerna inte varit specielt förtjusta i EUs battlegroups eftersom de ser det som konkurrens jämtemot NATO, vilka de dominerar som vi alla vet.

  4. Att Sverige ska hjälpa till anser jag är en självklarhet. Därför stödjer jag också den militära begäran som förts fram.
    Vad är fel med NATO?