Idag ramlade integritetombudsmannens, Pär Ströms, nya rapport ner i min brevlåda, den heter ”Med storebror i byxfickan”. Den handlar om RFID-tekniken, RFID står för Radio Frequency Identifikation Device, och exempel på hur sådana kan se ut syns på bilden till höger. Vanligen ser man dem på diverse kontokort där de ofta ser ut som en liten datorkrets, långt tunnare än en millimeter. På rapporten som Pär skickade ut i tryckt form finns ett sådant chip fastklistrat på framsidan. Man känner ojämnheten med fingret, men det är inte mer heller. De kan se ut på alla upptänkliga sätt och inom något år så har garanterat alla sett dem. De kan sitta fastklistrade under dina nya skor, eller varför inte på ditt boardingcard? Pär Ström påpekar mycket riktigt i rapporten att det finns en hel mängd nyttiga användningsområden, framförallt där de redan idag används, t.ex. vid sophantering, i stora lager och liknande. Googla på RFID och välj att se på bilderna för att få en uppfattning om utseendet. Det problematiska är förstås att de redan sitter i våra nya pass, på allt fler kontokort, och i värsta fall i våra kläder. Redan inom några år kan det vara infört i en omfattning så att Åhléns har läsare redan i entrédörrarna så att varuhuset direkt kan avläsa var du har köpt kläderna du har på dig, de kan också se att du har en kräm som motverkar acne i din stängda väska. Det betyder att de kan styra t.ex. butiksreklam som de tycker kan passa dig. Är dina skor inköpta för två år sedan så är risken stor att du ska få erbjudanden om nya, har du hudproblem så kanske skyltar växlar om till den nya hudkrämen när du går förbi. I ett samhälle där numer inget tycks vara heligt för våra politiker så kan man tänka sig helt andra och klart obehagliga användningsområden. Nu ska det bli tillåtet att filma dig i sovrummet utan att du ens är misstänkt för brott. Det är ett amerikanskt initiativ som egentligen emanerar från The Patrit Act men som Bodström glatt tog till sitt hjärta. Givetvis är den borgerliga högerregeringen förtjust och det kommer att införas mängder av lagar som är direkt förödande för den personliga integriteten. Att socialdemokraterna nu bromsar är inget annat än en skenmanöver. Ett av problemen med RFID är att vem som helst kan tappa sådana kretsar på information. De har dessutom inget inbyggt batteri utan ”svarar” på radiovågor. Det betyder att en sändare, mindre än ett cigarettpaket, kan avslöja massor av saker om dig. Och det utan att du märker någonting. Kattägare har ofta kommit i kontakt med tekniken eftersom ett sådant chip ofta sätts |
under skinnet i nacken på t.ex. katter. Det är givetvis bra när polisen får in en bortsprungen katt. Då håller de en läsare mot katten och får direkt reda på registreringsnummer och kan sätta sig i förbindelse med ägaren. Men där börjar en annan sorts problem. Det aktuella RFID-chippet på husdjuret kan idag göras i samma storlek som ett sandkorn. Hur litet det är om fem år kan var och en gissa. Det betyder att den som vill veta hur DU rör dig lätt kan ”smitta” dina kläder med RFID-chip, något som i ett samhälle där modborgarna övervakas i en allt stegrande takt kan bli förödande. De kan göras så små att du aldrig upptäcker dem, de tål sol och värme och tvättmaskiner. Att polisen gärna vill få tillgång till metoden är självklart, det skulle t.o.m. förvåna mig om de inte redan har det. I princip kan det bli möjlighet att kartlägga individernas minsta rörelse i samhället, och det utan någon som helst kontroll. Dessutom kommer data från dessa rörelsemönster att kunna lagras i datorsystem. Vi vet alla vad DET kan innebära när det gäller flitiga hackers. Nu hoppas jag att jag gjort dig tillräckligt nyfiken för att du ska gå till dokumentet direkt och läsa det. Det är det nämligen värt… Läs Pär Ströms Med storebror i byxfickan! Andra bloggar om: Pär Ström, RFID, Den nya välfärden, Storebror, Övervakning, Kontroll, Spioneri, Högerregeringen, Politik [tags]Pär Ström, RFID, Den nya välfärden, Storebror, Övervakning, Kontroll, Spioneri, Högerregeringen, Politik[/tags] |
13 svar till “RFID – Himmel eller helvete?”
Undras om det finns nån RFID-störningsanordning i fickformat. Det kanske det borde göra.
