Ringholm & Nuder, slutet för (s)?


Jag minns Bosse Ringholm sedan tämligen många år tillbaka i tiden. Inte personligen, men hans namn förekom ofta inom socialdemokratin. Jag har oxo för mig att han en gång varit SSU-ordförande precis som Anna Lindh. Att han kom någonstans nerifrån landet vet jag oxo, och att han varit aktiv som landstingspolitiker. Mest hörde jag nog om honom när han var chef för AMS. Detta p.g.a. mitt umgänge med en kvinna som arbetade åt verket.

Sedan, 98-99 någon gång så blev han minister gubevars. Och som minister kom han att göra ett helt outplånligt uttryck på TV-publiken genom sina upprepningar när det gällde affären med Inga-Britt Ahlenius? Hur pinsamt korkad får man vara och ändå få behålla jobbet som finansminister frågade vi oss? Att Ahlenius blivit lurad av någon som härmat Ringholm på hennes telefonsvarare är väl en sak som hon lär få äta upp under lååång tid framöver..

Att Göran ”Storpotäten” Persson nu befriat sig från en minister som gör ett så dåligt intryck på folk som Ringholm kan vi förstå. Men att han ersätter Ringholm med Per Nuder, ja det är det i alla fall många sossar som undrar över. Men liksom Ringholm så kan ju inte Nuder något om ekonomi vilket troligen är en merit, hur konstigt det än kan låta.

Johan Hakelius är en av de kolumnister jag ofta gläds åt. I dagens SvD delger han läsarna sin syn på Ringholm, och som vanligt på sitt speciella sätt..

”Det bör påpekas att bara en masochistisk galning kan önska sig statsråd som alltid vill, tycker och gör saker. Men statsråd som inser det ger inte mycket arbetsmaterial. Vilket, tyvärr, för vidare till Bosse Ringholm. Finansministern, för det var han ännu i tisdags, uppträdde före vård- och omsorgsministern. Han gjorde det på sitt eget, spännande sätt. Först missförstod och feltolkade han Gunnar Andrén, fp. Sedan missförstod och feltolkade han, i klump, fyra centerpartister, en moderat och en folkpartist. Det krävs, till och med i riksdagen, okuvlig beslutsamhet för att missförstå så konsekvent. En intressant detalj med finansministern var hans kropp. Den gick bevisligen upp i talarstolen, men när den kommit fram stängdes alla system, nedanför halsen, av. Underarmarna och händerna låg orörliga som två halvgräddade köttfärslimpor på podiet. Kroppen var inte spänd. Den såg bara ut att vänta på att återfås mot beskrivning. Och huvudet. I tisdags satt motdebattörerna snett ned till vänster, från finansministern sett. Men finansministerns skarpa blick var konsekvent vänd snett upp till höger, även när han uttryckte sina mest skoningslösa missförstånd. Det var också mycket intressant. Och då har vi bara skrapat på ytan. Allt detta sagt, naturligtvis, i all vänskaplighet. Ylva Johanssons ingenting stod sig helt enkelt inte i konkurrensen. Inte undra på att han befordras.”

Läs Hakelius idag!

Hur det ska gå för Per Nuder vet vi ju ingenting om än så länge. Troligen hoppas HSB att den högkonjunktur som vi påstås ha framför oss ska leda Nuder till statsministerstolen direkt utan att passera Gå. Fast själv skulle jag ju önska att han tog sig dit av egen kraft och inte på grund av sina meriter som GP:s kelgris. En annan, och inte oviktig sak, är att Nuder står till höger inom (s). Så långt till höger att det går in ett flertal borgerliga partier till vänster om honom. Och DET kommer de socialdemokratiska väljarna att straffa partiet för, var så säker!


7 svar till “Ringholm & Nuder, slutet för (s)?”

 1. Att flera borgerliga partier går in till vänster om Per Nuders åsikter är ju ett påstående du bör visa stämmer om det ska kunna tas på allvar.
  När Ringholm var landstingspolitiker träffade jag honom flera gånger. Jag håller med om att han för många kanske ger ett tråkigt och humorlöst intryck, men det stämmer inte. Jag uppfattade honom som både trevlig och framförallt med humor. Men med dagens TV-politiker är det nog så att snart har det ingen betydelse om man är duktig eller inte, det enda som gäller är att göra sig bra i TV. Gör man inte det är man såld som politiker, och det för politiken ganska många steg bakåt. Det viktiga borde ju vara vad man vill. Synd att så många inte inser det!
  Man behöver inte vara utbildad ekonom för att kunna vara finansminister. Se bara på hur det gick för den finansminister som klarade jobbet alldeles utmärkt med en bakgrund som lantarbetare. Bättre ekonomi än han gav landet under många, många år får vi troligen aldrig oavsett om de är utbildade ekonomer.

  ”Underarmarna och händerna låg orörliga som två halvgräddade köttfärslimpor på podiet.” Tja, vad ska man säga om ett sånt uttalande annat än skribenten missat hela poängen? Han anser uppenbarligen att det är viktigare hur man ser ut än vad man säger, vilket säger mer om skribenten än om den han beskriver. Har man inget att säga i sak så kan man givetvis alltid göra sig lustig över useende eller hållning. Jag kallar det ynklig debatteknik.

