Regeringen mörkar om Afghanistan


I dagarna tillkännager England att de ska skicka stora förstärkningar till Afghanistan för att bemöta de snabbt växande styrkorna av talibankrigare som växer fram.

Och USA ägnar stor militär kraft åt den största offensiven mot talibanerna sedan jakten på Usama bin Laden började för några år sedan. Dagligen sker massiva flygangrepp mot olika mål i Afghanistan och allt är ett led i förhoppningen att USA sedan ska kunna dra tillbaka sina styrkor från landet. De som ska överta ansvaret för kriget mot talibanerna är det tjugotal länder som ingår i den Natostyrka som redan finns på plats. Våra svenska soldater som ingår i ISAF kommer då med största sannolikhet att hamna under Natobefäl.

Jan Dunmurray vid försvarshögkvarteret blev intervjuad i Konflikt i radions P1 för några veckor sedan, han medgav då att svenska soldater kunde komma att bli insatta i offensiva strider mot talibanerna.

Bengt Kristiansson, Svenska Afghanistan-kommitténs general-sekreterare, är mycket tveksam till den utvecklingen eftersom talibanerna nu vinner allt bredare stöd hos den afghanska allmänheten. Orsaken är givetvis USA:s ockupation och massiva bombningar av civila mål. Hatet mot USA kommer att överflyttas till de Natotrupper som ska överta USA:s roll vilket givetvis leder till att faran för våra soldaters liv ökar dramatiskt.

Det är redan i nuläget så att två svenska soldater fått sätta livet till i den nuvarande s.k. – fredsbevarande operationen. De dog av en bomb som var direkt riktad mot svenskarna. Den svenska IFOR-styrkan har också beskjutits med granatkastare men klarat sig utan skador. Det visade sig tidigare då det blev känt att den svenska militärledningen undanhållit information till riksdagen om farliga händelser som IFOR-styrkan utsatts för.

Nu är talibanerna som bekant på stark frammarsch i Afghanistan igen och våra svenska politiker talar tämligen tyst om Sveriges nya roll i landet.

Är detta något som Sverige behöver?

Risken är uppenbar att den svenska insatsen kommer att behöva förstärkas ytterligare och att många av dem som sänds ut inte kommer att komma levande tillbaka.

Jag känner mig mycket tveksam till att våra soldater ska överta något slags renhållningsarbete efter USA:s ”Kriget mot Islam”. Sedan får militären och politikerna kalla det för vad de vill, men just nu håller vi på att bli indragna i en verksamhet som vi inte får korrekt och sanningsenlig information om. Skulle vi få det skulle en absolut majoritet av innevånarna sätta stopp direkt.

Och vad värre är, vinner högeralliansen valet så kommer den här militärstyrkan att utökas dramatiskt.

(Artikeln är en delvis omarbetad version av den i Stockholms Fria Tidning)

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, afghanistan, ifor, talibaner, kriget mot terrorismen, nato, svenska lögner[/tags]


Ett svar till “Regeringen mörkar om Afghanistan”

  1. Idag skriver alliansen en debattartikel i SvD, har du sett det? De föreslår att värnplikten ska avskaffas, eller att straffen för vägran ska bort. Det är säkert bara ett led i att professionalisera vår armé helt. Detta vill de eftersom riksdagen nu beslutat om att armén ska få sättas in mot svenska folket igen. Visserligen kallar de det för ”mot terrorister” men i praktiken vet vi att man hade använt dem i Göteborg bara man fick. Så snart bemöts reclaim-ungar av svenska soldater. Samma sak kommer väl att hända vid nazisternas demonstrationer. Då fullkomligt älskar snutarna att gripa – motdemonstranterna.