Regeringen dum eller modig?


Jag måste medge att jag blev full i skratt nu strax efter klockan två på lördagsmorgonen. Orsaken syns i skärmdumpen från Dagens Nyheters hemsida.


DN:
”En andra karensdag bör införas för den som blir sjuk. Dessutom bör det vara fler karensdagar efter en periods sjukskrivning. Det är några förslag i ett större åtgärdspaket som tagits fram inom finans- och socialdepartementen. Huvudsyftet är att korta de långa sjukskrivningarna och att minska antalet nya förtidspensionärer, enligt den promemoria som tagits fram av de båda departementen.”

Det förefaller som om regeringen drabbats av någon sorts hybris så att de inte längre förmår tänka klart. Att vara så himla konsekvent när det gäller att försämra för dem som arbetar är givetvis typiskt en högerregering, men när de fallit så i opinionsmätningarna så borde de kanske stanna upp ett ögonblick och fundera över varför?

Inte då, man tutar och kör. Pengarna kommer som vanligt att omfördelas till de som redan har. Men det går väl inte att omfördela alla pengar från vanligt folk till dem i Djursholm och på Öfre Östermalm?


En annan sak som slår mig är att vi redan haft vår beskärda del av angrepp mot politiker. Snart kommer inte ens kommunalpolitiker från högerpartierna att kunna röra sig ute utan livvakt från Säpo. Reflekterar de ens över det? Eller tänker regeringen stjäla pengarna och flytta till Västindien?

Hur regeringen tänkt sig minska antalet nya sjukpensionärer med ett ökat antal karensdagar framgår inte. Narturligt nog kan man tycka… DN

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Karensdag, Sjukförsäkring, Högerregeringen, Sjukpensioner, Politik[/tags]


43 svar till “Regeringen dum eller modig?”

  1. Det här blir ju jättedumt. Innan kunde man gå hem lite tidigare på eftermiddagen när man kände att man inte var i topp och nästan helt slippa karensdagen… nu täpper de ju till det hålet :/

  2. I det här fallet är det ett ”arbetsdokument”, alltså inget färdigt förslag. De kan ju dock ha läckt det medvetet för att se hur det tas emot av media.

    Annars finns det nog väldigt många otrevliga förslag som de förbereder, men som de ”nya moderaterna” inte vill att folk skall få se.

  3. Ser också att tokhögern dessutom kan definiera sjukdom utifrån politisk grund istället för medicinsk.

    Praktiskt.

    För varje dag som går blir jag mer och mer övertygad om att dom inte sitter hela perioden ut.

  4. Inte då, man tutar och kör. Pengarna kommer som vanligt att omfördelas till de som redan har.
    Omfördelas? Du verkar utgå från att pengarna skapas av staten. Vad det handlar om är att de som arbetar kommer få behålla mer av de pengar som de skapar.

    Däremot är jag inte så förtjust i alliansens retorik. Försäkringarna ska privatiseras. Då kan vara och en teckna en försäkring och välja de villkor som ska gälla och betala premier därefter. Tron på staten som den enda problemlösaren måste få ett stopp.

    Jag förstår att vänstern blir upprörd. Om man vill ha få karensdagar, och om man tror staten är den enda som kan tillhandahålla en sjukförsäkring, så måste borgerlig politik framstå som synnerligen elak.

    Tänk om mat tillverkades i statliga butiker och folk trodde det var enda sättet. Ett avskaffande av dessa butiker(till förmån för privata lösningar) skulle då framstå som om man ville svälta ihjäl folket.

  5. ”Vad det handlar om är att de som arbetar kommer få behålla mer av de pengar som de skapar.”

    Det gäller väl ändå inte arbetarna, neoliberal, eftersom vinsten till största del går till ledning och aktieägare? Eftersom alliansens fördelningspolitik bara gynnar de redan välbeställda.
    Säkert tycker folk i gemen inte att alliansen är
    ”synnerligen elak.” Men man tycker nog att den i hög grad bara gynnar sin egen klass – och är kallsinnig mot underklassen.
    En fattig ensamstående mamma har, om två karensdagar går igenom, nästan ingen som helst möjlighet att vara hemma och sjuk. Hon får med de sista krafterna försöka ta sig igenom arbetsdagen sjuk och trött.
    I förlängningen skapar en sådan ”reform” ännu mera utbrändhet
    och större utanförskap.

