Rikspolischefens funderingar


Landets högsta polischef uttalar sig idag i DN och vill, enligt vad han säger där, ha en polisorganisation liknande FBI för den grövre organiserade brottslighetens skull.

Stefan Strömberg i DN: ”- Jag tycker att vi borde ha en nationell resurs som finns både i Stockholm och i andra delar av landet, som jobbar med detta sammanhållet och styrt så att vi får bättre kompetens och kan sätta in resurser mycket snabbare.”

Nu har man en grupp, som i vart fall på pappret är en nationell grupp, Rikskriminalpolisen. I tidningen menar han att den borde utökas att omfatta hela riket, så att det fanns ett antal poliser från rikskrim i varje distrikt. Tänk, det utgick jag ifrån att det gjorde. Men man kanske har samlat alla resurserna under en hatt på Bergsgatan i Stockholm?

Men jag kan inte förstå att det ska vara rikspolischefens dröm? Är det inte hans uppgift att rätta och ställa efter bästa förmåga? Resursbrist kan det väl knappast vara när vi har en regering som älskar poliser nästan mer än bankdirektörer. I vart fall om man bortser från deras egna svårigheter att hålla sig inom lagens råmärken.

Min personliga uppfattning är givetvis att polisen i stort ska få de resurser de behöver, samtidigt med att jag har sagt det så anser jag att politikernas roll är att värna om

medborgarnas personliga integritet. Eftersom det står i motsatsställning till varandra krävs det seriöst funderande. Så det är minst lika aktuellt att ha några som kontrollerar polisen…

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Stefan Strömberg, Rikspolischef, Polis, Kriminalpolis, FBI, Kriminella gäng, Politik[/tags]


9 svar till “Rikspolischefens funderingar”

  1. Rikskriminalpolisen sysslar med många saker, vilket kostar. Huruvida man behöver mer resurser för att bekämpa den organiserade brottsligheten är en prioriteringsfråga. Tycker man inte det är värt pengarna så fine, tycker man de ska tas från det befintliga arbetet mot t.ex. barnpornografi eller trafficking så fine…;)

    Till Polisens uppgifter hör att bl.a. att VÄRNA om den personliga integriteten hos människor i Sverige (inte bara om medborgarna som du skriver om Jinge ;)). En del gillar att beskriva det som att allt Polisen gör inverkar menligt på människors integritet. Det är så skönt ibland med en tydlig yttre motståndare man kan demonisera :).

  2. Det är klart att vi ska omformas till en starkare polisstat. De rika som blivit rikare behöver mer än någonsin adekvat hjälp med att värna sina tillgångar.
    Men skämt åsido, något jag tycker behöver förstärkas är främst internetsäkerheten. Vårt samhälle mer eller mindre faller med internet, det mesta är kopplat till den.

  3. Jag blir mest fundersam över om rikspolischefen ens vet vad FBI faktiskt är?

    Hur kan man vilja ha en federal poliskår i en stat som inte ens är en federation? FBI tar hand om federala brott. Om EU blev en stat (som vissa tycks vilja) så skulle Interpol kanske utvecklas till ett FBI. Men i Sverige är FBI ett lika främmande begrepp som en senator.

  4. Avskum: Problemet med federationsidén är att FBI inte är en polis över en federation av polismyndigheter, utan har polisbefogenheter mellan 50 mer eller mindre självständiga delstater.

  5. Mathias: Jepp, liknelsen är inte perfekt. Men så lyder ju också artikeln ”…en polisorganisation liknande FBI…”, inte ”…exakt likadan som….”.

    http://www.fbi.gov/quickfacts.htm

    Ta en titt på punkt 5, har bäring på det påstådda motsatsförhållandet mellan polis och personlig integritet.

    Också
    http://www.polisen.se/inter/nodeid=5646&pageversion=1.jsp
    och
    http://www.polisen.se/mediaarchive/4347/4734/2671/polislagen_pdf.pdf
    är intressant läsning….

  6. Ja det är en konspiration! :) Strömberg önskar inget högre än Europas Förenade Polisstat!!!
    *skrattar*

  7. Margot, för egen del får gärna hela kungariket Sverige stanna, redan idag. Men jag har barnbarn och det är det som gör saken komplicerad. Konsekvenserna av ett totalt internetsabotage skulle bli förödande för alla, även för det växande släktet.
    En gammal bok som jag rekommenderar alla att läsa är Oår av norrmannen Knud Faldbacken. Den handlar om välfärdssamhällets totalkollaps. Folk lever på sophögarna och slåss som djur för matrester och diverse bråte. All social polityr och humanism är ett minne blott. Mänskligheten har reducerats till ylande vildar.
    Men så börjar ett par samarbeta och livet för de två får en annan vändning…