Så har det varit Oscarsgala igen


Jag kan ju inte påstå att företeelsen intresserar mig. Att branschen röstar fram branschens favoriter får mig bara att gäspa.

Men visst blir det lite intressant när något bryter mönstret? Det är först då som företeelsen får en aning av min uppmärksamhet. DN skriver: Homosexuella kofösare, fjolliga gayförfattare och transexuella. Årets Oscarsgala är rena mardrömmen för homofober och den kristna högern.

Tidningen följer upp och redovisar Lettermans skämt: – Hur känner man igen en gaycowboy? Svar: hans sadel är gjord av Versace och han har sålt hela sin boskapshjord för att köpa biljetter till ”Mamma Mia”.

Det låter ju onekligen rätt kul men själv är jag osäker på om det inte är att förlöjliga en grupp människor. Så jag fnissar bara lite diskret..

Det jag främst fäster mig vid är dessa filmers mediala exponering. Detta sker samtidigt som den kristna högern helt har förbjudit abort i en amerikansk delstat, och fler stater är på väg. Det enda godtagbara skälet till abort är om graviditeten hotar moderns liv. Han hon blivit gravid genom

en våldtäkt eller incest så nekas hon att göra abort.

USA är verkligen ett mångfacetterat land..


4 svar till “Så har det varit Oscarsgala igen”

 1. Nu håller ju inte dessa förbud om man utgår ifrån Högsta Domstolens utfall i fallet Roe vs. Wade som gjorde abort till en grundläggande rättighet i enlighet med konstitutionen.

  Dock så kommer det nog inte att vara riktigt så enkelt som att bara lyfta fram det gamla fallet.

  Strategin är rätt tydlig: Förbjud abort, få motståndare till förbudet att utmana fallet, begär resning hela vägen till Högsta Domstolen, eller tills den kristna högern vinner fallet.
  Väl i Högsta Domstolen kan det gamla Roe vs. Wade utfallet lyftas upp igen och utmanas, denna gång med en HD som har en avsevärt annorlunda uppsättning än på 70-talet, tack vare två domar-tillsättningar under GW Bush tid vid makten..

 2. Jag är optimist och tror att pendeln kommer att svänga tillbaks ganska snart. Nu bor jag iofs i New York, där människor som bekant av tradition klarar av att tänka lite progressivt, men jag tycker ändå jag ser en trend.

  Det främsta skälet är förstås att tokhögerns främsta företrädare herrar Bush och Cheney numera tävlar om vem som kan skämma ut sig mest. Det kommer nya skandaler dagligen här.

  Ett annat skäl är nog att underhållningsbranchen faktiskt, om än försiktigt, tar avstånd från dårskapet. Faktum är ju att folk förmodligen tar mer intryck av en film som Brokeback Mountain än vad nån politiker säger.

  Det kommer säkert länge att finnas en stark tok-kristen högerflank som har en lobbykraft som är oproportionellt stor i förhållande till hur många tokar det egentligen finns och skadan som Bush åsamkat HD kommer ju inte gå att reparera förrän nån av gubbarna trillar av pinn. Ändå framhärdar jag i att vara försiktigt optimistisk. Som sagt: Bush och Cheneys pajaskonster kan nog göra att folk tänker efter vad det är för fjantar de har lyssnat på!

 3. Pontus: ”Jag är optimist och tror att pendeln kommer att svänga tillbaks ganska snart. Nu bor jag iofs i New York, där människor som bekant av tradition klarar av att tänka lite progressivt, men jag tycker ändå jag ser en trend.”

  Det tror jag oxo. De kan inte driva saken hur långt som helst. Att man ska vara restriktiv med aborter är väl ok. Men dessa idéer är ju rent absurda. Dessutom, det SLUTLIGA avgörandet ska alltid kvinnan ha (med bistånd från mannen). Först efter 18:e veckan ska läkare ha rätt att nobba. Aldrig innan..

 4. Problemet är ju bara att de stora kuststäderna i öst och väst som t ex New York, San Francisco, Los Angeles m fl på intet sätt är det minsta representativa för USA:
  De är mer europeiska i sin kultur, medan hela resten av landet (”the heartland”) har en avsevärt annorlunda syn på det mesta, samt delvis föraktar folk från kuststäderna.
  Så jag skulle nog inte hålla andan för någon förändring närmaste framtiden.

  Det största hoppet är nog att de ledande ärke-konservativa personerna av republikanska partiet koms på med byxorna nere i sällskap av färgade, minderåriga pojk-prostituerade, och det finns bildbevis för dito.
  Kanske inte så sannolikt..