  6. En utökning av karensdagarna har vi ju sett tidigare…..resulterar sannolikt i en kortsiktig nedgång av korttidsfrånfaro…..och en långsiktig ökning av långtidsfrånvaron. Kortsiktiga vinster är högerns melodi.

    Försäkringssystem bygger på att många delar på kostnaden för några få. För att maxa visntchanserna är privata försäkringsbolag mest intresserade av kunder som aldrig varit sjuka. Tillhör man den gruppen är det säkert bra med ett helt privat sjukförsäkringssystem…..då slipper man ju bidra till de redan sjuka, eller de med högre riskprognos.

    Anm: Mat tillverkas idag i kraftigt subventionerade fabriker med stora bidrag från bla EU. För att hålla priserna uppe dumpas överskottet i t ex Afrika.

  7. Micke B!

    Snart definieras väl röstande på (v) – (s) – (mp) som sjukdom oxo. Fast man får knappast ut F-kassa om man lider av den sjukdomen…

    Väskustbo! Jag tror inte att Neoliberal förstår den sortens fakta.

  8. Alliansens avslöjade planer visar (som vi nog anade) att vi kan vänta fler obehagligheter som doldes i valrörelsen. Allianspiraterna vill egentligen ha en helt privatfinansierad sjukvård men vet att majoriteten av svenska folket anser att vi har ett gemensamt ansvar för sjuka och vårdbehövande – därför mörkar man.
    Så på sätt och vis har Neoliberal Aenda rätt i att vara irriterad över att regeringen inte talar ur skägget. Själv är han ju helt oförmögen att inse att människor som lever i samhällen är ömsesidigt beroende av varandra i med- och motgångar.
    I hans värld ”skapas” pengar (förmodligen av spekulerande aktienissar) och maten ”tillverkas” (förmodligen av en smart företagare).
    Pengar, är bara ett betalningsmedel och maten kan vi tacka bönderna och arbetarna världen över för.

  9. Varför inte belöna istället för att straffa?
    Inför en belöning med t.ex extra pengar eller en ledig dag för de som blir inte sjuka på en eller flera månader.Se lite bättre hur det fungerar på arbetsplatserna,hur är det med arbetsmiljö,? trivs folk med sitt arbete,?är lönerne för dåliga ? och så vidare.Där hittar ni kanske svaret varför så många är sjuka.

  10. Målet är väl som vår vän neoliberalen sa ett privatiserat sjukförsäkrings system efter amerikansk modell. Då kan alla individer sköta och styra sin egen sjukförsäkring och inte ligga staten till last. Och dom frigjorda skattepengarna kan t ex gå till ytterilgare skatterabatter för dom som arbetar. För det är väl ingen som vill belöna lata personer som inte arbetar? Som alla vet är ju också verksamheter som sköts privat mycket effektivare på att förvalta sina resurser. Se bara på det amerikanska sjukvårdsexemplet.

    PS. Sarkasm ovan. Tycker det verkar som att regeringen insett att dom troligen bara har 3 år på sig och därför försöker ändra på så mycket som möjligt med förhoppningen att socd inte ska våga göra så många återställare. Titta på privatskolorna som blev kvar från förra perioden.

  11. Hade regeringen och riksdagen gjort något åt detta sjuka samhälle med rika och fattiga, arbetslösa, överkonsumerande höginkomstagare, giriga industrimagnater, människor som har hamnat så långt ner på samhällsstegen att de inte har något hopp mer. Anorexi-bantade företag som kallt ser att verksamheten ändå funkar (för att de anställda är piskade till det av rädsla att förlora jobbet) och knappt nyanställer. Ja exemplen är många men hade regeringen och riksdagen haft den rätta viljan att åtminstone lösa några av de här problemen med Sjuka Sverige så sätter jag fem spänn på att fler karensdagar inte behövs.
    Revoltera mot dumhet och girighet! Nu!!!

  12. Ja det hade varit lättare att förstå om nyliberaler ville satsa på ett starkt skyddsnär men i övrigt var extremt marknadsliberala. Då skulle jag iaf få det att gå ihop intellektuellt. Men nu undrar jag ju bara…

  13. Neoliberal agenda skrev: ”Då kan vara och en teckna en försäkring och välja de villkor som ska gälla och betala premier därefter.”

