Så har det hänt då…


Jag har lyckats smälla en disk på 500 Gbyte, och dessvärre så var det C-driven vilket innebär att jag har en himla massa reinstallationer att göra.

Lyckligtvis är jag inte dummare än att jag har backup på allt, utom bilder från det senaste dygnet, men backupen är dessvärre en diskkopia vilket innebär att alla program måste installeras om.

Och jag som tänkte ta en hel backup så sent som igår. Så är det livlöst på bloggen så vet ni att det jobbas bakom kulisserna..


7 svar till “Så har det hänt då…”

 1. Hej, jag råkade ut för en olycka med en 500 Gig extern hårddisk. den innehöll en jävla massa musik, filmer och annat, egenhändigt hemstulet från den tid då det begav sig.
  En kompis råkade drulla den i golvet, trägolv och fallhöjd 60 cm då den snurrade. Den är nu stendöd.
  Har fått veta att enda räddningen skulle kosta från 6000 kronor och uppåt.
  Är inte helt glad :-(
  Förslag, någon?

 2. Lyckligtvis är diskutrymme riktigt överkomligt idag. Finns det plats i burken så införskaffa en disk enbart för backup och schemalägg. Windows 7 har exempelvis en helt okej inbyggd backupfunktion. En allmän uppmaning bara. ;)

 3. För en som är näst intill tekniskt nollställd och tidigare bortskämd med teknisk backup hur gör jag en backup?

  • Kör du Wijndoze så har du ett backupprogram i systemet, sök på backup. Det är visserligen inte det allra bästa, men definitivt bättre än att inte ha ngn backup alls… :-P

  • Alla viktiga filer som du inte vill förlora, måste sparas på minst två separata hårddiskar, helst tre. Den tredje disken förvaras på annan plats, t.ex. i bankfack för skydd mot brand och inbrott. Backa upp till bankfack-disken en gång i veckan/månaden eller vid behov.

   Installera ett bra backup-program, t.ex Cobian Backup som är gratis på Cobian.se: Cobian, nu i version 10, finns på svenska. Äldre versioner finns kvar att ladda hem. Jag har inga intressen i Cobian, bara tacksam användare sen flera år tillbaka av version 6 som är enkelt och räcker för de flesta behov. Det finns andra backup-program, googla ”free backup software”.

   Cobian kan backa upp mot en gemensam backup-disk på annan PC om man har flera PC i familjen, förutsatt att de sitter i ett gemensamt nät förstås, och all backup kan ske i bakgrunden utan övervakning (installera som ”service”), men kolla ibland att backupen faktiskt är OK. Katastrof om backupen är flera veckor gammal när den väl behövs. Backup kan ske av enbart filer som är förändrade sedan senaste backup och körs automatiskt hur ofta man vill. En bra regel är annars att senast ta backup när man ska stänga PC’n. Cobian kan stänga ner PC’n efter backupen är klar.

   Backupen bör inte komprimera (eller krypteras) för att spara disk, ger bara onödiga problem när backupen behövs, även om just Cobian komprimerar med standardprogrammet 7zip i version 10. Om hela PC’n kraschar har du kanske inte komprimeringsprogrammet tillgängligt vid ominstallationen. En 2 TB extern disk i kabinett kostar idag ca 700:-, så diskutrymme bör inte vara första prioritet.

   Sen finns det mycket tid att spara när Windows kraschar genom att använda separat disk eller partition för Windows, men det är en annan historia.