 2. Nej jag behöver knappast visa att fler borgerliga partier står vänster om Nuder. Det är tämligen allmänt vedertaget att Persson/Nuder tillhör högern inom partiet och samtidigt är starkt påverkade av marknadsfundamentalistiska idéer.

  Jag har också hört att Ringholm ska vara både rolig och trevlig. Men hans uppträdande mot Inga-Britt Ahlenius var knappast vare sig roligt eller trevligt. Han betedde sig som en idiot av första klass, och därför är det många som fortfarande upplever honom så. Man får inte glömma att det var det första intrycket över 90% av väljarna fick av honom personligen. Med andra ord var det rätt kört redan från början..

  Vad Ringholm ”vill” har nog många mer än jag undrat under de år han suttit på finansministerposten. Vill han något annat än att konkurrensutsätta Vattenfall, Telia, Vägverket, Järnvägarna, Daghemmen, Sjukhusen, ja då har han väldigt dåligt PR-folk omkring sig.

  Hakelius: “Underarmarna och händerna låg orörliga som två halvgräddade köttfärslimpor på podiet.” ”- Tja, vad ska man säga om ett sånt uttalande annat än skribenten missat hela poängen?”

  Man kan ju läsa hela artikeln och konstatera att Johan Hakelius f.n. är en av de bästa kolumnisterna vi har. Han gör sig lustig på Ringholm visst, men han gör sig nog till tolk för tämligen många, och klargör tydligt varför GP sparkade honom snett uppåt.

  ”- Jag kallar det ynklig debatteknik.”.

  Jag håller inte med dig. Jag anser att Hakelius pekat på en viktig orsak till att Ringholm försvinner. För oavsett dina tankar om TV-mässighet och liknande så måste GP ta bort en spelare från brädet som skadar rörelsen.

  Sedan för man tycka vad man vill om den saken..

 3. Tja, Ahlenius uppträdande mot Ringholm var ju ämnat att skada honom. Att hon, och inte Ringholm, gjorde bort sig är ju helt kristallklart. Lika klart är det att borglighetens finansminister gjort samma sak om de varit utsatta för samma sak. Att sprida svarsmeddelanden från sin telefonsvarare gör man ju inte utan att tänka efter – först!
  Vad gäller konkurrensutsättningen så faller det ansvaret i första hand på de väljare som röstade in landet i EU och därmed såg till att svenska politiker måste agera utifrån EU:s regelverk. Så länge vi är med i EU måste politikerna i Sverige följa EU:s direktiv.
  Att Hakelius gör sig till tolk för stora delar folket är nog en sanning med modifikation.

 4. ”Att Hakelius gör sig till tolk för stora delar folket är nog en sanning med modifikation.”

  Att han gör det är nog dagsens sanning. Hur många procent som krävs för ”stora delar” kan man kanske diskutera, men tveklöst har han både en och flera poänger i vad han skriver. Slutklämmen i det jag citerade var ju: ”Inte undra på att han befordras.” Och där kan du knappast hävda att han har fel..

 5. Lasse:

  Det är ändå ganska problematiskt det du säger. Att en socialdemokratisk finansminister inte behöver vara ekonom säger sig självt, det var väl Nuder som sa igår att det enda målet var full sysselsättning så någon målkonflikt att ta itu med finns inte. Det räcker med att sätta de ekonomiska ingenjörerna på finansdepartementet att utföra det vardagliga naiva fipplandet som för det mesta inte leder någon vart. Vad finansministern ska göra är att popularisera den ekonomiska politiken, det sa Göran Persson igår. Då är väl Bosse Ringholm den sista personen man ska ha som finansminister, för som du säger är han ingen ”tv-politiker”. Ringholm har ungefär lika mycket karisma som en bläckfisk.

 6. …vilket väl är ungefär vad Hakelius hävdade. Att olika regeringsföreträdares möjlighet att komma fram i TV med sina åsikter numer är en viktig faktor är ostridigt.

  Hakelius: ”En intressant detalj med finansministern var hans kropp. Den gick bevisligen upp i talarstolen, men när den kommit fram stängdes alla system, nedanför halsen, av.”

  Elakt kanske, men träffande.

 7. Dennis

  För dagens väljare är det ett problem att en politiker väljs utifrån hur han ser ut och för sig i TV. Väljarna missar därför innehållet i politiken.
  Därför angrips också partier inte för sin politik, utan ex v för förhastade uttalanden hellre än att man angriper partiprogram, vilket är det som SKA angripas av en opposition.
  ”vardagliga naiva fipplandet som för det mesta inte leder någon vart”, säger du. Jag blir dock inte klok på vad du menar? Vad är det som inte leder någonvart? Och varför? Finansdepartementet har nog mer att göra än vad gemene man förstår.
  Under alla förhållanden är det synd om de väljare som väljer sina politiker efter deras karisma, vare sig den är som en bläckfisk eller inte. Hitler blev till övervägande delen vald just på grund av sin karisma, det har många vittnat om. Frågan är om han blivit vald om väljarna vetat vad hans politik skulle leda till? Jag tror inte det – vad tror du?

  Lasse, http://www.abc.se/home/m7872
  http://www.abc.se/home/m10894