    Det kan du redan. Har inte du gjort det? Jag skulle vilja teckna extra olycksfalssförsäkring, men premien skulle bli runt halva min lön efter skatt då jag lider av epilepsi och sålunda är väldigt olycksbenägen.

    Jinge: detta är inget nytt. En andra karensdag motionerade moderaterna om redan 2004 eller om det var 2005.

  14. Som alla vet är ju också verksamheter som sköts privat mycket effektivare på att förvalta sina resurser. Se bara på det amerikanska sjukvårdsexemplet.

    Nej vi vet inte det eftersom det inte är sant.
    Det är tvärtom så att Bush blev tvungen att backa när det gällde ytterligare privatisering av sjukvården därför att det blev för dyrt och därför att vården inte gav tillgänglighet åt alla på rimliga villkor.

  15. Ibland tror jag att den där Neoliberal agenda är ett troll. Hon/han dyker förbi här lite då och då och kastar in ett par vedklampar på elden och försvinner sedan… :-)

  16. Omfördelas? Du verkar utgå från att pengarna skapas av staten. Vad det handlar om är att de som arbetar kommer få behålla mer av de pengar som de skapar

    Nej.Vad det handlar om är att två tredjedelar kommer att få behålla mer av det som alla producerar medan den sista tredjedelen får mondre.

    Klassiskt kapitalism på andras bekostnad.

    Mycket enkelt.

    Dom som röstar på högern gör det för att profitera på andras arbete utan att det kostar dom själva något.

    För att använda ett populärt nyliberalt vulgäruttryck så kan man hävda att högern är en parasitklass.

    Ok?

    Du fattar va och du har inga problem med epiteten?

  17. Jinge, ett skogsrå menar du väl. Du vet när hon vänder ryggen till så försvinner hon bland alla träd.

  18. Det har ännu inte fattats något beslut om två karensdagar, det kanske inte ens blir så. Men det finns väl all anledning att fundera över hur sjukförsäkringen fungerar överhuvudtaget. Allt gammalt och invant är inte bra.

    Jag tycker att den satsning på psykiatrin som nu görs är glädjande, 500 miljoner kronor och det kan bli mer vad det verkar. En viktig satsning som inte borde komma i skymundan för ett par ord på ett tjänstemannapapper om en extra karensdag.

  19. Vad annat är att vänta av dessa välsmorda profitörer,än ytterligare angrepp på folks självklara rättighet att vara sjuk utan att behöva tänka på om man har råd att vara sjuk eller inte.Det är det gamla vanliga föraktet för ”packet” som allt oblygare förfäktas av dessa s.k ”ärans män”.

  20. Satsningar på psykiatrin behövs absolut! Men för den skull tycker jag inte heller att man ska tillåta regeringen att driva igenom en extra karensdag i skymundan av den satsningen heller…
    Det som borde prioriteras är ju just detta, att få sjukdomen att minska, att satsa på att bekämpa själva sjukdomen, inte sjukskrivandet genom att piska folk att pallra sig till jobbet alldeles för tidigt (och antagligen ändå åka på en till karensdag senare eftersom det sjuka sällan blir bättre medan man jobbar). Hörde dock på ekot att både c och fp är starkt kritiska, så vi får väl hoppas på att de fortsätter med det.

  21. Mary! Hade högerregeringen avstått vissa skattelättnader så hade man kunnat satsa 30-40 miljarder på sjukvården isf 500 milj till psykiatrin. Då hade de psyktiskt sjuka kunnat få mer än 10-15% av pengarna.

    Det ”tjänstemannapapper” du talar om är långt framskridna planer på fortsatt social nedrustning.