Ja Pär skrev något om sådana försök i alla fall i rapporten. Kan man bygga sändare mindre än cigarettpaket så…
Fram med lödkolven! :-)
Ja det torde inte vara alltför svårt. Det problematiska är förstås frekvensen. De ser ut att ligga mellan några centimeter upp till 15-20 men det går utmärkt att bygga bredbandiga sändare. Hur effektiva man kan göra dem vet jag inte, inte heller hur de ska moduleras. Men sådant går givetvis att ta reda på.. :)
RFID har relativt kort räckvidd vilket minskar möjligheterna till effektiv övervakning. Men tekniken är billig. Jag tror att det är troligare att affärer böjar använda det till att hålla reda på kunderna än polisen.
De stora problemen med RFID är att man lagrar en massa känslig information i dem som lätt kan läsas på avstånd. Pass information och konto kort är exempelvis sådant som man normalt inte vill annonsera över allt.
Polisen har för övrigt en mycket bättre infrastruktur för att övervaka svenskarna. De vet med en precision av ca 50 meter var större delen av de svenska folket befinner sig. Mobiltelefoner är lätta att spåra, har god räckvid och dessutom så betalar svenska folket infrastrukturen. Behövs ingen RFID tag här inte.
För övrigt så finns projektet RFID guardian för de som vill blockera RFID taggar i kläder och dylikt.
http://www.rfidguardian.org/
Jodå Student. Samtidigt så beror räckvidden på sändarens effekt, inte på chippet. Pär berättar om åtta meter i vissa fall, det täcker mer än väl en trottoar t.ex. Två sändare hela Götgatan i Stockholm.
Det var någon pessimistisk kvinna i USA som dammade av begreppet ”Den yttersta tiden” i samband med denna och lite andra tekniska innovationer.
Det är ju egentligen bara att extrapolera nyckeltalen i den globala kapitalismen för att förstå att vi närmar oss klotets undergång om inget radikalt görs.
Under tiden får vi väl hacka och sabba så mycket som möjligt eftersom jag tror att RFID är ont.
Ondska i den yttersta tiden…
@Jinge
Det beror på vilken typ av chip det är. Det finns två typer: Aktiva och passiva. De aktiva har sitt eget batteri, är dyra och stora. De passiva har inget batteri och är mycket billigare.
För att läsa av passiva taggar måste man först aktivera dem genom att sända en signal till dem som är tillräckligt stark. Den får inte vara för stark (då riskerar man att förstöra chippet eller annan elektronik).
Aktiva kan betydligt enklare läsas av på avstånd.
Så visst går det att läsa RFID taggar på avstånd, men det behövs stora antenner som är opraktiska. För att bygga ett övervakningssystem så är det dyrt och komplicerat, när det finns så mycket bättre system redan.
Pär ström gör ett bra arbete, men just RFID taggar som generell övervakning har jag svårt att se. Affärer och dylikt, där personer är på en begränsad yta, kan dock effektivt utnytja RFID för att övervaka kunderna.
Batteridrivna är inte RFID utan transpondrar. Jag rekommenderar dig att läsa Ströms rapport!
Bra jobbat Jinge, har väntat på att du ska se lite mer ”konspiratoriskt” på vissa av de ämnen du skriver om =)
Så klart dessa chip ses som en skänk från ovan för att övervaka bl a varor men om man tror att det är detta som är målet med hela denna idé om övervakning så råder jag ALLA att läsa på lite angående den plan som inte media rapporterar om.
Börja med denna artikel, läs och blunda inte för informationen:
http://www.infowars.com/articles/bb/satellite_agreement_with_verichip.htm
Tycker det är tillräckligt obehagligt att min telefon talar om precis var jag är och när jag passerar en gräns ex. Var i Norge över helgen, och vi hade inte mer än passerat Svinesundsbron förrän telefonen ringde och ett sms talade om att vi nu hade passerat gränsen och därmed använde en annan operatör. Visserligen hade ”telefonen” den goda smaken att tala om att man har koll på oss, men läskigt tyckte jag det var i alla fall.
Nästa gång tar jag inte mobilen med mig.
Kerstin
Det går ganska bra med dagens teknik att lokalisera dig var du är så länge du har telefonen med dig och påslagen. Antennerna registrerar dig.
Ganska många nya telefoner har idag GPS inbyggd och då går det med större precision att lokalisera dig. Säkerhet? Ja det är den positiva sidan men det kan också finnas många negtiva.
Scenariot att någon hacker kommer åt systemet är väl inte otroligt?
Förutom att dom då kan spåra varje steg du tar och finns det mycket annat skumt att göra.
Inbrott i ditt hur tex när du är långt borta….