Rymdskytteln, amerikansk propaganda?



Världens dyraste fyrverkeripjäs alla kategorier

Nasa har beslutat att införa flygförbud för rymdfärjorna fram till att man löst problemet med delar som lossnar.

Det är väl på tiden kan man tycka. Jag undrar förstås hur det känns för den besättning som är ute i rymden nu, det kan ju inte vara alltför kul.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över varför man måste ha en så extrem fart vid inträdet i jordatmosfären. Rimligen borde man kunna bromsa in skytteln så mycket att återinträdet kan bli lugnare.

Det handlar givetvis om ton med bränsle för att kunna bromsa ekipaget, men startvikten tycks ju inte innebära några större problem. Nå, jag inser givetvis att jag inte är någon rymdexpert, men jag tror att det är fler än jag som undrar över detta.

Samtidigt kan man ju konstatera att NASA uppenbarligen riskerar människoliv i en omfattning som knappast är vetenskapligt motiverad.


Del av bränsletanken som lossnat

Är det möjligen ”Kriget mot Terrorismen” som gör att NASA/USA känner att de är i behov av lite positiv press?

Men att elda astronauter leder knappast till positiva omdömen..


7 svar till “Rymdskytteln, amerikansk propaganda?”

  1. Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över varför man måste ha en så extrem fart vid inträdet i jordatmosfären. Rimligen borde man kunna bromsa in skytteln så mycket att återinträdet kan bli lugnare.

    Det är inte riktigt så enkelt. Höjden en satellit, och ja, rymdfärjan är en sådan när den väl nått sin omloppsbana, bestäms faktiskt i princip bara av hastigheten. Vid återinträdet så ökar hastigheten markant för man gör sig av med en himla massa lägesenergi i gravitationsbrunnen och denna energi omvandlas till rörelseenergi i stället vilket ökar hastigheten. Den energi man stoppar in i systemet på vägen upp får man tillbaka nu – minus det som försvunnit i friktion. Tänk på de enorma fälltankarna och hur mycket bränsle som åtgår. För att göra en fin ”baklängeslandning” på det sätt som man trodde på femtiotalet att man skulle, där man vänder rymdskeppet och använder reaktionsmotorn att bromsa sig ned genom atmosfären är otänkbart av flera skäl men det viktigaste är bränslet. Man skulle behöva lägga sig till med ungefär lika mycket bränsle för nedfärden som vid uppfärden.

    Därför bromsar man på alternativt vis. Friktionen mot de över luftlagren tar den största delen, det är därför keramikplattorna på buken på rymdskytteln är så viktiga. Här bromsar man bort närmare 80% av rörelseenergin så det är faktiskt ett ganska effektift system. Det man har kvar är en vektor som om man delar upp den i två komponenter, en riktad rakt mot jorden och den andra parallelt med marken så har man kvar ett förhållande när skytteln kommer in för landning där den rör sig mot jordkulan med strax under 200 km/h och framåt med dryga 350 km/h. Då drar man ut fallskärmar men de stötdämpare som behövs för att man inte skall knäcka hela åbäket är helt fantastiska.

    Piloterna övar på att landa denna ”tegelsten” (faktum är att den flyger ungefär lika bra som en sådan) genom att använda ett specialpreparerat jetflygplan, jag kommer inte ihåg exakta modellen men det är en modell som används som vanligt civilt trafikflyg och man övar på landning med reverserade motorer. Med en molnbas på kanske 400 meter har man inte många sekunder på sig att göra de sista korrigeringarna när man kommer in för landning och väl ser landningsbanan. Därför föredrar man landning i monfritt väder om möjligt…

  2. Kanske Yabosid, men jag är långtifrån säker på det..

    Ichimusai: Kul att du vet lite om saken till skillnad från mig. Men under alla omständigheter så behöver man i framtiden ordna så att återinträdet kan ske lugnt och stilla. Det kanske går att fixa med en jonmotor eller något som liknar scramjet, jag vet inte. Samtidigt så borde det vara lättare att bromsa eftersom man inte har jordens gravitation att kämpa emot som under starten kan jag tycka..?

  3. Däremot något som kommer att mjölkas till endo kommer bli Saddams rättegång.

    Den kommer garanterat dränka all kritik av kriget under några månader.

  4. Hann trycka Send innan jag var färdig..

    Kollade filmen ”1984” igår igen, .. en rätt godkänd tolkning av boken (dock är boken bra mycket mer läskig) .. men den fick mig just att tänka på det här med Saddams rättegång.

    I ”1984” så ser IngSoc till att ställa ”fiender” inför rätta lite då och då för att se till att de egna leden rättar till sig lite. Det är inte så svårt att dra paralellen till hur Saddams rättegång kommer att användas i rent propagandasyfte för att tysta dissidenter.

  5. Jag gissar förstås på att det för USA:s del handlar mest om att man vill försäkra sig om att dominera rymden också i framtiden. Bli en slags universums betvingare, rent storhetsvansinne alltså, och att det skälet är viktigare än försök att dra uppmärksamhet från Irakkriget ex.
    Där har man ju hela västvärlden med sig redan – eller???