  22. Men det är klart, nu får vi (som inte är arbetslösa, studerande, pensionärer etc.) ju mer pengar över, så vi kan bestämma själva om vi tycker det behövs bättre sjukvård! Vi kan ju alla bli ”donatorer” till sjukvården istället, det känns ju mycket bättre att ge på det sättet än via skttesedeln. I alla fall an man få uppmärksamhet för hur godhjärtad man är… :)
    *obs ironin*

  23. Moderaterna har ett pedagogiskt problem här. Allianspartierna är inte överens. Därför är jag inte så säker på att just det här förslaget går igenom. Jag känner mig inte själv helt bekväm med att försvara det, men på något sätt måste man komma ifrån den som använder Försäkringskassan på fel sätt. Det är fel att kollektivet ska betala med indragningar för att vissa fuskar. Men försäkringskassan måste återta sin position som just stöd för sjuka.

  24. Mary! Just det där fuskresonemanget är högerns älsklingsargument. Men när man undersökte fusket så var det marginellt. Och fusket minskar INTE med en extra karensdag, och som förslaget presenterades – ytterligare karensdagar längre fram. Vill man motverka fusket så kan man förstärka försäkringskassan istället.

  25. Sarkasm:
    Om man inför 25 karensdagar….försvinner sjukdomarna helt då?…det vore ju ett klipp att kapa större delen av sjukvårdsbehovet genom en sådan enkel regeländring

  26. Anställer man mer personal så kan de ägna sig åt kontroll av de sjukskrivna. De kan ringa och höra hur det är med sjuklingen, och låter inte vederbörande sjuk alls kan de ju hälsa på.

    Varje försäkringstagare i Folksam och andra bolag utsätts för kontroller och även FK:s kunder. Det är nog ett effektivt sätt att stävla det fusk, som trots moderaternas ständiga klagan, är näst intill obefintligt.

  27. Visst! Satsa på psykiatrin. Det är en av fördelar med att göra en herrans massa neddragningar som måste göras av ekonomiska skäl: man kan senare påstå att man gör vissa satsningar inom vissa sektorer.

    Sen är ett annat problem med satsnignar på just psykiatrin det uppenbara: samhällets reproduktion av psykiska besvär. Man kan se det på flera sätt. En av de är att kraven på oss har ökat från samhällets sida vilket ökar stressen. Det är inte acceptabelt att misslyckas eller gå utanför normerna, det är i stort sett inte acceptabelt att inte må bra: tills du får någon form av diagnos av psykiatrin. Då har det bekräftats av ”vetenskapen”. Du mår inte bra. Men det finns en period innan diagnosen, innan besvären brister ut, då all skit byggs upp. Den kan inte alltid psykiatrin hjälpa till med.

    Men moderater har å andra sidan inga problem med att individualisera problemen, så ”satsningar” på psykiatrin passar ju moderater som handsken. Man försämrar för kollektivet av individer med den ena handen, och försöker stödja ett mindre antal med den andra. Naturligtvis finns här pengar att tjäna.

    Som Jinge skriver. Fördelningspolitik. A la borgerlig.

  28. Det är väldigt lätt att lägga all skuld på psykiska sjukdomar utanför sig själv och skylla på samhället. Det är ändå inte riktigt sant, forskning visar snarare att det kan bero på gener och att vissa människor är predestinerade för olika psykiska sjukdomar. Jag vill påpeka att jag har upplevt det här på mycket nära håll så jag sitter inte bara och kastar ur mig en massa floskler vad gäller psykvården. Jag tycker att varenda krona till den verksamheten är bra.

  29. Mary, frågan är enkel; för eller mot en ytterligare karensdag? Som moderat måste du välja, oavsett eventuella pedagogiska problem, att det inte fattats något beslut än, om det är bara ord på ett tjänstemannapapper eller sidospår om satsningar på psykiatrin.
    Sanningen är konkret – ja eller nej?

  30. Mary, nu talar du faktiskt mot bättre vetande. Det finns givetvis även genetiska orsaker till psykisk sjukdom, men huvudsakligen kan man utgå ifrån att det påverkas i allra högsta grad av sociala faktorer och storheter som ”samhället”. Alla är inte lika rustade, främst därför att vi genetiskt är konfigurerade för att jaga rätt på villebråd att klubba ihjäl, plocka det vi kan i naturen till mat. Vi är kanske 100 000 år ifrån den dagen då vi är omkonfigurerade genetisk och anpassade till det samhälle vi har idag.

