Risken att dö i trafiken mångdubbelt den i terrordådBorta en stund och finner ett par elaka mail i min mailbox. Lånar från DN, lätt motifierat..

Lasse Strömberg tar idag upp en aspekt på terrorism som vi alla borde ta oss en funderare på lite nu och då.

Lasse: Det har ofta förvånat mig hur människor prioriterar. Det finns de som är rädda för vargar trots att risken att bli angripen av en varg är obefintlig. Det är större risk att man får ett störtande flygplan i huvudet. Ingen vettig människa vill dock skjuta ner flygplan av den orsaken.

Att galna jägare är rädda för varg trots att de är beväpnade till tänderna är klart förvånande. Om det vore sant. Nu är det inte sant utan de är mer rädda om älgen, men det är kanske osexigt att säga sanningen.

Skulle man jämföra hur stor risk man löper i Sverige att dödas av varg eller i trafiken så kan vi utan vidare konstatera att vi omedelbart borde se till att skjuta alla bilister..

Läs Lasses inlägg i debatten!


12 svar till “Risken att dö i trafiken mångdubbelt den i terrordåd”

 1. Det är vad jag försökt säga till folk hela tiden (framförallt min egen mor!), framförallt efter London-dåden.

  Det dör sannolikt fler människor i rattfylleri-olyckor varje månad i stor-London området än vad det dog i tunnelbane-bomberna i London 7/7.

 2. Mja Wille, jag ser nog saken i ett lite snävare lokalt perspektiv. Vi kan utan vidare plocka svamp i skogen och resa med kollektiva färdmedel i Sverige. Den största faran är att dö i en trafikolycka.

  Är risken högre för terrordåd i London så kanske det kan knytas tillbaka till Englands agerande i Irak?

  Jo, jag vet att du inte hurrar för Bush/Blairs tilltag.. :)

 3. Det här är ett intressant ämne. När vi flyttade till Kalifornien sade nästan alla våra vänner ”Men hur vågar ni, tänk på alla jordbävningarna”. På de senaste 50 åren har färre än 300 människor dött i kaliforniska jordbävningar i ett område som idag har över 30 miljoner innevånare.

  Riskerna att dö i en flygolycka är så gott som obefintlig, och ändå är de flesta mycket räddade för att flyga än att köra bil.

 4. Och rädda för terrordåd. Men rädslan för den stora jordbävningen är väl berättigad?

 5. Risken är nog givetvis större pga Englands agerande Irak, det hjälper nog knappast.
  Men jag tror terrorhotet ändå hade funnits där utan det.
  Som bekant så vänder sig Al Qaida och andra fundamentalistiska grupper inte bara mot västerlänsk inblandning i mellan östern.
  De vill även att vi ska sluta med såna ”korrupta” saker som t ex spel & dobbel, låna pengar till ränta samt tillåta ”våra kvinnor” att gå omkring utan slöja och till på råga på allt t o m arbeta.

  Med tanke på att USA och Storbritannien ofta ses som symboler för den västerlänska livstilen hade de nog trots allt haft en hotbild mot sig, omän möjligtvis mindre.

 6. Folk är rädda för olyckor de inte är vana vid helt enkelt.
  Bilolyckor är så vanliga att de knappt bryr sig om att ta på bilbältet eller ens bry sig om en trafiksignal som visar rött ljus. De kör gärna om trots möte och orsakar frontalkrockar. Ovanliga olyckor aktar de sig däremot noga för, trots att de kan dö i båda fallen. Totalt ologiskt alltså.

 7. Det var ju precis detta jag syftade på när du bloggade vilt om hur fågelinfluensan skulle döda oss alla. Vanlig influensa, ja, .. vanlig förkylning dödar säkert fler än vad fågelinfluensan gjort. Trots det så chockrasade folk hit och dit :)

 8. Wille: låna pengar till ränta bibeln säger precis samma sak. Därför kunde kristna inte driva banker, utan detta överläts till judarna istället.

 9. Det har ju dött fler msk i trafiken än i krig under 1900-talet, ungefär dubbelt så många har jag läst. I U-länderna är det värst. En del är helt enkelt mord, rika överklassynglingar tex som (i tex Brasilien) för rent nöjes skull kör ihjäl ”ngr skitskallar”. I USA körde ju onykter riksdagsman ihjäl flera – fick knappt ngt straff. Förhoppningsvis kör kungen ihjäl ngn på en av sina racertävlingar – då blir det debatt!