Ryssland vill ha fredlig lösning och Turkiet dementerar


Syrien har diskuterats fram och tillbaka på denna blogg, men inte nu på flera dagar – och det har varit tyst också i media med fler läsare. Positiv korrelation? Här en aktuell rapport från en rysk nyhetssite (Radio, the voice of Russia), som speglar Rysslands synpunkter. För Ryssland är Syrien en viktig vänligt sinnad stat och landet har så klart sina egna intressen i konflikten. Men det finns all anledning att fråga sig om inte Rysslands ståndpunkt med dess betoning av fredlig lösning inte bara är bättre fär befolkningen i Syrien än den ståndpunkt som företräds av USA och dess allierade, och mer i överensstämmelse med FN-stadgan.

Och det finns all anledning för den kritiske betraktaren att inte enbart anlita vanliga västliga, ofta påtagligt USA-influerade massmedia. Man kan i DN idag läsa att FN:s medlare nu kommer till Damskus för att försöka få till stånd en vapenvila. Må han lyckas. Svenska Dagbladet skriver idag att minst 20 norska Al Quadia-anslutna islamister är på väg för att förena sig med rebellerna i Syrien och att fler är på väg.


På en presskonferens i Moskva igår kritiserade ryska utrikesministeriets talesman Alexander Lukashevich hårt USA:s syn på krisen i Syrien och kommenterade USA:s påstådda beslut att leverera rörligt luftförsvar mot flygplan till syriska rebeller.
Detta innebär beväpning av terrorister påpekade Lukashevich.

Detta uttalande kom då Ryssland och västländerna fortsätter att munhuggas om Syrien. Moskva utgår från antagandet att den syriska krisen bör lösas med fredliga medel. Ryssland är speciellt oroat över ett påstått beslut av Washington att leverera mobila luftförsvaret från Libyen till syriska rebeller. ”Detta är ännu inte bekräftat”, sade Lukashevich och varnade Washington för åtgärder som kan leda till en upptrappning av våldet i Syrien. Detta luftförsvarssystem kan till exempel hamna hos varnade Lukashevich.

”Den här informationen kommer mot bakgrund av att två armé-helikoptrar sköts ned tidigare i veckan”, sade Lukasjenko, som nämner hot från syriska rebeller att skjuta ned civila flygplan i Syrien luftrum. Han återgav uttalanden från talesmän för Vita huset som sades föredra att slå dövörat till Moskvas inställning. Han varnade Washington för sanktioner mot Syrien, som kan förvärra den humanitära situationen. ”USA bör använda sitt inflytande över den syriska oppositionen i syfte att föra de stridande parterna till förhandlingsbordet”, sade Lukashevich.

Han berörde också en aktuell incident där ett syriska plan tvingades landa i Turkiet pga misstankar att det hade vapen. Efter nio timmars inspektion fick planet fortsätta med sin radarutrustning som är tillåten enligt internationell rätt.
”Vid möten mellan vår ambassadör i Ankara och de turkiska myndigheterna beklagade dessa incidenten och ifrågasatte inte legitimiteten av den beslagtagna lasten, men är missnöjd med transport anmälningsförfarandet. Vår turkiska motpartner har redan tagit tillbaka de ursprungliga anklagelserna om att det fanns ammunition ombord”, sa talesmannen.

I en intervju med anledningen av händelsen sa den syriske generalen M Isa icke oväntat. ”Det som händer i Syrien är inte en revolution som många i världen tror och som västvärlden försöker framställa det. Det är en massiv attack mot en suverän stat av terroristgrupper finansierades från utlandet. Bakom dessa leveranser står Saudiarabien, Qatar, USA och andra västländer. Även den australiensiska underrättelsetjänsten tillhandahåller stöd.” (www.nyhetsbanken.se)

I en kommentar till västländers försök att engagera Internationella brottmålsdomstolen för hantera situationen i Syrien, säger Lukashevich att det inte finns någon rättslig grund för det. Han tillade att Ryssland uppmanar västländer att inte sabotera fredsplanen mot Syrien, som antogs i Genève tidigare denna månad. Dessutom hoppas Moskva på att FN och Arabförbundets sändebud Lahdar Brahimi kan genomföra sitt fredsuppdrag, avslutade Lukashevich.


i Andra om: , , ,, , , , , , , , Kina ,

Rysk radio Nyhetsbanken 20/10DN 19/10 FN-sändebudSvD 19/10 Folkrättsbevakningen DN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör
FIB-Kulturfront konferensreportage Porelären om Syrien Russia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn

  1 comment for “Ryssland vill ha fredlig lösning och Turkiet dementerar

  1. NSUN
    21 oktober, 2012 at 16:01

    Självklart vill den Syriska regimen och dess alierade Ryssland att inbördeskriget ska sluta med att den Syriska regimen går segrande ur konflikten. Det sker lättas genom att Rebellerna lägger ner vapnen.

    Att Ryssland anser att den Syrisk regimen inte ska hållas ansvarig för krigsförbrytelser begågna, och att den Syriska regimen själv ska få skipa rättvisa med rebellerna är inte heller förvånande.

    Det har dock inget med FN stadgar, Genevekonventioner, det handlar bara om att den nuvarande regimen ska behålla makten och Ryssland ska få ha kvar en av sina allierade i regionen.

Comments are closed.