    Vi lever under en stress som människan för 1000 år sedan inte kunde föreställa sig i sin vildaste fantasi. Vårt samhälle byggdes upp till små byar av jordbrukare och jägarfolk. Den sortens informationsinfarkt som gäller idag är vi INTE rustade för, lika lite som den konkurrens som moderater sätter i högsätet. Vi måste definitivt ha en välutbyggd sjukvård för alla stressrelaterade sjukdomar eftersom de kommer att öka, på samma sätt kommer psykiska sjukdomstillstånd och självmord att öka. Och det handlar inte alls om några 500 miljoner.

    Visserligen är det en återgång till det ”ociviliserade” samhället att låta individen ta allt mer ansvar, men på den tiden samhället fungerade så hade människan sin trygghet i byn, familjen etc. Blev någon sjuk så fick denna person mat av släkten, grannar etc. Lyckade jakt/fiskedagar säkerligen en bit animalisk föda oxo.

    Moderaternas samhälle är en återgång till denna tid, men man bortser från att det numera inte finns några grannar som tar ansvar, idag bor alla isolerade och t.ex. i Stockholm är det vanligaste hushållet enfamiljshushåll.

    I det samhälle du förordar kommer man att behöva expandera vårdresurserna på ett dramatiskt sätt!

  31. St Just – jag tänker inte välja idag om det ska vara en eller två karensdagar. Vi vet faktiskt inte ens om det blir så. Det är ju fullständigt huvudlöst tycker jag att bestämma sig för något somkanske inte ens finns.

    Sen undrar jag om du missar en grej här, moderater är väldigt individualistiska och det innebär att vi inte alltid håller med vad partilinjen säger. Det är faktiskt en sak jag gillar väldigt mycket. Och jag talar bara för mig själv här.

    Mitt ställningstagande beror helt på vad hela ”paketet” kommer att innehålla. Jag vägrar att ta ställning för något som inte ens finns mer än som en rad på papper. JAgvill helt enkelt veta mer.

  32. Mary// ”forskning visar snarare att det kan bero på gener och att vissa människor är predestinerade för olika psykiska sjukdomar”

    Kort svar. Nej. Forskning visar inte alls att människor är predestinerade för olika psykiska sjukdomar. Forskningen är i just detta område: mycket omtvistad. Ingenting är bevisat. Faktum är att man sökt förbannat länge efter genetiska bevis för psykiska besvär och kommit fram till: nada. Men forsknignen fortsätter, av flera skäl: läkemedelsbolagen har här ett finger med i spelet, då det finns massiva pengar att tjäna.

    Du har upplevt människor med psykiska besvär skriver du. Du menar att detta skulle vara ett bevis för att det är genetiskt?

    Lätt att skylla på samhället? Till skillnad från hur svårt det verkar vara att skylla på individer och förutbestämda psykfall då?

    Men, människor är olika, vi är alla olika. Men att det skulle finnas människor som är dömda till psykiska besvär… Brr. ”Det blåser kallt, det blåser högervindar överallt.”

  33. Absolut skall psykvården ha mer resurser, men 500 miljoner är väl ändå en bra början. Försök se något ljus mina herrar (och damer också kanske)…

    Nej nu ska jag gå och läsa en deckare, det är väl märkligt det här med internet, plötsligt sitter man och diskuterar allt möjligt med folk man på något sätt känner men ändå inte har någon aning om vilka de är. Mycket konstigt. Jinge och St Just är numera självklara personer i mitt hushåll. Min man sitter vid en annan dator och delar antenn- och fotokunskaper med andra personer runt om i världen. Han har just varit ute och plåtat med lite olika bländare för att testa till någon fotograf i USA. Säg sen inte att det inte är socialt med datorer ;-). Man träffar på personer man aldrig skulle mött annars.

    Ursäkta utläggningen – men det är ju helt knäppt det här slog det mig – men kul också. Godafton på er.

  34. Uffe nu överreagerar du allt på vad jag säger ändå. Det är väl ganska onödigt.

    Du och jag är säkert väldigt olika, det verkar så. Jag kan inte annat än beklaga er som upplever världen i svart eller vitt. Själv finner jag det ytterst intressant att lyssna på andras tyckanden, kunskaper och åsikter. Det kan rent av få mig att tänka om, framförallt försöka se saker ur flera perspektiv än mitt eget.

    Om du visste vad jag varit med om vad gäller psykisk sjukdom så skulle du inte, om du har någon empati i kroppen, försöka göra dig lustig över saken. Jag tycker att du skall skämmas lite här.

    Sen skrev jag faktiskt inte att DET ÄR så att psykisk sjukdom beror på gener utan att det kan göra det. Jag menade att det inte bara handlar om yttre omständigheter utan också kan berop på andra saker.

    Ja, sannerligen är vi olika. För det mesta tycker jag att det är roligt.

    Ja, jag vet jag skulle gå härifrån, nu gör jag det.

  35. Mary// Moderater är ofta vad jag vill kalla vulgärindividualistiska. Man har en paradoxal syn på individen. Man verkar alltför ofta tro på en inre essens. Därav också benägenheten att tro att vissa är predestinerade till psykiska besvär. Något som jag tycker är ett bevis på att man inte har en individualistisk syn på människan.

    Jag har alltid ansett att högern ofta tror sig tala om individerna, men att man talar om vissa som individer. Och andra inte. Jag tycker också detta märks i den politiska synen.

    Sen är det här med valfrihet. Moderater har i mitt tycke en väldigt ytlig syn på individualism, som är kopplad till pengar och att man får välja bland ett oändligt antal fonder och telebolag.

    Individen är mer än så. Dessvärre faller vissa inom vänstern in i samma resonemang. Men jag håller Karl Marx för den stora befriaren av individen. Alla måste befrias för att kunna förverkliga sig själva. Althusser skulle möjligtvis inte hålla med.

    Men jag ska väl göra som du, Mary. Läsa en deckare. Det var över två år sedan. Hade tröttnat på skiten. Framförallt alla svenska deckare.

  36. På radion var det en högertant som påstod att ökningen av antalet karensdagar var till för att minska långtidssjukrivningarna. Hur det går ihop har jag svårt att förstå.

  37. Uffe, hoppas du hittad en bra deckare. Själv har jag läst Stieg Larssons senaste och jag tycker att den var väldigt bra.

    Om ni googlar lite på ”gener och psykisk sjukdom” får ni fram en hel del intressanta forskningsanknutna synpunkter. De är inte tagna direkt ur huvudet på en vulgärindividualistisk (vilket djävla uttryck) moderat. Det finns alltså fler sätt att se på saken. Som alltid.

    Sen undrar jag faktiskt också hur man direkt kan koppla en extra karensdag till att minska långtidssjukskrivningarna, men som sagt jag vill veta mer om ”hela” paketet innan jag tar ställning till vad jag tycker om den här karenshistorien.

  38. Detta behövs nog, det finns kostandersom inte syns, tex att vissa butiker där man inte hart öppet så länge har anställda som varje vecka är sjukskrivna en dag, tyvärr utnyttjas denna sjukförsäkring av de som inte är sjuka vilket drabbar alla arbetare sommåste ha högre skatt för att betala för dessa som utnyttjar systemet. 2 dagar minskar antagligen den möjligheten och med en förlängning om man sjukskriver sig inom kort tid igen stoppar de som satt detta i system. Varför skulle detta gynna de rika? de får inte ens full kompensation av fsk när de är sjuka.

  39. Borgarnas taktik är att sopa undan alla sina obekväma beslut i början, så att man har så långt tid på sig att hitta på ursäkter att dom fungerar.

  40. Dom har nog redan insett att dom kommer att förlora nästa val så dom passar på att försämra så mycket som möjligt medan dom har makten kvar.

  41. Jinge skrev: ”Ja det hade varit lättare att förstå om nyliberaler ville satsa på ett starkt skyddsnär men i övrigt var extremt marknadsliberala.”

    Fast då är dom inte nyliberala, det låter mer som socialiberalism.

  42. Jag förstår heller inte hur detta skulle kunna gynna de ”rika”? Varför skulle detta berika deras pengapåse?

    Däremot så missgynnar det mig som är en medelinkomstagare som är sjuk 1-2 gånger/år. Detta förslag (som inte på något vis är något annat än en vild idé just nu) skapar inte färre långtidssjukskrivna.

    Tillåt bara 10 VAB-dagar/år (detta eviga fuskande) och skapa en ny karensdag sjukdag nummer 7 istället.